Поредица от нарушения довела до уволнението на д-р Троева

Поредица от нарушения довела до уволнението на д-р Троева
468×60 – top

Решението за уволнение на д-р Тинка Троева като директор на ЦФЛД е „в резултат на натрупвания“. Това обясни пред БНТ здравният министър проф. Николай Петров, като уточни, че в много случаи е бил недоволен от работата на директора, но последният е „прелял чашата“ на търпението му.

„Грубо погазване на правилата, разписани в правилника, в закона за работа. Нещо, което постави дори мен в много деликатна ситуация. Става дума за едно малко детенце, много болно, което е в Германия и трябва да бъде трансплантирано, майката да бъде донор. На мен ми се поднася цялото досие със съответния формуляр S2 да подпиша за 120 хил. евро, при положение че не са изпълнени законовите изисквания тук. Най-вече, че това дете първо трябва да е консултирано в трансплантационен център, наш, и този център да го регистрира в регистъра на Агенцията по трансплантация. Нито едното, нито другото е направено. И аз съм пред дилемата дали да не подпиша този формуляр S2 и да се доверя на правна дирекция в министерството, на инспектората в министерството, които веднага провериха случая. И двата доклада са, че това е закононарушение“, коментира проф. Петров, като обобщи, че ако не подпише, поставя живота на детето в риск, а ако подпише, става „клиент“ на прокуратурата.

„Проф. Спасов (директорът на УБ „Лозенец“, б. р.) лично го помолих да изиска от Германия всички изследвания и документи, да го консултира по документи, да го впише в регистъра на агенцията, та да мога аз да подпиша въпросния формуляр S2, и това се разви в рамките на събота и неделя. Т.е. всичко да бъде законно, да помогнем на детето, което е първа задача, и второ, да го направим по законния начин“, обясни той как е излязъл от ситуацията.
Министърът разказа още, че случаят не е консултиран с двете лечебни заведения у нас, които правят чернодробни трансплантации – ВМА и „Лозенец“. Детето е изследвано в наша болница, но не трансплантационен център, посочи той и изрази недоумение защо все пак, след като на бебето са направени необходимите изследвания у нас, то е изпратено за повторни изследвания и в Германия. „Никой няма право, законово да изпраща за втора процедура, примерно изследвания, още веднъж в Германия и за това нещо 10 хил. евро са заминали“, коментира проф. Петров.

Той заяви още, че това дали трансплантацията на детето може или не да се направи в България, трябва да кажат само специалистите от двата трансплантационни центъра – ВМА и „Лозенец“. „Нито един от двата центъра обаче не знае за случая. Това е безобразие“, заяви министърът, отбеляза, че в казуса има много въпроси, на които не може да си отговори и по тази причина е изпратил сигнал до прокуратурата. „Да се разследва цялата хронология на този казус, защото, за съжаление, той е последният, но не единственият“, подчерта той.

Запитан има ли съмнения в допълнителни интереси във връзка с избора на клиника в Германия, министърът заяви: „Чувал съм доста хипотези в тази област. Дори за различни ценоразписи. Една цена за трансплантация на местни граждани от съответната европейска страна и съвсем друга цена за български граждани. Определено имам съмнения за такива практики, имайки предвид честотата на клиниките, имайки предвид консултантите от наша страна и появата на съответната клиника, от друга страна. Но това не ми е работа, надявам се прокуратурата да го разнищи добре този проблем. Имам съмнения.“
От своя страна д-р Троева, която се включи по телефона след интервюто на министъра, реагира на думите му така: „Не очаквах министерството и лично министърът на здравеопазването да стигне дотук, така че съм си потърсила адвокат и ще правя изявление само с негово съгласие и след като обсъдя това, което казвам, с него. Само бих ви казала следното: разбира се, че ще се защитавам, защото досега съм живяла един почтен живот и съм длъжна да се защитя. Това, което каза г-н министърът, мога да го оборя в много точки, и то с доказателства, това първо, и второ, обаче съмненията му за канали и за изтичане – това надхвърля почтеността на нашето семейство и на нашето съществуване. Така че там аз наистина ще потърся отговорност. Това е просто недопустимо обвинение за нашето семейство“, заяви тя.

Случая коментира и Пенка Георгиева от пациентски организации „Заедно с теб“, която е член на Обществения съвет на фонда. Тя заяви, че подкрепя д-р Троева в ситуацията и цитира становищата, изисквани от двама лекари, като не пожела да назове имената им. По думите й, според единия лекар у нас няма възможност да се проведе лечение на бебето, тъй като то е много малко и в страната ни няма достатъчно опит с такива деца. Според втория пък чернодробната трансплантация можело да бъде извършена при условията на по-ограничен опит от български специалисти, както и в чужбина – при условията на по-добър опит в реализирането й.

„Разбирам, че има административни нарушения, но това според нас не е повод за уволнение. Д-р Троева не е взела еднолично това решение“, каза Георгиева и допълни: „Проф. Петров е изключително отговорен министър, но смятам, че той постъпи прибързано.“

468×60 – bottom

ПодобниОставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Времето за попълване изтече. Моля, презаредете CAPTCHA.

728×90 – bottom