Ново поколение иновативен инхалатор тип „фина мъгла“ за многократна употреба показва по-добри резултати при терапията на ХОББ и е по-екологичен

Ново поколение иновативен инхалатор тип „фина мъгла“ за многократна употреба показва по-добри резултати при терапията на ХОББ и е по-екологичен
468×60 – top

Според официална статистика на Министерството на здравеопазването от 2018 г. между 5 и 10% от българите са с ХОББ, а едва 75 000 човека се лекуват. По неофициални данни броят на заболелите в страната е не по-малко от 500 000 души. Статистика на Европейското респираторно дружество сочи, че в Европа всяка година от ХОББ умират 300 000 души.

София, България, 20 ноември 2019 г. – Над 200 медици – специалисти по белодробни заболявания взеха участие в Национална пулмологична среща на тема “Персоналният подход в лечението на ХОББ: оптимизиране на терапията спрямо нуждите на пациента“. Срещата се проведе в София и беше организирана от Boehringer Ingelheim с подкрепата на Българското дружество по белодробни болести (БДББ). Основен акцент на събитието беше индивидуалния подход в лечението на Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ).

инхалаторВ научната програма на срещата взеха участие български и международни експерти, изявени специалисти по белодробни заболявания, които дискутираха значими теми, свързани с предизвикателствата и иновативните решения при лечението на ХОББ, съвременната концепция за максимална бронходилатация и ограничаване на инхалаторните кортикостероиди в клиничната практика. По време на срещата беше представена последната иновация при инхалаторните устройства – най-ново поколение инхалатор тип „фина мъгла“ за многократна употреба.

„Персонализираната медицина е пътят, който трябва да извървим, за да сме полезни на нашите пациенти. Ако преди се насочвахме към група от пациенти, днес трябва да целим индивидуална терапия за отделния пациент, за да може, въпреки тежкото заболяване, качеството му на живот да бъде подобрено.“, заяви при откриването на срещата доц. д-р Диана Петкова, зам. председател на БДББ и завеждащ Клиника по пневмология и фтизиатрия, МБАЛ ”Св. Марина”, Варна, която бе модератор на събитието. „Персонализираната медицина е изключително предизвикателство за всеки от нас, защото лекарят трябва да измине пътя до всеки един пациент по различен начин, тъй като се изисква индивидуален, точно определен подход спрямо неговите нужди.“, допълни тя.

ХОББ е с нарастващо значение според СЗО, като се очаква заболяването да се превърне в третата водеща причина за смърт до 2030 година в световен мащаб. Това е прогресивно заболяване, което ограничава въздушния поток в белите дробове и затруднява дишането на пациентите и ежедневните им дейности, дори в много ранен етап. Данни от Министерството на здравеопазването сочат, че в България болестта остава недиагностицирана при значителен брой пациенти. Специалистите смятат, че честотата на ХОББ у нас е значително над средната за Европа и обхваща над 10% от населението над 40-годишна възраст. Причини за това са фактори като масовото активно и пасивно тютюнопушенe, замърсяването на въздуха, наличието на прах, въглероден диоксид, влага в затворените помещения и генетична предразположеност, които увреждат в значителна степен белодробната функция.

инхалатор„Инхалаторният път на доставяне на медикамента в белите дробове се счита за най-оптималния за постигане на бърз лечебен ефект и оптимален контрол на пациентите с обструктивни белодробни болести, защото се постигат високи концентрации в мястото на патологичния процес при минимум странични ефекти.“, заяви доц. д-р Владимир Ходжев, председател на БДББ и ръководител на Клиника по пневмология и фтизиатрия на УМБАЛ „Св. Георги”, Пловдив. „От изключително значение при определяне на персоналния подход в лечението на ХОББ е анализ на възможностите и уменията на пациентите да боравят с инхалаторните устройства. Този анализ се базира на информация за възраст, съпътстващи заболявания и функцията на белите дробове на болния. Данните от множество проучвания, сочат, че пациентите с това тежко респираторно заболяване, могат да изпитат затруднение при боравене с инхалатора, което неволно да причини неспазване на терапията.“, подчерта той.

БорисовСпоред проф. Пьотр Борос от Катедрата по дихателна физиопатология към Институт по туберкулоза и белодробни заболявания във Варшава съвременната концепция за постигане на оптимална терапия при ХОББ изисква постигането на максимална бронходилатация чрез комбинирането на две лекарства в инхалаторното устройство от самото начало на лечението: „Голяма част от пациентите или един от двама реагират позитивно на лечението с двойна бронходилатация. В по-голяма част от случаите двойната бронходилатация въздейства наистина добре, защото влияе позитивно на дългосрочния спад на белодробната функция и означава по-добър начин на живот. Наблюдават се по-ниски нива на диспнея, по-добър толеранс и голяма част от пациентите усещат подобренията. Същевременно, комбинацията от инхалаторни кортикостероиди и бронходилататори е ефективна само при определени фенотипове по отношение на епизодите на обостряне.“, каза той. „В допълнение, ако стартирането на терапия с двойна бронходилатация бъде отложено, пациентът би загубил ценно време. Когато се използва монотерапия за лечение на ХОББ, белодробната функция на пациента се подобрява, но след лечение 4 години поради спад функцията е със същите стойности като в началния етап на лечение. При прилагане на двойна бронходилатация, данните сочат подобрение на белодробната функция. Тук идва въпросът защо пациентът да губи ценно време, ако може още в началото да бъде започнато лечение с двойна бронходилатация.“

