GinGira Activ, GinGira Alba и GinGira Alba Bebe през погледа на дерматолога

GinGira Activ, GinGira Alba и GinGira Alba Bebe през погледа на дерматолога
468×60 – top

Брой 6/2012

Г. Коджабашев, дерматолог

При някои кожни заболявания GinGira Activ, GinGira Alba и GinGira Alba Bebe може да бъдат основно, а при други като подпомагащо основното лечение терапевтично средство.
Като основно терапевтично средство ги препоръчвам при следните заболявания:

Дерматит от пeлени или подсичане при кърмачетата и малки деца. Среща се много често. Проявява се със силно зачервяване, което е почти рязко ограничено от здравата кожа, и също така има обрив от червени петна и пъпки. При силно възпалено и/или инфектирано подсичане е по-подходящ GinGira Activ. Продуктът подсушава, успокоява кожата и за няколко дни премахва зачервяването. Трябва да се прилага върху измит и подсушен участък при всяка смяна на пелените до отзвучаване на симптомите. Преди употреба флаконът с продукта трябва да се разклати добре.

Интертриго, или подсичането при диабетици, хора с наднормено тегло и възрастни се наблюдава в големите кожни гънки (аксиларни, ингвинални, под гърдите при жените). Оплакванията са от зачервяване на кожата, силен и упорит сърбеж и болка вследствие на ерозиите и рагадите по поразените участъци. GinGira Activ се прилага върху измити и подсушени участъци до 6 пъти дневно до отзвучаване на оплакванията. След 5-7 дни може да се продължи с GinGira Alba.
Повърхностни наранявания на кожата. GinGira Аlba образува повърхностен филм, който предпазва от инфекции и помага за по-бързо епителизиране на раните.
Инсектни дерматити (ухапване от насекоми). Представят се от единични, поотделно стоящи, леко надигнати над околната кожа еритемни папули. След прилагането на GinGira Activ сърбежът и еритемът намаляват и изчезват за няколко дни.

Алергични дерматити. Причиняват се от ендогенни и екзогенни фактори. Демонстрират се клинично със зачервяване, оток, папуло-везикулозен обрив и субективно умерен до силен сърбеж. Прилагането на GinGira Activ преустановява сърбежа почти веднага след включването и намалява зачервяването по кожата.
Леки слънчеви и термични изгаряния, проявени клинично с леко зачервяване и отток на кожата и слаба болка. При прилагане на продукта зачервяването, болката и оттокът намаляват и изчезват за 2-3 дни.
За профилактика на слънчево изгаряне преди излагане на слънце откритите части се напръскат с препарата. От особено значение е UV профилактиката за детската възраст. Трябва да се има предвид, че единственото разрешено фотопротективно средство за деца от 0 до 6 месеца е ZnO. В случая подходящ е GinGira Alba Bebe.

Pytiriasis rosea. Розовият лишей е заболяване, започващо с появата на едно овално зачервено и залющено по повърхността петно, най-често по кожата на тялото. То е леко надигнато над кожата, с розовочервен цвят, по-светъл в центъра и по-интензивен по периферията, и големина до 5-6 см в диаметър. След това постепенно по кожата на тялото и крайниците се появяват нови малки, постепенно нарастващи розовочервени петна, покрити с фини белезникави сквами (люспи). Заболяването протича циклично и завяхва за около 6 седмици. Рецидивира рядко. Освен съветите, дадени на пациентите за минимално дразнене на кожата (по-рядко къпане, без използване на гъби, изтривалки, меко памучно бельо), GinGira Alba може и се прилага тук като основно терапевтично средство. Прилагат се по 2-3 апликации на ден до завяхване на обривите.
Пиодермии. Заразни гнойно-възпалителни заболявания на кожата и нейните придатъци. Според причинителя се делят на две основни групи: Staphylodermiae и Streptodermiae. Стафилодермиите засягат основно окосмената част на кожата и действат в дълбочина, като атакуват космения фоликул. При по-леките случаи Ostiofolliculitis staphylogenes и Folliculitis staphylogenes profunda клиничната картина е представена от малки зачервени възелчета на върха с пустула, пронизана от косъм. Измененията се съпровождат с лек сърбеж и слаба болка. При тези заболявания GinGira Activ може да се използва като основно терапевтично средство и благодарение на своето противовъзпалително действие бързо успокоява субективните оплаквания.

Стрептодермиите засягат кожата повърхностно, но на широка площ.

Impetigo contagiosa. Остро протичаща инфекция най-често на кожата на лицето, представена от хлабави мехурчета с тънки стени и възпалителен ексудат, които след спукването си образуват сламеножълти корички, заобиколени от еритемна ареола. Пациентите се оплакват от слаб сърбеж. При леките форми на заболяването и при спазване на необходимите хигиенни правила GinGira Activ може да бъде основният терапевтичен подход за окончателното излекуване от заболяването.

