Разпределят 18 млн. лева за всички общински болници

Разпределят 18 млн. лева за всички общински болници
468×60 – top

18 милиона лева допълнително ще бъдат разпределени за всички общински болници от договорените 30 милиона лева.

Парите бяха определени на среща при премиера Бойко Борисов и здравните власти в петък, каза пред БНР д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници.

Часове по-рано председателят на парламентарната комисия по здравеопазване д-р Даниела Дариткова заяви, че парите били предимно за болниците в отдалечените и трудно достъпни места и те щели да се дават за дейности.

Д-р Тотев обясни, че болниците в отдалечените райони по закон получават от общините всяка година субсидия, която за тази година е 10 милиона лева.

„Ако и по линия на методиката за финансиране на болници, обслужващи населението в отдалечен рисков регион, там са 10 милиона (лв.), 2019 г., те са си по линията на това, което ежегодно получаваме. Миналата година бяха 7 милиона, уточни д-р Неделчо Тотев.

За тази година се предвиждат 10 милиона, даже списъкът беше представен любезно в аванс от Сдружение на общините. Той окончателно ще бъде внесен до 12-и февруари в министерството, каза медикът.

По думите на председателя на Сдружението на общинските болници 18-те милиона са парите, които трябваше да получат всички общински болници.

„Ние говорихме за общински болници в труднодостъпен, рисков регион, и за останалите седем, които не влизаха в този списък. По списък сме ги видели, те са 72 общински болници, от тях 65 са в този списък в отдалечен рисков регион, и само седем не бяха, затова сметнахме, Управителният съвет, че трябва всички общински да получат“, каза председателят на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев.

468×60 – bottom

Подобни

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

728×90 – bottom