БЛС: Проблемите с е-направленията да не се считат за основание за незаплащане на дейността

БЛС: Проблемите с е-направленията да не се считат за основание за незаплащане на дейността
468×60 – top

От БЛС настояват проблемите с е-направленията да не се считат за основание за незаплащане на извършената от личните лекари дейност през юни месец. Това става ясно от писмо, изпратено от съсловната организация до председателя на Надзорния съвет на НЗОК доц. Васил Пандов и до управителя на Здравната каса проф. Петко Салчев.

От Лекарския съюз подчертават, че съгласно подписания анекс към НРД от 1 юни изпълнителите на извънболнична медицинска помощ издават електронно първични медицински документи „Амбулаторен лист“ „Медицинско направление за консултация или провеждане на съвместно лечение“, „Медицинско направление за високоспециализирани дейности“, „Направление за медико-диагностична дейност“ и „Талон за медицинска експертиза“ и подават информацията в Националната здравна информационна система (НЗИС). От 1 юли пък влиза в сила условието за контрол от НЗОК на съответствието между подадената с електронните отчети на лекарите, работещи в лечебни заведения за извънболнична медицинска помощ, оказана медицинска помощ и извършена медико-диагностична дейност с подадената информация към НЗИС.

„Както Ви е известно, по независещи от тях причини, изпълнителите на извънболнична медицинска помощ срещнаха съществени затруднение издаване и отчитане на електронни направление и подаване на информацията в НЗИС. Предлагаме само за месец юни 2022 г., при установено несъответствие на данните постъпили в НЗИС и данните от месечните електронни отчети към НЗОК (XML файлове), да не е основание за отхвърляне на заплащане на отчетена и извършена дейност за месеца. По този начин, ще се избегне създалото се допълнително напрежение при колегите изпълнители на първична извънболнична и специализиране медицинска помощ“, казват от Лекарския съюз.

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

728×90 – bottom