ЗАТЛЪСТЯВАНЕТО – съвременен медицински проблем

ЗАТЛЪСТЯВАНЕТО  – съвременен медицински проблем
468×60 – top

Брой 2/2011

Доц. д-р Даниела Попова,
УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ”, Клиника по метаболитно-ендокринни заболявания и диететика

Затлъстяването продължава да бъде пренебрегван сърдечносъдов рисков фактор въпреки неспиращите послания на медицинската наука за отдалечаване на опасността от инфаркти и инсулти чрез намаляване на излишните килограми. Наднорменото тегло е в резултат преди всичко на увеличено отлагане на мазнини в тялото. Това води до повишен общ здравен риск и развитие на съпътстващи заболявания – диабет, подагра, артериална хипертония, исхемична болест на сърцето, жлъчно-каменна болест, ставно-дегенеративни увреждания, дихателни нарушения, сънна апнея, разширени вени и тромбофлебит, ракови заболявания,
безплодие.

Как се определя наднорменото тегло? В практиката достатъчно информативен критерий е индексът на телесната маса, който се изчислява като цифрата на теглото в кг се раздели на цифрата на ръста в метри, повдигната на квадрат. Стойностите на нормално тегло са между 19 и 25 кг/м2 , на наднормено тегло от 25 до 30 и на изразеното затлъстяване – над 30 кг/м2 . Съществуват и специални медицински апарати – бодиимпеданс анализатори, които измерват точно целия телесен състав – мазнини, вода, мускулна маса. Те дават най-точната информация за наличие на затлъстяване. Нормално мастната маса при мъжете е до 25%, а при жените – до 36% от телесната маса.
Висцералният или т. нар. “коремен” тип на затлъстяване носи особено висок съдов риск дори и при не много изразено по степен наднормено тегло. Ако обиколката на корема, измерена през пъпа, надвишава 80 см при жените и 94 см при мъжете, реално съществува много висок сърдечно-съдов риск и развитието на ранна и прогресираща атеросклероза с всички нейни последици е налице. Именно коремното затлъстяване е в центъра на “звездата” на метаболитния синдром, от който се развиват сериозни обменни нарушения – диабет, дислипопротеинемии, хиперурицемия, хипертония, повишено кръвосъсирване, чернодробна стеатоза и стеатозен неалкохолен хепатит, бъбречни увреждания – всички, водещи тихо и коварно до необратими съдови увреждания.

Защо се развива затлъстяване?

Съвременната медицинска наука поднася непрекъснато нови открития в областта на затлъстяването и все още не може да обясни защо и точно по какъв начин започва натрупването на излишните мазнини в организма. Оказва се, че генетичните фактори имат твърде същественна роля. Но тези “неблагоприятни” гени могат да не се проявят през целия живот, ако не бъдат провокирани от нездравословното и небалансирано хранене, в съчетание с намалената и недостатъчна физическа активност и непрестанния хроничен стрес. Регулацията на телесното тегло и енергийната обмяна е многостъпална и сложна. Тя се осъществява на различни нива от периферната нервна тъкан до главния мозък. Неправилното хранене, злоупотребата с алкохол и тютюнопушене, стресът разстройват невро-ендокринната регулация, което води до възникване на затлъстяване.

Защо затлъстяването е социално-значимо заболяване?

Защото в съвременното общество и в Европа, и в целия свят, се установява непрекъснато нарастване на хората с наднормено тегло. Те са повече от една трета от цялата популация. В България вече 56% са с наднормено тегло, а около 35% имат индекс на телесна маса над 30 и попадат в групата на болестното затлъстяване. Това всъщност е най-масовата болест. Значимостта на този здравен проблем се определя и от пряката връзка на затлъстяването с увеличаващата се сърдечносъдова и мозъчно-съдова заболеваемост и смъртност.
Кога започва борбата с излишните килограми?
Нужна е ранна профилактика още от детска възраст. Само така може да се изгради правилен начин на живот и да се намали рискът от затлъстяване. Децата трябва да се отглеждат с правилно хранене и с правилна физическа активност. Компютрите и видеоигрите бързо завладяха детския свят и прогониха динамичните детски игри. Точно в тази възраст затлъстяването не се приема сериозно, отслабването върви мъчно, диетата не може да бъде много строга, лекарствата са противопоказани. А веднъж възникнала, излишната мастна тъкан остава трайно в депата.

Как се лекува затлъстяването?

