ДЕВЕТ- ВАЛЕНТНА ПАПИЛОМНА ВАКСИНА СРЕЩУ ИНФЕКЦИЯ И ИНТРА ЕПИТЕЛИАЛНА НЕОПЛАЗИЯ ПРИ ЖЕНИТЕ

ДЕВЕТ- ВАЛЕНТНА ПАПИЛОМНА ВАКСИНА СРЕЩУ ИНФЕКЦИЯ И ИНТРА ЕПИТЕЛИАЛНА НЕОПЛАЗИЯ ПРИ ЖЕНИТЕ
468×60 – top

Брой 8/2017

Папилома вируси

Папилома вирусите принадлежат към самостоятелната огромна фамилия Рарillomaveridea, широко разпространени сред животинския свят. Човешките наброяват над 100 типа. Първият папиломен вирус е открит в 1933 г. Вирусните единици имат кръгла форма, с големина 55 nm. Геномът им е изграден от двойноверижна ДНК, покрита с капсид. Човешките папиломни вируси са устойчиви на химични и физични въздействия. Засягат главно най-долния пласт на епителните клетки на кожата и на лигавиците.

В медицинско отношение, те се делят на доброкачествени и злокачествени. Доброкачествените причиняват брадавици по кожата и лигавиците под най-различна форма. Повечето от тях са преходни, изчезват без лечение. Съществува и митът, че се влияят и от сугестия (самовнушение). Тези, които предизвикват неудобство се отстраняват хирургично, с изрязване, изгаряни с киселини или завързване основата им с конец, за да се пресече приходът на кръв до тях, изсъхват и отпадат. Злокачествените, на брой около 16 типа, предизвикват рак на маточната шийка, вагината, ануса, пениса, орофарингса и представляват важен медицински проблем. Единственото средство за профилактика на раковите поражения са ваксините. Следва да се отбележе, че ваксините действуват при лицата от двата пола, които не са влезли в контакт с вируса. Затова се прлагат на момичета след 9 годишна възраст, на девойки и млади жени до 26 години.

Въпросът дали да се ваксинират и момчетата е още спорен.

Видове ваксини

Двувалентна ваксина

В началото е създадена ваксина притежаваща 2 типа вируси, 6 и 11, които се считаха за най-канцерогенни, причинители на рак на маточната шийка.

Четири валентната ваксина.

Но скоро след създаването на двувалентната ваксина към нея бяха присъединени още два типа вируса 16 и 18, също високо канцерогенни.

468×60 – bottom

ПодобниОставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Времето за попълване изтече. Моля, презаредете CAPTCHA.

728×90 – bottom