Balanopostitis. Vulvitis. Остри и хронични форми на възпаление по полулигавицата на гланса и препуциума при мъжете и вулвата при жените, протичащи със зачервяване, разраняване, парене, сърбеж и болка. В етиологично отношение се делят на: механични, алергични и инфекциозни. GinGira Activ може да се приложи като основно терапевтично средство при механичните и алергичните баланопостити и вулвити, като GinGira Activ се прилага 2-3 пъти на ден до изчезване на симптомите.

Varicela. Варицелата e инфекциозно заболяване, причинено от вируса на Varicella zoster, засягаща най-често деца от 2 до 6 години. Започва със субфебрилна температура, намаление на апетита, неразположение и след 1-2 дни рязко се покачва температурата, рядко над 39 оС. Първоначално по кожата на тялото и крайниците, а след това и по кожата на главата лицето се появяват малки мехурчета, изпълнени с бистър ексудат. GinGira Activ се използва като основно терапевтично средство във фазата на ерупцията от везикули. Противовъзпалителното и успокояващо действие на продукта съдейства за намаляване на сърбежа и по-бързото възстановяване на кожата без образуване на белези. Прилага се до 6 пъти на ден.

Заболявания на кожата, при които GinGira група има подпомагащо основното лечение действие:
При папуло-пустулозните форми на Acne vulgaris и Rosacea, които се характеризират с разположени върху зачервена кожа полусферични и конусовидни папули и перифоликуларно разположени пустули, успоредно с основното лечение се прилага и GinGira Activ по 2-3 пъти дневно.
Епидермофитията е дерматомикоза, която се причинява най-често от E. rubrum, E. interdigitale и E. inguinale, засяга участъците между пръстите на крайниците най-често долните, големите гънки и гладката кожа. GinGira Alba повлиява много добре дисхидротичната и интердигиталната форма на епидермофитията. При дисхидротичната форма са засегнати дланите и ходилата. Върху зачервената кожа се наблюдават везикули, ерозии и крусти. При интердигиталната форма се засяга междупръстието на долните крайници. Кожата там е зачервена, мацерирана и с единични рагади. Измененията по кожата се съпровождат от силен сърбеж. Тук е подходящ GinGira Activ. Той успокоява сърбежа, съдейства за завяхването на мехурите, намаляване на зачервяването и спомага за заздравяването на ерозиите и рагадите. Прилага се успоредно с основното лечение, като помага за получаване на по-бърз резултат.

Посттромботичен синдром и хроничният венозен застой са причината за появата на оток, зачервяване, ерозии и в последния стадий образуването на язви по кожата на подбедриците. Първата проява е Stasis dermatitis. Характеризира се с оток, зачервяване и единични или множествени еритемни папули и ерозии по кожата на подбедриците. Измененията се съпровождат основно с упорит и силен сърбеж. Прилагането на GinGira Activ успокоява сърбежа и намалява зачервяването и обрива. Крайната проява е образуването на хронични язви вследствие на тъканния разпад. При малките и големите венозни язви успоредно с основното лечение прилагането на GinGira Activ действа антимикробно, противовъзпалително и успокояващо на кожата.
Декубитус – рани, които се наблюдават при пациенти с дълго залежаване и обездвижване. GinGira Activ се използва като профилактично и терапевтично лечебно средство.

Herpes zoster. Херпес зостер е заболяване, причинено от вируса на Varicella zoster, при пациенти основно след 50 години, но не са редки вече и случаите на по-млади, 30-40-годишни пациенти, основно в резултат на спадане на имунитета. Не трябва да се забравя, че той може да бъде и една от първите прояви на неопластично заболяване и HIV. Започва със силни болки в определена област, след което върху зачервена кожа се появява групиран обрив от мехурчета. Приложението до 6 пъти дневно на GinGira Activ наред с основното лечение е при обширно поразените участъци, където специфичните за лечение локални средства за пациента са финансово неизгодни. Със своето противомикробно и противовъзпалително действие GinGira Activ успокоява и съдейства за по-бързо протичане на оздравителните процеси.

Erisipelas
. Заболяване, което започва остро, с висока температура и разтрисане, болка и напрежение в засегнатия участък. След това се появява яркочервена плака в засегнатия участък, която е с ясно изразен периферен ръб. Тук успоредно с провеждането на основното лечение при прилагане на GinGira Activ локално върху плаката можем да въздействаме за намаляване на зачервяването, отока и субективните оплаквания на пациента.

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

728×90 – bottom