Надявам се с помощта на личните лекари най-сетне да научим българина на фотозащита!

Надявам се с помощта на личните лекари най-сетне да научим българина на фотозащита!
468×60 – top

Брой 6/2010

Доц. Жана Казанджиева

Кой е най-сериозният проблем на съвременната фотопротекция?

Солариумите. Не става въпрос за начина, по който те най-често се използват – 2-3 дни преди абитуриентския бал и за няколко процедури в началото на лятото. Има хора, които са пристрастени към тях. Доскоро ние смятахме това увлечение за безобидно. Миналата година, обаче, се обобщиха 20 рандомизирани проучвания, които показаха, че те са канцерогенни. В резултат списание The Lancet пусна голяма статия, посочваща вредата от солариумите. И още нещо интересно – няколко открития, направени наскоро, показаха, че така наречените къси видими лъчи, които са най-близки до ултравиолетовите, също предизвикват пигментации, макар и в много по-късен етап и много по-слабо. Затова ние допълнително трябва да се стремим да покрием техния спектър. Това е от значение не за обикновените потребители на слънцезащитни кремове, а за хората, които на всяка цена трябва да се пазят от слънцето – поради генетични заболявания, пилингови процедури, склонност към мелазма, като бременните и др. Тоест, трябва да имат много грижливо избрана фотозащита.

Нека повторим каква информация съдържа опаковката на един надежден крем за фотозащита!

Първо Sun Protection Factor – числото, което отразява степента на защита от UVB-лъчи. Минимално позволеният SPF е 6. Това означава, че ако при човек с чувствителна кожа, изложен на слънце, се наблюдава зачервяване след 10 минути, то при използване на продукт със SPF 6 зачервяването ще се появи след 60 минути (6 х 10 = 60 мин.). Според това число слънцезащитните продукти се делят на шест групи, като наскоро беше прието най-високата защита да се означава с 50+. Шест са и типовете кожа като фотозащитата има своето място при всеки един от тях.

Тоест, всички продукти на които пише SPF 60, 70 и прочие, са менте?

В най-добрия случай са произведени от държава, която не е член на ЕС.

Какво означава PPD или IPD?

Стареенето категорично се индуцира от UVA лъчите. Затова за защита от UVA се използват IPD (immediate pigmentation darkening) и PPD (persistent pigmentation darkening). Стойността на PPD трябва да е приблизително една трета от тази на SPF. Ако даден продукт отговаря на всички критерии, определени от Европейския стандарт, производителят има право да постави на опаковката пиктограма „UVA” в окръжност.

Какво количество крем трябва да се нанесе?

– За възрастен човек са необходими приблизително 35 мл, което прави 7 чаени лъжички. Прилагането на половината от необходимото количество може да намали защитата с повече от 60%! Отделно трябва да проследим дали крема е водоустойчив.

– Наивно ли е да се вярва на реклами като „пълна защита, 100% сънблок, повторно нанасяне на продукта не е необходимо”?

– Най-добре е да проследим трите показателя, които могат да се открият върху опаковката на всяка добра медицинска козметика за фотозащита.

– Може ли на море или планина да използваме крем с SPF, по-малък от 50+?

Разбира се, но най-добре е това да бъде преценено от дерматолог. Когато типът кожа е 3 или 4, които не изгарят, и са най-разпространени у нас, е необходим много по-слаб крем. Тогава ние основно се борим срещу стареенето, а не срещу зачервяването, което може да се очаква, например, при тип 1, кожата на Пипи Дългото чорапче.

Значи ли това, че всеки член от семейството трябва да има свой крем за слънцезащита?