Медицинските специалисти са категорични в това, че само комплексна дългосрочна терапевтична програма може да бъде достатъчно ефективна в лечението на затлъстяването. Тя трябва да съчетава индивидуален диетичен режим, подходяща физическа активност, промяна в стила на живот, медикаментозно лечение и да продължи поне 2 години, като на всеки етап се контролира от специалист. Отслабването трябва да става в достатъчно бавни темпове и да гони достижима лечебна цел. Намаляването с 5 до 10% на наднорменото тегло е достатъчно сериозен резултат, който води до рязко намаляване на здравния риск и подобряване на здравното състояние. Практиката категорично е доказала, че при бързо отслабване с драстични диети и гладуване килограмите се връщат отново и дори се наддава още повече. Това е т. нар. “йо-йо” ефект. Затова за лечение на затлъстяването трябва да се отдели достатъчно време, внимание, усилия и от страна на пациента, и от страна на лекаря.

Каква трябва да бъде диетата при отслабване?

Основното изискване към диетичния режим е той да бъде умерено нискоенергиен. Това обикновено се постига, като обичайното хранене се намали с около 500 килокалории дневно. Същевременно с това диетата трябва да бъде напълно балансирана и да се спазят препоръките на “хранителната пирамида”. Трябва да се консумират най-много зърнени храни, плодове и зеленчуци, следвани от месо, мляко и млечни продукти. Винаги трябва да се предпочитат постните меса – птиче, риба, телешко, млечните продукти с ниска масленост, пълнозърнест хляб, овесени ядки, трици. Препоръчва се провеждането на разтоварителни дни веднъж или два пъти седмично, с около 600 килокалории дневно, под форма на плодове, чай, кисело мляко, зеленчукова салата. Подходящо е включването на функционални храни с доказан благоприятен ефект при затлъстяване – богати на баластни вещества, с намалено съдържание на мазнини, без захар.
Как могат да спортуват хората със затлъстяване?
Спортът трябва да бъде подбран индивидуално. Изборът е в зависимост от възрастта, професията, двигателните навици, възможности, сърдечно-съдов капацитет. Нетренираният организъм ще понесе лошо рязкото натоварване. Необходима е индивидуална преценка и предварителна оценка на реалните възможности. Основен принцип е да бъде повишен енергийният разход по подходящ начин и той да превишава енергийния прием.

Кои са подходящите лекарства за намаляване на наднорменото тегло?

Резултатите на неотдавна завършили клинични проучвания отстраниха сибутрамин от практиката поради значително висок сърдечносъдов риск и нежелани странични ефекти, въпреки показаните досега добри терапевтични резултати. Понастоящем единственият медикамент за третиране на затлъстяването е орлистат, който намалява значително усвояването на хранителните липиди чрез инхибиране на липазите в стомашно-чревния тракт, но може да се приложи при добър толеранс от страна на пациента. В аптечната мрежа се предлагат значителен брой безрецептни препарати за редукция на наднорменото тегло, но малко от тях имат сериозно доказани и проучени свойства. Хранителните суплементи и комбинираните добавки, препоръчвани за отслабване, трябва винаги да бъдат препоръчани и наблюдавани от специалист. Самолечението с тях, което за съжаление често се практикува от пациентите, носи голям риск и обикновено не се последва от желани резултати.
Продуктите от групата на Calorex се отличават с добре анализирани и проучени ефекти, поради което те могат успешно да бъдат включени в комплексната стратегия за превенция и лечение на затлъстяването.

Добре известни са механизмите за регулиране на апетита, които могат да се разделят най-общо на централни, действащи по пътя на нервната система, и периферни, осъществявани чрез ендокринно-хормоналните въздействия. Хранителният прием може да бъде намален при възникване на ситост и липса на глад, както и при намаляване на удоволствието от храната. Постигането на ситост се осъществява по сложна регулаторна верига и зависи както от краткотрайни сигнали – разширение на стомаха и отделянето на чревни хормони като холецистокинин (CCK) и глюкагон-подобен пептид 1 (GLP1), така и от дълготрайни сигнали като отделянето на хормона лептин от мастната тъкан.

Холецистокинин (CCK,проксимална част на тънкото черво):
освобождава се при прием на белтъчини и мазнини;
забавя изпразването на стомаха;
потиска апетита.

Глюкагон-подобен пептид 1 (GLP1, дистална част на тънкото черво):
води до чувство на насищане;
освобождава се при прием на мазнини и въглехидрати;
забавя перисталтиката, секрецията и изпразването на стомаха;
потиска апетита.

Calorex® Apetin Solucaps (пиноленова киселина) се предлага в капсули, като всяка капсула съдържа 700 мг стандартизирана пиноленова киселина.

Механизъмът на действие и ефектите на Calorex Apetin са насочени към регулацията на апетита. Биологичноактивната пиноленова киселина е добре известна натурална апетитопотискаща субстанция.

Calorex® Apetin
Повишава значително отделянето на CCK и GLP1.
Потиска апетита и води до чувство на насищане.
Понижава количеството на приетата храна.
Понижава приема на калории.

