Практикуването на детска психиатрия: между непосилния идеал и отрезвяващата реалност

Практикуването на детска психиатрия: между непосилния идеал и отрезвяващата реалност
468×60 – top

Брой 1/2019

Доц. д-р Д. Терзиев, д.м.
Клиника по детска психиатрия, Катедра по психиатрия и медицинска психология УМБАЛ „Александровска“, Медицински университет – София

Родителите обикновено се сблъскват с проблемни преживявания и/или поведения при децата си. Те могат да бъдат епизодични, често повтарящи се, постоянни, могат да са заличаващи се или утежняващи се с времето. Някои от проблемите са видимо свързани с възрастта, например шумната и понякога разрушителна любознателност на двегодишните или експериментирането на юношите с вида си, секса и ефекта на алкохола и наркотиците. Други проблеми изглеждат възрастово не на мястото си, или са прекалено интензивни, или дълготрайни.
От медицинските специалисти, освен детските психиатри, общопрактикуващите лекари и педиатрите са от голямо значение за детското психично здраве – за превенцията, откривайки рискови ситуации и/или първоначални признаци, и поради връзката на соматичното с психичното здраве. При насоченост, подготовка и опит те могат да направят детските психиатри доста по-малко необходими.

КупиАбонамент

468×60 – bottom

Подобни

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

728×90 – bottom