Интермитентното гладуване като помощно средство в корекцията на сърдечносъдовите рискови фактори

Интермитентното гладуване като помощно средство в корекцията на сърдечносъдовите рискови фактори
468×60 – top

Брой 5/2021

Д-р Б. Кръстев, Д-р Н. Спасова, Д-р Н. Георгиева, Проф. д-р Е. Кинова, Проф. д-р А. Гудев
Клиника по кардиология, УМБАЛ “ Царица Йоанна – ИСУЛ ”, Медицински Университет – София

Сърдечносъдовите заболявания са най-честата причина за смърт и инвалидизиране в развитите страни и водещ фактор с непрекъснато нарастваща роля в развиващите се. В последните години нараства интересът към интермитентното гладуване не само по отношение на редукцията на тегло, но и по отношение на благоприятните ползи за сърдечносъдовото здраве. То индуцира определени адаптивни клетъчни процеси, които повишават устойчивостта към оксидативен стрес, увеличават митохондриалната биосинтеза, подобряват регенеративните клетъчни функции и водят до редица други метаболитни промени, чийто резултат е корекцията на фактори, рискови за човешкото здраве. Идеята на интермитентното, или “временно” гладуване е, постепенно организмът да привикне към хранене в определени часови интервали, така че да се осигури достатъчно дълъг прозорец без прием на храна. Такива интервали варират от 12 до 24 часа, в зависимост от възможностите и адаптацията на конкретния индивид. Най-често използвания режим е 16 часов период на въздържане от храна и 8 часов интервал, в който тя се приема.

КупиАбонамент

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

728×90 – bottom