Нов подход за лечение на дискови хернии съкращава болничният престой и намалява травматизма от операцията

Нов подход за лечение на дискови хернии съкращава болничният престой и намалява травматизма от операцията
468×60 – top

Брой 2/2019

Д-р Делян Фердинандов

Нов, щадящ метод за лечение на дискови хернии въведоха от края на миналата година в Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „Св. Иван Рилски”. Ендоскопската дискектомия съкращава болничния престой на пациентите, и е по-малко травматична. За това какво представлява и какви са предимствата от прилагането й разговаряме с д-р Дилян Фердинандов, неврохирург в Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „Св. Иван Рилски”.

Визитка:
Д-р Делян Фердинандов завършва Медицинския университет в София през 2006 година със златен медал. През 2011 г. добива специалност по неврохирургия, а две години по-късно и европейска диплома в тази област. От 2006 години е част от екипа на най-голямата Клиника по неврохирургия в България – тази на УМБАЛ „Св. Иван Рилски”.

Д-р Фердинандов, какво представлява новият подход при третиране на дискови хернии?

– Тенденцията във всяка една хирургия и в частност в неврохирургията е нещата да стават все по-малко инвазивни, т.е. да се постига същия ефект от лечението и дори по-добър с по-малка травма за организма. Част от тази световна тенденция е напредъкът на ендоскопията и в частност спиналната ендоскопия или както още се нарича новата техника – ендоскопска дисклектомия. Тя се провежда под потенцирана, локална анестезия, което означава комбинация от венозна и месна упойка. Не се използва спинална епидурална или обща упойка. По време на интервенцията пациентът е буден, но с потиснато чувство за болка и може да отговаря и да описва своите усещания. А това ни дава важна информация за това колко близо сме до притиснатия нерв и съответно прави интервенцията по-щадяща, защото се отстранява по-малко кост, което понякога има отношение към стабилността на гръбнака.

Цялата интервенция се провежда под рентгенов контрол. Като продължителност интервенцията е някъде от порядъка на около час, час и половина.Може би е малко по-дълга от стандартната операция.

Какъв беше подходът за третирането на дисковите хернии досега и какви са предимствата на ендоскопската дискектомия?

Досега тази техника се осъществяваше под микроскоп. Пациентът беше позициониран или настрани, или по корем. Самата оперативна интервенция се осъществяваше през разрез, около 5 см., през който мускулите на гръбнака се избутваха частично настрани и с помощтта на специален дрил се разширяваше един отвор между два прешлена, за да се достигне до дисковата херния.

При ендоскопската интервенция се използва естествения отвор между прешлените и се преминава през него. Разрезът, който се прави е около сантиметър, т.е. много по-малък, което означава и по-малко травматизъм, нищожна кръвозагуба.

Освен това специалната анестезия, която се използва, означава по-малко анестетици по време на самата операция.

Всички пациенти ли са показани за тази интервенция?

– За съжаление този нов метод има и някои ограничения: неприложим е при пациенти с по-сложни дискови хернии като локализация или по-стари (там, където има вкалцяване) или в комбинация със стеснен канал на гръбначния стълб.

Методът е съвсем нов за България, но нов ли е той в световен мащаб?

– Той се практикува в света от години, но в нашия регион навлиза сравнително отскоро. Особено популярен е в Азия, където вече е масова практика. Все по-често се използва и в централноевропейските държави, визирам Германия, Холандия, Франция. В България първите случаи ги направихме в УМБАЛ „Св. Иван Рилски” в края на миналата година.

На какво се дължи това забавяне?

– Има много и разнообразни фактори за това. От една страна беше необходимо време за обучение, за да може нашият екип да добие умения за тази по-особена методика. От друга страна беше необходима и не малка инвестиция в апаратура, която да направи интервенцията възможна.

Може би отношение има и фактът, че операциите на дискови хернии отдавна вече са се превърнали в една рутинна практика, от която ефектът е доста добър. А когато нещо е добро, не се търси друго решение. Моето лично мнение е, че спиналната ендоскопия може да надгради и още повече да подобри нещата.

Кои са симптомите, които задължително трябва да доведат пациентите при вас за консултация?

– Симптомите при една дискова херния могат да бъдат много разнообразни, в зависимост от нейната локализация. В най-общия случай говорим за болка, която е в зоната на гръбнака, било то във врата или в ломбалния (около пояса) отдел на гръбнака. В един момент тази болка започва да се прехвърля по някой от крайниците, най-често по крака. Понякога болката достига до петата, глезените, дори до пръстите. Съпроводена е и с изтръпване. В следващия момент може да се наблюдава и настъпване на слабост в крака, невъзможност за заставане на пръсти или на пети. От време на време води и до безчувственост в определена зона на крака. Тогава говорим вече за т.нар. радиколопатия, т.е. притискане или увреждане на нерв от херниралия дисков фрагмент и консултацията със специалист е повече от задължителна.

Задължителна ли е операцията при хернирал дисков фрагмент или лечението може да бъде и консервативно – с медикаменти и физиотерапия?

– Винаги първо опитваме с консервативно лечение. До операция се прибягва, когато са изчерпани възможностите на консервативното лечение или когато то не успява в достатъчна степен да повлияе болката, която изпитва пациентът.

Златният стандарт е, че за операция се мисли, когато: Болката продължава повече от 6 до 8 месеца и не се повлиява от медикаменти; появи се слабост в някой от крайниците; налице е нарушение на контрола при уриниране.

Приблизително колко пациенти годишно се оперират във вашата Клиника от дискова херния?

– Трудно ми е да отговоря точно на този въпрос, тъй като много често имаме не чисти дискови хернии, а например такива, които са в комбинация със стеноза, фрактури и т.н.
От над 2400 пациенти, които биват оперирани в нашата клиника годишно, около две трети са с гръбначната патология.

Това повече или по-малко е, в сравнение с предишни години?

– Определено има ръст на заболяванията на гръбначния стълб, но това не е само при нас, а и в световен мащаб. Дължи се на общото застаряване на населението. Възрастовият фактор е основен при този тип заболявания. Въпреки че дискови хернии се наблюдават и при млади хора и дори пикът на дисковите хернии е в активна възраст.

Има ли отношение начинът на живот и респективно може ли човек да се предпази?

– Има твърде много фактори, които обуславят дали някой ще получи дискова херния или не. Гените имат значение – дали родителите или друг роднина по права линия страда от подобно заболяване. Понякота има вродени малформации, касаещи гръбнака. Причина могат да бъдат различни травми, упражняването на тежък физически труд. Счита се, че дори тютюнопушенето играе известна роля в дегенерацията на дисковете.

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

728×90 – bottom