Не бих казала – обикновено кожата на децата е от типа на майката или на бащата. Но когато сте с деца на море, трябва да имате крем за детска фотозащита, с каквато серия разполага всяка добра козметична фирма. Тези кремове са със специален минерален филтър, нанасят се бързо и лесно се размазват, защото не можете да накарате едно дете да стои дълго време пред вас. Детската фотозащита си има своите специфики и това е естествено. Няма уважаваща себе си фирма, която да не произвежда и детски бранд фотозащита. Детските серии са съвършено отделно, без парабени, нямат химични съставки, не са алергични.

Какви още трябва да знаят родителите, когато отиват на море с малки деца?

Ако имат дете, което не могат да извадят от водата, когато все пак успеят, правилото е да го измият с вода от душ, тъй като морската вода е прекалено мръсна, и да нанесат фотозащитен крем. Децата са най-важният контингент на фотозащитата и заради факта, че изгарянето в детска възраст е право пропорционално на развитието на меланом в по-късна възраст. За това са налице безспорни научни доказателства. В дерматологията има няколко неща, които са ясни и едното е, че не бива да се допуска изгаряне в детска възраст. Децата трябва да се пазят!

На каква възраст е необходимо да се започне фотозащитата?

От 6-месечна възраст. Преди това детето се нуждае от много витамин Д, не се движи и може да бъде оставено на сянка, покрито с шапчица и леки дрешки. В момента, в който започне да се движи, то трябва да има фотозащита. Но класическите правила, които важат за всички през лятото, независимо от възрастта, са: слагане на фотозащитен крем половин час преди излизане на слънце и на всеки два часа, ако сте навън слънце през деня. Те са приети в цял свят, препоръчват ги всички дерматолози и ние всяка година ги повтаряме. Крайно време е и българският народ да ги запомни!

Сега е лято – как да се грижим за кожата си, когато не сме в отпуск?

Естествено трябва да смените зимната с лятна козметика. През лятото са нужни хидратантни кремове, които възстановят водно-липидния слой на кожата. Голяма част от фотозащитата вече има и това качество. Добре е да използвате фотозащитен крем, комбиниран и с антиоксиданти. Тука стои въпросът какъв избор да направите. От една страна, ако кожата ви има голяма нужда от хидратация, можете да си вземете един изключително добър крем с SPF 20. Тоест, да сложите само един крем. От друга страна, ако имате много бяла кожа и тя е суха, трябва да сложим хубав хидратиращ крем и отгоре да нанесете фотозащитата. Хидратиращият крем няма как да има и фотозащита.. Когато сте над 40 години под фотозащитата трябва да си сложите antiaging крем. Ако сте под 40 и с хубава кожа, е добре да използвате себорегулиращ крем. Това са неща, които всеки дерматолог, който се занимава по-сериозно с козметика, предписва много преди да дойде лятото.

Какво трябва да знае общопрактикуващият лекар за фотозащитата на пациенти с дерматологични заболявания?

Хубавата новина е, че почти няма козметична фирма, която се занимава с фотозащита и не е разработила серия за пациенти с кожни заболявания Вече има фотозащита за хора с розацея. Почти всички големи медицински фирми правят серия антиакне. Известно е, че в началото на лятото поради противовъзпалителното действие на слънцето акнето се подобрява. Но в края на лятото и началото на есента има силно обостряне по простата причина, че се запушват отворите на космените фоликули и на практика това довежда до събиране на свръхмастна секреция, поява на много папули и пустули. Задължително при неправилна фотозащита има влошаване на акнето.. Тук искам да подчертая, че семейният лекар трябва много да внимава с пациент с фотодерматоза. Ако той е с дерматологично заболяване, което се влошава от слънцето (лупус), трябва да го посъветва да си вземе най-висок фактор за фотозащита. Ако е с дерматологично заболяване (псориазис), което се подобрява през лятото, трябва да отиде, например на морелечение, тъй като лятото е изключително благоприятно за тези болни. Българското дерматологично дружество участва в организирането на групи, които два пъти годишно се водят на море и там се лекуват по специални програми.

Безопасна ли е фотозащитата?

