Бета глюкан в ежегодната имуностимулация в детска възраст

Бета глюкан в ежегодната имуностимулация в детска възраст
468×60 – top

Брой 11/2014

Д-р Н. Радкова, д. м., ас.
РУ “Ангел Кънчев”, началник неонатологично отделение,
МБАЛ – Русе АД

Силната имунна система е ключът към здравето на детето. Когато функционира правилно тя воюва с болестотворните микроорганизми – бактерии, вируси, гъбички и паразити. Силната имунна система предоставя мощни естествени защитни сили срещу болестта, а отслабената прави детето по–податливо на инфекции.
Почти невъзможно е да се предпази детето от микроби, тъй като те са навсякъде, част от живота и не са непременно неблагоприятни. Излагането на различни вируси и бактерии всъщност може да засили имунната система. Така, сравнително безвредните детски шарки могат да помогнат да се изгради доживотен имунитет, което е важно, тъй като ако са прекарани в по–късната възраст, тези заболявания могат да имат сериозни отрицателни последици.
Но ако детето е с отслабен имунитет и често боледува; ако е с нормален имунитет, но има опасност да боледува при тесните контакти в детски колектив; ако е с нарушен имунитет и опасност от обостряне на основното заболяване – могат да се предприемат стъпки за стимулиране на имунната му система. Превенцията е начин да се избегне лечението с антибиотици. Най–мощните инструменти за превенция са:

Кърмене
Кърменето възможно най–дълго има решаващо значение за развитието на силна имунна система. Кърмата доставя факторите, необходими за защитата на детето срещу болести.

Хранене и хранителни добавки
Доброто хранене е от съществено значение за развитието и поддържането на имунната система здрава и силна. Хранителните вещества, стимулиращи имунната система включват витамините А, С, Е, есенциални мастни киселини, минерали: манган, селен, цинк, мед, желязо, сяра, магнезий и германий.

Нетоксична среда
В околната среда се срещат повече от 75 000 химически вещества. Те могат да увредят имунната система и да намалят способността й да се бори с общите инфекции и тежки заболявания.

Избягване на ненужни антибиотици
Децата получават прекалено много антибиотици. Резистентността към тях и отслабеният имунитет са някои от последиците на прекомерната им и ненужна употреба.

Използване на имуностимуланти
Те трябва да отговарят на следните изисквания: 1) защита срещу вирусни, бактериални и гъбични инфекции; 2) безопасност при продължителна употреба; 3) удобни форми за прием според възрастта.
Бета глюканът е единственият природен имуностимулант с доказан механизъм на действие. Представлява научно доказан, биологично защитен полизахариден имуномодулатор, който хранително засилва естествения и придобит имунитет и подпомага поддържането на здравословни нива на липидите и холестерола в кръвта.

В естествен вид се съдържа в растителните храни като пълнозърнести продукти, дрождите на хлебната мая, някои сурови гъби, овес и ечемик. Най–мощните бета–глюкани са дълговерижните 1,3/1,6 бета–глюкани, извлечени от дрождите Saccharomyces cerevisiae, намиращи се в клетъчните стени на хлебната мая.

Като мощен неспецифичен имуноактиватор бета–глюканите се свързват с определени рецептори на повърхността на имунните клетки, разпознават се като чужди тела и провокират имунен отговор, който увеличава резистентността на организма към вируси, бактерии и гъбички, особено в преходните и студени сезони.

В продължение на много години са изследвани имуно- стимулиращите свойства на бета–глюканите, особено способността им да активират макрофагите (клетките, активиращи верижната реакция за мобилизиране на цялата имунна система). Те разпознават, поглъщат и унищожават всички клетки, организми и субстанции, които не са естествени или желани за организма (бактерии, вируси, гъбички, мъртви или мутирали клетки и т.н.); произвеждат и голям брой цитокини, стимулиращи цялостната функция на имунната система и производството на В и Т-лимфоцити в костния мозък. Бета–глюканът е също ефективен антиоксидант и „чистач“ на свободните радикали, ускорява възстановителните процеси на увредените тъкани и клетки, поддържа здравословните стойности на холестерола и спомага за намаляване нивата на „лошия“ холестерол (LDL). Оптималното им усвояване е на гладно. Стомашните клетки транспортират много бързо бета–глюканите към лимфата, където те взаимодействат и активират макрофагите, което „събужда” имунната система.

