Неовин + докозахексаенова киселина – добавка към храната за бременни и кърмачки

Неовин + докозахексаенова киселина – добавка към храната за бременни и кърмачки
468×60 – top

Брой 7/2008

Д-р А. Дойчинова, д.м.

Бременните и кърмещите жени са рискова група по отно­шение на храненето, тъй като потребностите им, особено от някои хранителни вещества (фолиева киселина, желязо и др.), са увеличени значително. Недоимъчното, небалансирано хранене се отразява небла­гоприятно не само върху тяхното здраве, но върху развитието на пло­да и раждането на здраво и доносено бебе. Ограниченият внос на енергия и хранителни вещества може да се прояви със забавен вътреутробен растеж, ниско тегло, увеличена заболебаемост на новороденото, изоставане във физическото и психомоторното развитие на кърмачето.
Повечето от допълнителните хранителни нужди по време на бременността и кърменето, могат да бъдат задоволени чрез добре балансирана и разнообразна диета. С ред­ки изключения може да се продължи обичайната здравослобна диета. В повечето случаи възниква необходимост от допълнителен прием на витамини и минерали чрез балансиран витаминно-минерален комплекс, предназначен за бременни и кърмещи жени. Тази добавка към храната има за цел да допълни диетата, а не да се използва като заместител на разнообразното хранене.
Неовин + ОНА е добавка към хра­ната, създадена специално да подпомогне здравословното хранене на бременните и кърмещите майки и да посрещне нарастналите им нужди. Съставът на Неовин + ОНА е съобразен с препоръчителния и адекватен хранителен прием на витамини и минерали за бременни и кърмачки1’3 4.

ОНА, ©-3 маетна киселина основен хранителен компонент
Добавянето на DHA към храната на бременни и кърмещи жени има много предимства, както за майката, така и за бебето. DHA е ш-3 мастна киселина, важна за развитието на мозъка, нервната система и ретината на плода, и на кърмачето.
Дефицитът на DHA се свързва с преждевременно раждане, ниско тегло на новороденото и др. При бременната, липсата на DHA може да доведе до прееклампсия. в резултат на множество клинични проучвания, се установява усилено преминаване през плацентата и натрупване в плода на DHA през последните месеци на бременността. Съветът от експерти по липидно хранене препоръчва при бременни и кърмещи при­ем на DHA от 300 мг/дневно от всички хранителни източници (хра­ни, добавки към храната, обогатени с витамини храни и др.)2.

Фолиева киселина растеж и развитие на ембриона
Това е витамин В9, който играе съществена роля за правилното делене на клетките. Необходимостта от фолиева киселина е увеличена с 50 % по време на бременност. Приемът й по време на опитите за планирана бременност и през първите лунарни месеци спомага за предовратяването на вродени дефекти на нервната и дбигателната системи. Проведените изеледвания показват, че фолиевата киселина намалява с близо 50 % риска от спина бифида. Фолиевият дефицит е особено опасен в първите два месеца на бре­менността на жените.

Желязо транспорт на кислород
По време на бременността потреб­ностите от желязо са убеличени, поради увеличения обем циркулираща кръв. Желязото играе важна роля при снабдяването на всички клетки с кислород. Съдържанието на вита­мин С, фолиева киселина, магнезий и калций подобряват неговото усвояване.

Йод участва в обмяната на веществата
Йодът е съставна част на тиреоидните хормони.Те управляват обмя­ната на веществата, развитието и растежа на детето4.

Калций изараждане на кости и зъби
Калцият изгражда скелета и съзъбието, участва в процеса на кръвосъсирване, на нервно-мускулната проводимост, в състава на тъканите и вътрешните органи, способства за укрепването на защитните свойства на организма.

Препоръчителен прием
1 таблетка (витамини и минера­ли) + 1 капсула (DHA) осигурява над 50% от препоръчителния дневен прием на важни витамини, минерали, микроелементи и DHA при бременни и кърмещи жени.

Неовин + ОНА може да се ползва при захарен диабет.

Рационалното хранене на бременната и кърмещата жена определя както нейното собствено здраве, така и пълноценното развитие и здравето на бебето. Организмът на майката по време на бременност и кърмене се явява единствен източник на витамини и други хранителни вещества за детето.

468×60 – bottom

Подобни

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

728×90 – bottom