Тя може да предизвика фотоалергия. Ако общопрактикуващият лекар има такъв пациент, основното е да различи една чувствителна от една алергична кожа. Общо взето, задача трудна за всеки, който няма добра дерматологична подготовка. За да разберем защо една кожа реагира по определен начин – дали защото е чувствителна и възприема по-силно реакциите на дразнене или защото е алергична, трябва да се направи алергологично тестуване.

Когато ваш пациент ви казва, че има алергия от слънцето, това на практика нищо не означава. Първо трябва да се уточни каква алергия има – контактен дерматит или уртикария. Ако има уртикария, става въпрос за соларна уртикария. Тя обикновено е много рядка и разликата между уртикария и контактен дерматит е огромна. Диагнозата е лесна и може да се постави от всеки, който има добри познания по медицина.

Що се касае за алергия към светлинните лъчи, тоест, за така наречените фотоконтактни дерматити, нещата са сложни. Първо се прилага специално тестуване, при което от една страна се прави истинската серия за диагностиката му, от друга страна се прави същата серия, в която има дозирано облъчване на същото място. И двете серии се сравняват. Когато се касае за светлинно индуцирана фотодерматоза, това ясно се вижда на гърба на пациента. Накратко – семейните лекари трябва да знаят къде да насочат пациента и за какво изследване. Най-честите контактни фотодерматити през лятото се предизвикват от одеколони и парфюми. Когато си слагаме одеколон зад ухото, той често се стича надолу и оставя следа, която допълнително се иритира и пигментира от слънцето. Получава се много причудлива фигура, подобна на верижка на джобен часовник berloque (верижка на френски). Истинските алергии към слънчева светлина са рядкост.

Какви грешки прави семейният лекар най-често?

Те са винаги едни и същи. Идват от това, че пациентът не се изпраща за прецизиране на проблема. Всяка година се появяват поне 50 нови продукта за лице, имам предвид, чисто медицински продукти. Изходът е, когато има пациент с фотодерматоза, с дерматологично заболяване или със свръхчувствителна кожа, да го насочи към дерматолог. Днес имах две пациентки, които са с алергия към консервантите в голяма част от козметичните продукти. Това е чувствителност, която никой не може да предвиди. Има начин да бъде избегната, но пациентът трябва да знае, че е алергичен. Тоест, той трябва да дойде при нас за епикутанно тестуване. Да се уточни – дали има синдром на раздразнена, чувствителна кожа (някои го наричат статус козметикус) или се отнася за истинска алергия. Ние имаме списък, дълъг 40 страници, в който са описани различните консерванти и продуктите, в които те се съдържат. Представете си алергия към ланолина, който е съставна част на почти всички козметични кремове, а точно преди 3 дни аз отчетох такава алергия! Не случайно нашата пациентка се влошаваше от всичко, с което се намазваше. Освен това, ние разполагаме със стандартната европейска серия от 28 алергена и след като изследваме даден пациент му даваме алергичен паспорт. На 15 ноември тази година ще продължим националната кампания „Вашата кожа – най-важните 2 квадратни метра”. Миналата година в цялата страна бяха прегледани безплатно около 400 души. Една от целите на кампанията е да се направи карта на кожните алергии в страната.

Ясно ли е вече кой е най-честият алерген?

Никелът. Той е най-чест и в Европа. Съдържа се къде ли не – в металните сплави, използвани за капси на дънки, верижки за часовници, пръстени, запалки, батерии, ключове, рамки за очила, смазочни масла, в храни, приготвени в съдове от неръждаема стомана или в консерви, шоколад, фъстици, овес, броколи, някои торове. Вече имаме няколко пациенти с най-модерната диагноза дерматит от мобилни телефон. С две думи, тази област на дерматологията е много обширна и се обогатява непрекъснато, затова моят съвет е семейните лекари да не се бавят, а да насочват бързо пациентите си към съответния специалист – дерматолог.

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

728×90 – bottom