Биоактивни компоненти в майчината кърма и в млеката за кърмачета

Биоактивни компоненти в майчината кърма и в млеката за кърмачета
468×60 – top

Брой 3/2010

Др Адриана Дойчинова, дм
педиатър

Безспорно е, че кърменето е идеалното хранене на деца­та, особено през първото полугодие от живота им. Съставът на кърмата е адекватен на хранителните потребности на кърмачето през целия период на лактацията, денонощието и дори по време на едно кърмене. Тя съдържа над 200 хранителни компоненти (протеини, въглехидрати, липиди, витамини, макро и микроелементи). Освен това съдържа съставки с нехранителна стойност уникални биоактивни вещества (специфични и неспецифични антимикробни фактори, цитокини, хормони, растежни модулатори, клетки и др). Тези съставки с антиинфекциозен, противовъзпалителен и имуномодулиращ ефект са особено важни с оглед незрелостта на защитните механизми и ензимната система при кърмачетата.

Триглицеридите са основната форма на липидите в кърмата. в тях палмитиновата киселина е естерифицирана на бетапозиция (fiпалмитат), за разлика от кравето мляко, където е на алфапозиция. Наличието на впалмитат значително повишава абсорбцията на мазнините и калция, намалява екскрецията на калции и образуването на неразтворими калциеви сапуни намаляват се проявите на запек.
в кърмата 1520% от общите въглехидрати са представени от галактооли гозахариди (над 130 вида). Те имат доказан пребиотичен ефект спомагат за доминиране на полезните бифидо и лактобактерии в чревната флора, намаляване риска от стомашночревни инфекции, непоносимост към лактоза и алергия, синтеза на витамини, ензими, подобряване усвояването на минерали и микро елементи, предотвратяват констипацията.

Нуклеотидите са с доказан ефект върху развитието на ентероцитите, чревната микрофлора и липидния метаболизъм.

Съставът на съвременните млека за кърмачета е усъвършенстван с включването на някои биоактивни
компоненти, подобно на кърмата. Така се постига позитивен здравен ефект и при кърмачетата, хранени със заместители.
Nutrilon 1, 2 и 3 на NUTRICIA са с добре балансиран състав и вкл1очени биоактивни компоненети пребиотични олигозахариди, впалмитат и нуклеотиди, които:
♦ спомагат за доминиране на полезната чревна флора, както при кърмените деца;
♦ намаляват риска от алергии и инфекции;
♦ побързо въстановяване при дис­бактериоза, дори след инфекции и антибиотично лечение;
♦ нормализират храносмилането, повлияват констипацията;
♦ стимулират синтеза на витамини, ензими и аминокиселини;
♦ осигуряват оптимална костна минерализация;
♦ предотвратяват развитието на хранителнонедоимъчни състо яния.
Създаването на заместители на майчината кърма премина през ранния етап на наподобяване на хранителния и състав. През XXI век акцентът се поставя на вкл1очване на биологичноактивни компоненти и във формулите за кърмачета и преходните млека „функционални храни“, които осигуряват правилно хранене и ефективна защита.

Литература
1. Armond S. Goldman AS. Modulation of the Gastrointestinal Tract of Infants by Human Milk. Interfaces and Interactions. An Evolutionary Perspective. J Nutr. 2000; 130: 426S431S.
2. Garofalo RP, Goldman AS: Cytokines, chemokines and colony stimulating factors in human milk. Biol Neonate. 1998; 74: 134 142.
3. Garofalo RP, Goldman AS: Expression of functional immunomodulating and anti­inflammatory factors in human milk. Clin. Perinatol 1999; 26: 2: 361377.
4. Jagadeesam V. Nucleotides in nutrition. Nutrition in disease management. Update Series. Nutrition Foundation of India 2000; 7: 716.
5. LindmarkMansson H, Akesson B. 2000. Antioxidative factors in milk. Br J Nutr 84: S103 S110.
6. RodriguezPalmero M, Koletzko B, Kunz C, Jensen R. Nutritional and biochemical properties of human milk: II. Lipids, micronutrients, and bioactive factors. Clin Perinatol. 1999; 26 (2): 33559.
7. RiveroUrgell M, SantamariaOrleans A. 2001. Oligosaccharides: Application in infant food. Early Hum Dev 65: S43S52.

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

728×90 – bottom