Приложение и ефективност на пробиотика Procombo baby

Приложение и ефективност на пробиотика Procombo baby
468×60 – top

Брой 7/2017

Доц. Емилия Пантелеева, д.м., детски гастроентеролог
Болница Софиямед

През последните години проучванията върху ефективността на пробиотиците се оказват една от най-бързо развиващите се научно-изследователски области както при възрастните, така и при децата. Пробиотиците имат своето утвърдено място, най-вече в гастроентерологията.

Кои са специфичните за децата заболявания и състояния, при които се препоръчва употребата на пробиотик, и то на кой пробиотик?

Основно място на приложение е острият гастроентерит (ОГЕ), който е значим проблем за децата в целия свят, води до висока заболеваемост и смъртност. В хода на дискусиите по проблема ОГЕ работната група на ESPGHAN (европейско дружество па детска гастроентерология, хепатология и хранене) за пробиотиците стигат до извода, че оралният рехидратиращ разтвор (OРР) не се използва достатъчно, въпреки доказаната ефикасност. Защо е така? Според експертите OРР не намалява нито честотата на диаричните дефекации, нито загубата на течности и електролити, нито продължителността на заболяването. Ето защо расте интересът към безопасни, ефективни и не скъпи средства, които да се използват като допълнително лечение. Такава възможност представляват пробиотиците. Официалното становище на експертната група препоръчва употребата на следните пробиотици – LGG, S. boulardii, L. reuteri DSM 17938 и L. acidophilus LB (инактивиран) при лечение на децата с ОГЕ като допълнение към рехидратационното лечение (7). Еднопосочна е и препоръката на Латино-американското дружество по детска гастроентерология – LGG, S. boulardii, L. Reuteri (6).

В тази връзка ще разгледам по-обстойно един нов за България пробиотик – ProCombo baby (SynBalance® LA + LRh + LR). Той представлява комбинация от лиофилизирани, жизнеспособни лактобацили (Lactobacillus) с разтворител MCT олио (олио, съдържащо средноверижни мастни киселини), а именно:

  • Lactobacillus acidophilus (LA) PBS066, DSM 24936; ≥ 0,5 млрд. CFU.
  • Lactobacillus reuteri (LR) PBS072, DSM 25175; ≥ 0,5 млрд. CFU.
  • Lactobacillus rhamnosus (LGG/LRh) LRH020, DSM 25568; ≥ 1,0 млрд. CFU.

И трите щама имат човешки произход, изолирани са от здрави деца от европеидната раса. Последните два щама се препоръчват от експертните групи, защото за тях има достатъчно доказателства (7, 8).

SynBalance® LA, LR и LRh в ProCombo baby са включени в списъка „Класифициран за безопасен по презумпция“ (Qualified Presumption of Safety) на Европейския орган за безопасност на храните (2).

Пробиотичната смес носи качествата на отделните пробиотици (1, 2, 3), тъй като лактобацилите са много устойчиви и стабилни. Какви по-точно са свойствата на ProCombo baby като цяло:

  • повишава естествените защитни сили на организма чрез стимулиране образуването на антитела към IL-4 – основен цитокин, участващ в имунологичната каскада на хронично възпаление.
  • укрепва стабилността на чревната имунна бариера.
  • повишава клетъчната резистентност при остро и хронично възпаление.
  • има антиоксидантно действие.
  • модулира чревната микрофлора.
  • инхибира чревните патогени чрез намаляване на бактериалната пролиферация.
  • подобрява разграждането и абсорбцията на лактоза.

Проведените проучвания дават данни и за добър ефект при кърмаческите колики, оценен чрез симптома намаляване времето на плач (5). Употребата на ProCombo baby понижава риска от атопична екзема в детска възраст според литературните данни (2, 3). ProCombo baby е показан за употреба най-вече при остър гастроентерит, антибиотик-асоциирана диария, диария на пътешественика. Като допълнително лечение – при хроничен запек, синдром на раздразненото черво, Болест на Крон и улцерозен колит, кърмачески колики и атопичен дерматит.

Препоръчва се прием от 5 капки дневно в продължение на 14 дни, при нужда и по-дълго в зависимост от конкретния случай.

Пълният текст и използваната библиография са публикувани в печатното издание на GP News!

468×60 – bottom

ПодобниОставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Времето за попълване изтече. Моля, презаредете CAPTCHA.

728×90 – bottom