Професионалистите по здравни грижи задължително ще учат още

Професионалистите по здравни грижи задължително ще учат още
468×60 – top

Всички професионалисти по здравни грижи задължително ще продължават обучението си, след като вземат диплома. Това предлага Министерството на здравeопазването, съобщава bTV. Сега това е изискване само за лекарите.
И сега, но само по желание, професионалистите по здравни грижи могат да продължат обучението си, след като се дипломират и получат така наречените кредитни точки.

„Александровска болница” плаща разходите за курсове, семинари и конференции на медицинските сестри, лаборантите и всички 835 професионалисти по здравни грижи, разказва главната сестра Магдалена Нинова.
„Мотивацията идва от самите тях, защото те виждат, че това им е нужно за ежедневната им дейност”, обяснява тя.
Все още не е сигурно обаче дали ръстът на заплатите ще бъде обвързан с повишаването на квалификацията.
Заместник-директорът на болницата доц. Димитър Буланов увери, че ще се направи всичко възможно за това.
„Не могат да се дадат гаранции, тъй като механизмът за формиране на заплатите на работещите в системата на здравеопазването се формира от националния колективен трудов договор и от индивидуалните договори на болниците”, отбеляза той.

В момента около 1/3 от професионалистите по здравни грижи редовно повишават квалификацията си. Придобитите допълнителни умения се записват в регистъра на браншовата организация.

Предложението е за 5 години специалистите да съберат 150 квалификационни точки. Когато това се случи, те ще придобият първото от общо четири нива, което ще им дава повече отговорности и задължения.

„Идеята е да се направи нещо като лиценз за работа. Този, който има надграждащо обучение да израства в кариерата, а този, който не желае да се развива, да си остане на най-ниското ниво”, коментира Петя Недкова от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.Ще бъдат признати и натрупаните до момента кредитни точки.

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

728×90 – bottom