AstraZeneca ще се прилага в България, но с повишено внимание при жени под 60 години

AstraZeneca ще се прилага в България, но с повишено внимание при жени под 60 години
468×60 – top

Ваксината на АстраЗенека ще се прилага в България, но с повишено внимание сред жените под 60 години. Това стана ясно на брифинг след заседанието от Националния ваксинационен щаб, което беше свикано, след като Комитетът по безопасност на Eвропейската агенция по лекарствата (ЕМА), съобщи, че има връзка между ваксината и случаи на тромбози.

Прилагането на ваксината ще продължи, като към една специфична група – жени под 60-годишна възраст, при която се срещат тези изключително редки нежелани лекарствени реакции, препоръката е то да се извършва при повишено внимание, заяви изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов. По думите му регистрираните подобни случаи могат да се обяснят с по-голямото прилагане на продукта сред тази група лица.

Запитан дали може да се прилат различни ваксини на един и същи човек, той посочи, че се очаква становище от ЕК, които от своя страна очакват отговора от фирмите-производители.

Кирилов подчерта, че комитетът на ЕМА потвърджава, че отношението полза-риск е положително.

Случаите са 62 при общо поставени 25 милиона дози от ваксината, като реакцията се регистрира до две седмици след втората доза. В България няма докладвани подобни усложнения, стана още ясно след брифинга.

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

728×90 – bottom