Фактори, определящи ефективността на бета–глюкана

Нито обемът, нито теглото на бета–глюкана определят ефективността или оптималната доза. Ключов фактор е по–скоро степента на активиране на имунна реакция, определена от научно приемлив метод.
Високите дози в милиграми и проценти бета–глюкан в медикаментите не са фактори, определящи имунния отговор. Истинските детерминанти за активиране на имунната система и ефективност са източникът на бета–глюкан, обработката (включително избягване на реагрегация по време на храносмилането), оразмеряването и еднаквостта на частиците погълнат бета – глюкан.

Съвременната наука е доказала, че до 10 мг правилно обработен и с високо качество бета–глюкан, извлечен от клетъчната стена на дрожди, е добре дозираното количество.

Обикновено се продават нискокачествени високодозови глюкани, реагрегиращи в процеса на храносмилането до нееднакви кълбовидни размери, които нямат адекватна имуностимулираща способност.
Използва се тест за определяне на имуноефективния отговор на глюкана с измерване на азотния оксид в макрофагите, който се увеличава.

Имунобор Кидс Сироп
Имунобор Кидс Сироп е единственият микронизиран бета – глюкан с чистота 93%. Една чаена лъжичка (5 ml) съдържа 30 mg високопречистен бета–глюкан, като единствен имуностимулатор от природен произход с доказан механизъм на действие. Предимството на микронизирания бета глюкан е, че се свързва с голям брой рецептори, бързо се фрагментира от макрофагите и се освобождава, с което изпреварва размножаването на патогените.

Имунобор Кидс подпомага функцията на имунната система при деца:

  • Склонни към чести бактериални, вирусни и гъбични инфекции
  • По време и след антибиотична терапия
  • Остри и хронични заболявания на дихателната система – грип, настинка, бронхити,

    тонзилофарингити, отити, бактериално носителство и др.

  • Остри и хронични инфекции на пикочните пътища
  • Необходимост от общоукрепващо и тонизиращо средство


Практически опит при имунопрофилактиката с Имунобор Кидс Сироп

През последните 3 години изписвам много често Имунобор Кидс Сироп и почти 100% от майките докладват за положителен ефект. Първите им впечатления са свързани с приятния вкус от натурални диви ягоди, а не резултат от изкуствени подсладители, което улеснява приема и се предпочита при деца.

Сиропираната форма е изключително удобна за най–малките, които не могат да приемат таблетки. Удобният прием – един път дневно, допринася за правилното и лесно придържане към курса на лечение и профилактика. Дозировката е:

  • при деца до 8 години: по 1 чаена лъжичка (5 мл) дневно на гладно
  • при деца над 8 години: по 2 чаени лъжички (10 мл) дневно на гладно

Основното предимство на Имунобор Кидс Сироп и причина да го препоръчвам на родителите е високата концентрация (93%) на бета – глюкан и повишената ефективност, постигната чрез микронизация. Сиропът е 100% естествен продукт, което привлича много майки, желаещи децата им да приемат качествени имунопрофилактични препарати.

Имунобор Кидс Сироп на Борола увеличава активността на имунните клетки да убиват микроорганизми, стимулира производството на имунни антитела, има директен антимикробен ефект, повишава локалната имунна защита на лигавиците на бронхиалната, чревна и пикочна системи.

Редица клинични изследвания доказват, че бета–глюканът подобрява имунния отговор като предпазва от разболяване, подсилва организма по време на болест и ускорява оздравителния процес. Поради тези причини Имунобор Кидс Сироп е изключително подходящ имуностимулатор в детската възраст.

Библиография:

1. Akramiene D, Kondrotas A, Didziapetriene J, Kevelaitis E. Effects of beta-glucans on the immune system. Medicina. 2007;43(8):597-606.
2. Mason R. What is Beta Glucan? A concise guide to the benefits and uses of the most powerful natural immune enhancers known to science. Save Goods, 2001. ISBN#: 1-884820-66-2
3. Имунобор Кидс Сироп-проспект

КупиАбонамент

468×60 – bottom

Подобни

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

728×90 – bottom