Над 1 млрд. лева може да събере България от здравните вноски на неосигурените

Над 1 млрд. лева може да събере България от здравните вноски на неосигурените
468×60 – top

Ако България събере здравните вноски от неосигурените, тя ще има поне 1 млрд. лв. повече. Това заяви бившият вицепремиер и здравен министър д-р Илко Семерджиев пред БНТ.

По негови думи било абсурдно твърдението, че моделът на клиничните пътеки у нас е неефективен и лош.

„Хората, които непрекъснато говорят това, не предлагат модел за управление на качеството. Този модел трябва да се развива, но най-напред трябва да изпълни капацитета си“, категоричен бе той.

Д-р Семерджиев, който беше обвинен за оказване на служебен натиск върху директорката на Агенцията по лекарства, напомни, че е бил оправдан на три инстанции, като на 15 януари е получил последната си оправдателна присъда. По тази причина вече се чувствал свободен да говори по здравни теми.

По негови думи катастрофата на фармасектора у нас е факт. Той подчерта, че българите плащат много повече за лекарства – 56% от парите за здраве отивали във фармацевтичния сектор.

Д-р Семерджиев посочи, че през 2017 г., когато е бил министър, е заварил липса на над 60 лекарства. Най-драстичният пример бил с инсулина, който хората обикаляли да търсят по Гърция и Турция, въпреки че той е бил платен по НЗОК. Аз овладях този процес почти за два месеца, изтъкна той.

468×60 – bottom

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

728×90 – bottom