За максимална ефикасност на инхалаторната терапия, пациентът трябва да използва ефективно устройство, да притежава добра инхалаторна техника, както и да се придържа към назначения терапевтичен режим. Най-новото устройство за лечение на ХОББ и астма, което беше представено на срещата е ново поколение инхалатор за многократна употреба тип „фина мъгла“, което спомага лекарството да проникне дълбоко в белите дробове, като е необходимо минимално усилие при инхалиране от пациента. Устройството се презарежда и може да бъде използвано отново чрез многократна употреба с до 6 пълнителя. Останалите предимства за пациента, са свързани с по-лесната му употреба и лесно сглобяване, както и с наличието на индикатор за дозата, разположен в основата на пълнителя. Прилагането на еднакви дози се постига благодарение на основните конструктивни елементи на инхалатора и се гарантира независимо от страната, на която е обърнато устройството по време на прилагане на дозата.

инхалатор„Изборът на най-добро инхалаторно устройство е повратен момент при пациенти с ХОББ. Този процес е от съществено значение за успешно прилагане на лечението. Проучване показва, че от първостепенно значение за пулмолозите е самата терапия, или молекулата. Само в 6% от случаите специалистите мислят и за инхалатора. С други думи, устройството, чрез което ще бъде доставено лекарството като че ли остава на заден план“, заяви доц. Мария Вукоя, началник на отдела по патофизиология на дишането, Център по патофизиология на дихателната и сънна медицина, Институт по белодробни заболявания на Войводина, Сърбия. „Важно е да предоставим на пациентите инхалатори, които оптимизират шансовете им за терапевтичен успех. Важно е да гарантираме, че предоставяме правилните насоки за лечение, които да спомагат за ефективното използване на инхалатора на ежедневна база. Това е вписано и в международно признати ръководства за лечение на ХОББ и астма“, подчерта тя.

Иновативното инхалаторно устройство за многократна употреба тип „фина мъгла“ е разработено от фармацевтичната компания Boehringer lngelheim и генерира бавнодвижеща се, дълготрайна „фина мъгла“, която допринася за лесното и ефективно достигане на лекарството до белите дробове на пациента.

Инхалаторът от ново поколение е едновременно успех в разработването на екологично и хигиенично решение без пропеленти. Устройството може да бъде ползвано с до 6 пълнителя и така да бъде намален въглеродният отпечатък, както от производителя, така и от пациентите, които го използват. Като глобална научно-изследователска компания Boehringer Ingelheim поема отговорност за опазване на околната среда и допринася за създаване на по-добро място за живот за следващите поколения. Част от екологичните инициативи, които компанията развива, е намаляване на емисиите на въглероден диоксид и използваната енергия. Компанията се опитва да намали вредното въздействие върху природата чрез иновативните продукти, които създава.

За допълнителна информация, моля посетете:
http://newscentre.boehringer-ingelheim.com

За ХОББ
Съгласно статистиката на СЗО, приблизително 251 милиона души са диагностицирани с ХОББ – прогресивно заболяване, което ограничава въздушния поток в белите дробове. Все още не e открито лечение за ХОББ, но повечето пациенти могат да контролират заболяването с подходящите медикаменти и подходящ терапевтичен план. Данните от Министерството на здравеопазването от 2018 г. сочат, че България е на първо място в ЕС по брой заболели от белодробни болести, а ХОББ е на трето място като причина за преждевременна смърт. Между 5 и 10% от българите страдат от ХОББ, но официално едва 75 000 човека се лекуват, а 89 893 души са диспансеризирани. По неофициални данни броят на заболелите в страната е не по-малко от 500 000 души. Статистика на Европейското респираторно дружество сочи, че в Европа всяка година от ХОББ умират 300 000 души.

За Boehringer Ingelheim
иновативен инхалаторФармацевтична компания Boehringer Ingelheim цели подобряване на здравето на хората и животните. Акцентът в това отношение е върху заболяванията, за които до момента не е налично задоволително лечение. Поради това, компанията се концентрира върху разработването на иновативни терапии, които могат да удължат живота на пациентите. В областта на ветеринарната медицина, Boehringer Ingelheim се фокусира върху напредналата профилактика.

Фамилна собственост от основаването си през 1885 г., фармацевтичната компания Boehringer Ingelheim е една от 20-те най-големи компании във фармацевтичната индустрия. Около 50 000 служители създават иновации ежедневно за трите бизнес- сегмента: фармацевтични продукти за хора, ветеринарна медицина и биофармация. През 2018 г. Boehringer Ingelheim постигна нетни продажби от близо 17,5 млрд. евро. Разходите за научноизследователска и развойна дейност (НИРД), които почти достигат 3,2 млрд. евро, съответстват на 18,1% от нетните продажби.

Като фамилна компания, Boehringer Ingelheim осъществява устойчиво планиране за поколенията и се фокусира върху дългосрочен успех, а не върху краткосрочна печалба. В този смисъл, компанията се стреми към органичен растеж от собствените си ресурси, като едновременно с това остава открита за партньорства и стратегически съюзи в научноизследователската си дейност. Boehringer Ingelheim носи отговорност за развитието на човешкия род и околната среда в осъществяване на всички свои дейности.

Повече информация за Boehringer Ingelheim може да откриете на сайта
https://www.boehringer-ingelheim.com
http://annualreport.boehringer-ingelheim.com

468×60 – bottom

Подобни

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

728×90 – bottom