Съдовите хирурзи на конгрес във Варна: Днес Болните със съдови заболявания нарастват

Съдовите хирурзи на конгрес във Варна: Днес Болните със съдови заболявания нарастват
468×60 – top

Водещите съдови хирурзи в България:
Пациентите със съдови заболявания нарастват, но сме горди, че все повече болни имат достъп до съвременни ендоваскуларни методи на лечение
Това стана ясно на провеждащата се във Варна 19та Национална годишна конференция на Българското национално дружество по съдова, ендоваскуларна хирургия и ангиология с международно участие

245 делегати от 10 страни участват в най-голямото годишно събитие, посветено на новостите в хирургичното лечение на артериалните заболявания и авангардните похвати в съдовата хирургия. 19тата Национална годишна конференция на Българското национално дружество по съдова, ендоваскуларна хирургия и ангиология с международно участие е с акцент върху комплексното на лечение на съдовите болести и мултидисциплинарния подход и в частност колаборацията между съдови хирурзи, ангиолози, кардиолози, образни диагностици, анестезиолози.

„Броят на пациентите със сърдечно-съдови заболявания нараства, а България е на първо място в Европа по смъртност от инфаркт, инсулт и съдови болести“, обяви на брифинг пред журналисти проф. Марио Станкев – национален консултант по съдова хирургия и директор на Националната кардиологична болница. Той добави, че смисълът на събития като провеждащата се в момента конференция по съдова хирургия е специалисти от различните сфери на медицината да разработват подходи за превенция съвместно с общопрактикуващите лекари, за да се подобри контролът на рисковите фактори като високо кръвно, затлъстяване, тютюнопушене и т.н.

„Въпреки тревожната статистика сме горди, че водещите клиники у нас достигат европейската добра практика 70-75% от съдовите операции да се извършват с модерни ендоваскуларни техники, които са с минимална кръвозагуба, по-бързо и безрисково възстановяване за пациентите“, подчерта председателят на Българското дружество по съдова хирургия доц. Васил Червенков. Област, в която страната ни тепърва ще натрупва опит, е миниинвазивното лечение на торако-абдоминални аневризми. Авангардният оперативен метод бе представен от немските специалисти Готфрид Момец и Удо Хайдоф.

Друг акцент в научната програма на конференцията са хибридните артериални реконструкции или възстановяване на кръвообращението при стеснения и запушвания с комбиниран конвенционален и вътресъдов достъп, съвременните ангиологични методи за диагностика, проследяване на пациенти с вродени животозастрашаващи заболявания като тромбофилия и др. Представен бе клиничен случай за 82-годишен пациент с т.нар. „фалшива“ аневризма – много рядко състояние, което засяга 1,5% от всички случаи на патологични разширения на артериите с висок риск от спукване. Пациентът е спасен чрез безкръвен ендоваскуларен метод и труднодостъпният тромб с огромни размери от 20 см в диаметър е напълно изолиран, за да не представлява опасност за живота на болния. Докладван бе и клиничен случай за инфектиран бай-пас със синтетична протеза – едно от най-опасните усложнения в съдовата хирургия. В този случай пациентът е спасен с помощта на хибридна операция.

В рамките на тридневната конференция се провежда и сестринска сесия, в рамките на която 50 професионалисти по здравни грижи от цялата страна обменят опит за сестринското поведение при спешни съдови състояния и грижите за пациенти след операция.

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

728×90 – bottom