Болниците подкрепят въвеждане на зелен сертификат за служителите си

Болниците подкрепят въвеждане на зелен сертификат за служителите си
468×60 – top

„Редица въпроси, свързани с цените на медицинските дейности и разчетите на Здравната каса до края на годината бяха обсъдени днес на среща с управителя на НЗОК, БЛС и болничните асоциация“. Това заяви на брифинг служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров след срещата.

По думите му болниците и БЛС настояват цените на най-ниско остойностените пътеки да бъдат увеличени още преди края на годината, ако в бюджета на НЗОК има излишък. „Постигна се съгласие, че в края на месец октомври управителят на НЗОК ще представи конкретните разчети и ще може да направи прогноза до края на годината дали ще има достатъчно средства за такова увеличение“, каза министър Кацаров.

„Обсъдихме с болничните асоциации възможността за спиране на плановите дейности, но мнението им беше единодушно, че това не трябва да се случва. Поставих въпроса за допълнителните болнични легла, те казаха, че все още имат капацитет. Според тях, разкривайки нови болнични легла, те така или иначе намаляват плановите си дейности“, допълни още той.

По думите на министъра болничните асоциации подкрепят въвеждането на зелен сертификат за работещите в болниците.

Междувременно зам.-министърът на здравеопзването д-р Александър Златанов, цитиран от пресцентъра на МЗ, заяви по време на среща с министъра на образованието и науката проф. Николай Денков, представители на Експертния съвет по епидемиология, специалисти по епидемиология и инфекциозни болести, че заради ниските нива на ваксинацията в страната и увеличаването на заболяемостта, хоспитализациите и смъртните случаи се налага да се въведат нови мерки.

„Едната възможност е те да са ограничителни, свързани с преустановяване на дейности, ограничаване на капацитети. Като алтернатива предлагаме да се въведе това, което в много европейски страни вече действа – използването на зелени сертификати, които да позволят да няма ограничаване на социалния и икономически живот“, каза зам.-министър Златанов.

Министър Денков посочи, че е важно да бъде намерен балансът между здравето на децата и последствията от електронното обучение.

В рамките на близо тричасова среща експертите са обсъдили предложените в доклада на главния държавен здравен инспектор противоепидемични мерки, както и алтернативата на по-строгите мерки – допускането на лица във всички образователни, обучителни, обществени, социални, културни, развлекателни, спортни обекти и др. само при притежание на COVID сертификати на ЕС за ваксинация, преболедуване и изследване, или аналогични на тях документи.

Припомняме, че министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров разпореди докладът с предложените мерки да бъде изпратен на всички заинтересовани страни, ведомства и организации с молба за становища по тях. След като бъдат разгледани всички предложения министър Кацаров ще издаде заповед с конкретните противоепидемични мерки.

Самият министър уточни, че се очаква най-късно в сряда да бъдат обявени новите мерки срещу пандемията.

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

728×90 – bottom