Глаукома – Какво трябва да знае общопрактикуващият лекар

Глаукома – Какво трябва да знае общопрактикуващият лекар
468×60 – top

Брой 8/2017

Д-р Н. Великова, доц. д-р Б. Кючуков, д.м., FEBO
Калинка по очни болести, УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ – София

Глаукомата е социално значимо заболяване, поради високата си честота и необратимата загуба на зрение, инвалидизираща пациентите.
До началото на 90-те години основните характеристики на глаукомата, които се проследяват от офталмолозите, са повишеното вътреочно налягане и промените в зрителното поле. С развитието на дигиталните технологии глаукомите започват да се мониторират основно с промените в диска на зрителния нерв и дебелината на неврофибрилерния слой, а високото вътреочно налягане вече се смята за основен рисков фактор, а не за задължителен симптом.
Общопрактикуващият лекар е необходимо да знае, че в около 30% от случаите се развива увреда на зрителния нерв и без повишение на вътреочното налягане – това е т.нар. „глаукома с ниско налягане“. Възрастта и фамилната обремененост също са рискови фактори. Заболяването глаукома е изключително коварно, тъй като е безсимптомно в повечето случаи. Ето защо е препоръчително пациентите над 45-годишна възраст поне веднъж годишно да бъдат прегледани от офталмолог. Общопрактикуващият лекар е необходимо да познава заболяването, начините за диагноза, мониториране и лечение, както и своевременно да насочва пациента към високоспециализирана консултация.

КупиАбонамент

468×60 – bottom

ПодобниОставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Времето за попълване изтече. Моля, презаредете CAPTCHA.

728×90 – bottom