Груповата практика е много успешен модел и за лекаря, и за пациентите му

Груповата практика е много успешен модел и за лекаря, и за пациентите му
468×60 – top

Брой 11/2009

Д-р Пенка Стойнова

Кога беше създадена медицинската практика, в която работите?

През 2000 г., когато трима терапевти, един педиатър и един акушергинеколог се събрахме и решихме, че груповата практика ще бъде най–подходящата форма за нас. Настанихме се в 1-во ДКЦ в Пловдив, за да имаме на разположение тесни специалисти, ла­боратория, рентген, физиотерапия въпреки по-високия наем, който иска общината. Постепенно пациентите ни станаха 10000. За съжаление единият от колегите, който обслужваше 3000 души, почина на 40 години от инфаркт.

Вие колко пациенти имате?

винаги има движение от 50-60 души, който се отписват или записват, но здравноосигурените ми са около 2600, други 300 души не са здравноосигурени. Диспансерните са 530, хората над 65 години 750, имам около 200 деца, останалите са
на средна възраст. Предпочитам де­цата под една година да ги гледа педиатърът, който има специалност и обща медицина.

Расте ли броят на новозаболелите?

определено, и профилактичните прегледи потвърждават, че доста хора страдат от т. нар. социалнозначими заболявания. Често откриваме диабетици, конто не подозират, че са болни. Миналия ден, например, дойде мъж без никакви специфични оплаквания, но с метаболитен синд­ром и кръвна захар 8. Преди два дни при профилактичен преглед открих карцином на млечната жлеза на 45-годишна жена. вчера о дадох направле­ние за хоспитализация и утре ще я оперират. в резултат на действията на НСоПЛБ ние можем да даваме направления за мамография, изследване на хормоните на щитовидната жлеза, микроалбуминурия и това е хубаво, като се има предвид, че случа­оте на хипотиреодизъм и тиреодит на Хашимото много се увеличиха. Така успях да изпратя и тази жена на мамограф, а не да губим още 3-4 дни, докато тя мине през акушер-гинеко­лог или хирург, който не беше сигурно дали ще могат да й дадат направле­ние.

Колко души минават на профи­лактичен преглед месечно?

100 души и той се извършва така, както е заложен в Наредбата на Здравната каса. На тримесечие аз разполагам с 600 лв. за профилактика. 100 души на месец по минимум 7 лв. средно за изследвания, прави 700 лв. само за един месец! Тоест, парите, които ми се дават, стигат за 30 % от необходимите профилактични прегледи. Може ли да се откажат на някого изследвания? Нали всеки здравноосигурен има право да си ги направи, без да ги плаща?! Засега при привършване на лимита уведомяваме НЗОК, правим искания за допълнителни лимити за изследвания и направле­ния за специалисти.
А как ще бъде през новата година не е ясно.

Как се справяте с този обем ра­бота?

Първо, имаме регистратор и хора­та се записват предварително, естествено спешните случаи не могат да се предвидят. Но днес, например, въпреки че съм втора смяна, бях в 10 часа в кабинета заради грипната епидемия. А вчера си работих от 8 до 17 часа. второ, имам помощник лекар, на когото плащам и който работи в моя кабинет. Преценила съм, че това е по-добрият вариант за мен. Така кабинетът е отборен от 8 до 19 часа, но все пак повечето хора предпочитат да ги прегледам аз. И все пак, ако съм сама, трудно ще издържа. Имам и договор с групова практика, която осъществява прегледи и посещения по домовете всяка нощ след 19 часа и през почивните дни.

Тоест, разполагате с достатъчно време за пълноценна почивка?

Да не е възможно 365 дни в годината да работиш по 24 часа, дори само ако трябва да вдигаш телефона! Имам късмет, че работя в Пловдив, а колегите в малките населени места не могат да си позволят подобно нещо. Когато карах задължителните 12 модула за специализация по обща медицина, можех да се обучавам до обяд, а следобед да работя. Но ако не живееш в университетски град, вземането на специалност си е истински проблем.

След близо 10 години работа чувствате ли се семеен лекар?

Определено, вече лекувам второ поколение семейства. Децата, които бяха на 15-16 години преди 9 години, сега
имат семейства, техните деца са при нас. И това е много приятно.

Как бихте коментирали мнението, че решението да се прехвърли вторичната профилактика на сърдечноболните на ОПА е преждевременно?

Лично аз, пък и доста колеги, смятаме, че можем да се справим с вторичната профилактика, тъй като пациентът всеки месец или поне на 3 месеца идва при личния си лекар и задължително се прави ЕКГ, изследвания поне два пъти в годината на мастен профил и кръвна Захар, при необходимост и други стецифични кръвни изследвания. Затова мисля, че човек може да се справи. Аз предпочитам да изпращам пациент при кардиолог поне един път годишно за високоспециализирани дейности ехокардиография, холтер, ВЕТ, коронарография. За самия пациент е много по-удобно да бъде диспансерен при нас, защото обикновено има и други заболявания диабет, МСБ. Ако пък говорим за хора, които живеят в трудно достъпни райони, те въобще не могат да стигнат до кардиолог и би трябвало самият личен лекар да има стимул да ги обслужва или да има допълнителен лимит за тези изслед­вания. винаги консултирам пациентите си с тесни специалисти. И според мене тесните специалисти трябва да получават по-добро за плаща не на преглед, защото това е високоспециализиран труд, а не да имат по-голям брой прегледи.

Какъв е успяващият семеен лекар?

Първо, трябва да обича работата си, иначе няма да как да издържи, после да умее да ръководи малък бизнес, да има добри комуникативни умения, да поддържа високо ниво на медицински познания. Системата ни направи големи индивидуалисти, но когато хората имат една цел, с общи усилия тя се постига много по-лесно!

Колко от колегите ви имат желание да се усъвършенстват професионално?

Бих казала всички общопрактикуващи лекари, които познавам. Миналата събота и неделя бяхме в Боровец на обучение за АХ и новости в лечението на исхемична бо­леет. Сега съм в София на симпозиум за метаболитния синдром. всяка година НСОПЛБ организира мероприятия по продължително медицинско обучение. Искам да кажа още, че успях да взема изпита си и с помощта на GP News, тъо като в списанието има много добре разработени теми и затова си събирам всички броеве. Смятам, че специалността обща медицина дава много познания и задължително трябва да се вземе. Тя не може да се работи от един акушер-гинеколог или хирург, например. За съжаление много колеги заминаха за други страни на ЕС и ние имаме предложения от Франция за заплати от 4-5000 евро, без проблем навсякъде признават дипломите ни, но на мен засега ми харесва да работя тука!

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

728×90 – bottom