Специални мерки по границата заради Омикрон поиска проф. Кантарджиев

Специални мерки по границата заради Омикрон поиска проф. Кантарджиев
468×60 – top

Вариантът Омикрон се разпространява по-бързо – има го в Белгия, във Великобритания, в Германия, в Чехия, в други страни. Това каза проф. Кантарджиев. Затова той смята, че следва да има по-затегнат граничен контрол в България. Трябва да внимаваме за хора, които минават от южноафриканския регион през Великобритания, да бъдат изследвани и бързо да се секвенират съмнителни проби. „Една заповед на министъра в този дух няма да е излишна, въпреки големите успехи“, иронизира проф. Кантарджиев. И добави пред bTV, че заради многото мутации може дори с PCR тест да се отсее съмнителна проба, заради характерен антиген.

Хайде да не плашим хората. Първата проба с Омикрон е взета на 8-9 ноември, секвенирана е на 24 ноември. Това е вариант, будещ безпокойство, обясни проф. Кантарджиев. Най-важното е следното – колко бързо се разпространява? Дали сегашните тестове го улавят? Дали имунитетът – естествен или ваксинален, е по-слаб? Колко тежко протича заболяването при зараза с Омикрон? По-добре да се ваксинираш – вероятността ваксините срещу коронавирус изобщо да не действат е много малка. Имаме договор с Pfizer, че в рамките на 100 дни България ще може да получи доставки от модифицирана ваксина срещу коронавирус, ако се налага при сериозно изменение на SARS-CoV-2, каза проф. Кантарджиев, с добавка: Ако новото ръководство на държавата не е променило нещо. Много рядко е да не образуваш абсолютно никакви антитела от ваксина. На 1000 души 60 ще се разболеят, но ще карат много леко, обясни още професорът. Неговата препоръка за трета ваксина е първо да се ваксинират хронично болните и възрастните. При поставяне на противогрипна ваксина, добре е да има 14 дни между нея и ваксина срещу коронавирус, заяви проф. Кантарджиев. В Испания, във Франция и във Великобритания обаче има практика да се слагат двете ваксини едновременно, просто не в една и съща ръка.

Що се отнася до СПИН и коронавируса, професорът се съгласи, че най-вероятно Омикрон идва от човек с имунен дефицит, например ХИВ-позитивен или болен от СПИН. Той обясни, че който болен от СПИН си пие лекарствата, изкарва COVID-19, но е заразен за околните по-дълго време и вирусът може да мутира. „Българинът да се няма за безсмъртен и малко повече да пази собственото си здраве“, предупреди проф. Кантарджиев. „Ако питаш докторите и болниците, не сме излезли от четвъртата вълна. Ако питаш министъра (бел. ред. – д-р Стойчо Кацаров) – ехеее, пречупихме гръбнака и раздаваме медали (бел. ред. – медал за добро справяне с пандемията за проф. Мира Кожухарова, главния съветник на д-р Кацаров)“, добави той. Никога не сме имали 100 000 активни случая, както е сега. Не е мръднал броят на хората в интензивните отделения, което ме плаши – как не направиха единен медицински протокол, заключи професорът.

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

728×90 – bottom