Проведените клинични проучвания предоставят научни доказателства за ефекта на пиноленовата киселина (Research Institute TNO, Netherland,2005, Ginerhand A: American Physiological Society,Session at Experimenta Biology, 2006). Проведено е рандомизирано, двойно-сляпо, кръстосано плацебо контролирано проучване при група от 18 жени с наднормено тегло, с BMI от 25 до 30 (средно 27.4 ± 1.6) на възраст ср.55±4 г. Те са получили сутрешна закуска, суплементирана с 3 g добавка в капсули пиноленова киселина или зехтин като плацебо (2005 г.). В продължение на 4 часа са мониторирани за субективна оценка на ситост и обективно измерване на нивата на CCK и GLP1.

Обобщените резултати от проучванията с пиноленова киселина (Calorex Apetin) показват, че:
значително се повишават CCK и GLP1 от 30 до 60 мин. след приема на добавката;
нивата на CCK и GLP1 остават високи поне още 3 часа след приема на добавката;
желанието за ядене и следващият прием на храна са значително по-ниски 30 мин. след приема на добавката, в сравнение с плацебо, като с 29% намалява желанието за ядене и с 36% намалява следващият прием на храна.
Заключението на това проучване установява, че суплементацията с пиноленова киселина потиска значимо апетита и оказва съществено влияние върху хранителния прием.
Убедителните предимства на Calorex® Аpetin са следните:

– потискане на апетита по физиологичен механизъм;
– научно доказан ефект;
– доказана безопасност;
– високотехнологична Solucaps форма.

CALOREX (капсули) съдържа две естествени взаимно потенциращи се съставки – Hydroxycitrate (Garcinia Cambogia) 500 мг и биоактивен Chromium 100 мкг. Хидроксицитратът оказва ефект върху липидния метаболизъм, като потиска синтеза на мазнини чрез конкуренция на цитратлиазата и същевременно увеличава разграждането на мазнини в черния дроб и мастната тъкан.

Освен това хидроксицитратът има апетитопотискащ ефект, като увеличава синтеза на гликоген в черния дроб, при което се изпраща сигнал до мозъка чрез nervus vagus и апетитът се потиска. Допълнително хидроксицитратът избирателно ускорява липидното разграждане при щадене на белтъчното разграждане и съхраняване на мускулната маса, като повишава основната обмяна. Биоактивният хром улеснява инсулиновия ефект в транспортирането и утилизацията на глюкозата, предотвратява превръщането на глюкозата в мазнини, повишава мускулната маса и съответно основната обмяна. Комбинацията на хидроксицитрат и биоактивен хром има потенциращ ефект и е три пъти по-ефикасна в сравнение само с нискоенергийна диета.

CALOREX оказва четиристранен механизъм на действие за естествено регулиране на теглото, като:
потиска апетита;
увеличава основната обмяна;
избирателно изгаря мазнините;
намалява синтеза на мазнини.

Calorex CLA (капсули) съдържа 500 мг висококачественна конюгирана линолова киселина (КЛА) в Solucaps форма, която позволява бързо и цялостно усвояване на активната съставка. При наднормено тегло този продукт понижава телесната мазнина и теглото (Riserus, 2001) и повишава мускулната маса и основната обмяна (West ,1998). При нормализирано тегло се поддържа постигнатото тегло, мазнините се разпределят правилно и се регулират нивата на холестерола (Nicolosi 1997) и кръвната захар (Houseknecht 1998). Съобщават се и допълнителни лечебни и профилактични ефекти при сърдечносъдови заболявания (Nicolosi 1997), диабет тип 2 и метаболитен синдром (Riserus 2001), ракови заболявания (McDonald 2000, Hubbard 2000, Cesano 1998, Parodi 1997), хранителна алергия, екзема и псориазис (Sugano M 1998).

Calorex Lipass съдържа разтворими фибри от морски раковини 500 мг, аминополизахарид, съдържащ глюкозамидни и ацетилглюкозамидни единици и има нулева калорийна стойност. Този продукт оказва полезни метаболитни ефекти, като се свързва с мазнините и спомага за извеждането им от организма, намалява значително количеството на приетите калории и понижава нивото на холестерола. Положително заредените молекули на Lipass привличат отрицателно заредените мастни и жлъчни киселини и възпрепятстват тяхното разтваряне и абсорбция. Lipass обгръща като в мрежа мастните капки и пречи на тяхното усвояване.

Безспорните предимства на тази добавка са тези, че е 100% природен продукт с висококачествени, стандартизирани и високо пречистени съставки. В сравнение с други естествени фибри Lipass абсорбира мазнините многократно повече.
Комбинацията с витамин С значително подобрява ефекта на Lipass, но той може да възпрепятства усвояването на мастноразтворимите витамини и затова е желателно те да се приемат в различно време.
Всички продукти на Calorex Фамилия са безопасни. За разлика от синтетичните лекарства при тях не са наблюдават нежелани ефекти и те на практика са безвредни. За тях няма противопоказания и те като добавки се отличават с много добра поносимост и при продължителна употреба.

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

728×90 – bottom