Mоят опит с Neostat и Ocolut Duo

Mоят  опит с Neostat и  Ocolut Duo
468×60 – top

Брой 10/2012

Д-р Катя Пенева, офталмолог
4-то ДКЦ гр. Пловдив

В практиката на офталмолога едни от най – честите заболявания, с които се среща са : макулна дегенерация, диабетна ретинопатия и глаукома.
Това са хронични заболявания, които са характерни за пациенти над 60 – 65 години, но те могат да се диагностицират даже във възрастта от 40-45 годишни мъже и жени. Затова е важно да бъдат открити и лекувани навреме.
Макулната дегенерация е очно заболяване, което протича с нарушение на централното зрение. Започва като замъгляване на шрифта при четене, неразпознаване на лица и разкривяване на предметите. Заболяването се нарича още макулна дегенерация свързана с възрастта /МДСВ/, която е възможно да се развие при възраст над 50 години и е свързана с дегенеративни промени в областта на макулата, увреда на съдовете.
Тя е водеща причина за слепота в световен мащаб.
Рисковите фактори за развитие на заболяването са затлъстяването, тютюнопушенето, фамилна обремененост, сърдечно-съдови заболявания – артериална хипертония, изменения в мастния профил – висок холестерол, външни фактори, като увеличено вредно въздействие на слънчевите лъчи и др.
Нови проучвания има в областта на генетиката – счита се, че генетичните мутации на белтъци водят до увеличаване на риска от развитие на това заболяване. МДСВ има две форми – суха и влажна. При сухата, на офталмоскопа се забелязват друзи – жълтеникави петна, които са холестеролови отлагания във фоторецепторите на макулата. Резултатът е нарушено централно зрение.
Сухата форма понякога преминава във влажна неоваскуларна. В следствие на ексудативен стрес и отделяне на вредни радикали се променя стената на кръвоносните съдове, тя става пропусклива. На местата на увредените съдове се развиват нови, но непълноценни, които лесно се разкъсват и образуват неоваскуларна мембрана. При поява на микрокръвоизливи, зрението се влошава.
Ходът на заболяването е бавен, рядко има бързо протичане със силно влошено зрение. Само малка част от сухата форма – около 15 % еволюира във влажна.
Диагнозата се поставя с ФА – флуоресцеинова ангиография и ОСТ- оптична кохерентна томография.
Диабетната ретинопатия (ДР) е последица и усложнение от развитието на пациенти със захарен диабет. Тя се развива късно при многогодишни диабетици от първи или втори тип.

Диабетната ретинопатия е микроангиопатия, която започва като съдова оклузия и исхемия на малките кръвоносни съдове и се развива в късните фази с фиброваскуларна пролиферация, в следствие на нарушените стени на съдовете на ретината.

Диабетната ретинопатия има три фази:
1. Преретинопатия
2 .Непролиферативна форма
3 .Пролиферативна форма
Преретинопатия е начална форма без видими промени при офталмоскопската картина.
Непролиферативната (НПДР) има три нива:
1. Лека с точковидни хеморагии и твърди ексудати.
2. Умерена – по правилото 4,2,1.
3. Тежка – с един от критериите:
Микроаневризми и хеморагии в четирите квадрата.
Туртуозност на съдовете в два квадрата.
IRMA – интраретинални микроваскуларни аномалии в един квадрат.
4. Много тежка – с най-малко 2 критерия от правилото 4,2,1.

Пролиферативната диабетна ретинопатия е с тежки очни последствия – отлепване на ретината, частични тотални хемофталми, едем и последваща атрофия на зрителния нерв, вторична глаукома.
Неоваскуларната глаукома (НГ) е закритоъгълна глаукома, при която има затруднения в отока на вътреочната течност, поради запушване на иридокорнеалния ъгъл от новообразувани съдове. Те са отговор на освободения ангиогенезен фактор, предизвикващ появата на тези нови съдове. Тя (НГ) може да се дължи на оклузия на вена централис ретине, пролиферативна диабетна ретинопатия, вътреочен тумор, отлепване на ретината и други комплицирани очни болести, болест на Такаяши, сърповидна анемия и др.

Целта при лечението на моите пациенти е ранно откриване и забавяне на процесите на описаните по-горе заболявания , тъй като те водят до влошаване качеството на живот, а при ненавременно лечение и до слепота.
В моята практика използвам комбинирано лечене с Neostat и Ocolut Duo за пациенти, страдащи от макулна дегенерация (МДСВ), диабетна ретинопатия (ДР) и неоваскуларна глаукома (НГ).
Ocolut Duo в момента е единствения продукт с 20 мг чист лутеин, благодарение на което може да се очаква и възстановяване при вече започнал процес. Neostat работи срещу патологичната съдова пролиферация.

Целта на приема на Ocolut Duo е възстановяване и уплътняване на вътреочния пигмент – лутеин в макулата на ретината. Ocolut Duo съдържа лутеин 20 мг и зеаксантин 1500 микрограма.
Лутеин и зеаксантин са интраокуларни филтри и антиоксиданти, които защитават тъканите и съдовете от вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи и оксидативните свободно-радикални процеси.

Neostat съдържа екстракт от котешки нокът – 410 мг и хрущял от акула 410 мг. – две балансирани, взаимно допълващи се съставки.
Neostat въздейства при неоваскуларизация и нарушен имунитет с биологично активни вещества, които са инхибитори на медиаторите на възпалението. От една страна, едната съставка директно потиска TNF-alfa, индуцираната неоваскуларизация и патологична пролиферация на ендотелните клетки , а другата съставка има анти-TNF-alfa активност.
Синергичният ефект на двете съставки постига ефективно потискане на неоваскуларизацията. Механизмът за потискане на образуване на неосъдове е чрез потискане на стимулаторите на ангиогенезата. Neostat модулира имунния отговор, като нормализира кръвно – ретинната бариера и инхибира медиаторите на възпалението. По този начин клетките на неосъдовете се лишават от хранителни вещества.

В продължение на една година проследих пациенти с МДСВ, диабетна ретинопатия и неоваскуларна глаукома на лечение с Neostat и Ocolut Duo.
Схемата на лечение, която беше приложена е Neostat 3х1 и Ocolut Duo 1х1 за три месеца и пауза от един месец и отново прилагане на горната схема.
Първият контролен преглед се извърши в края на първото тримесечие. Те показаха подобрение на субективните оплаквания на проследяваните пациенти. Постигнато е подобрение на зрителната острота с 0.1-0.2.
След края на първата година пациентите останаха на лечение Neostat 2х1 и Ocolut Duo 1х1 с препоръка за още 6 месеца лечение.
Резултатите при всеки пациент са проследявани с флуоресцинова ангиография (ФА), а при някои и с оптична кохерентна томография (ОСТ).

В съвременните условия, предвид нарастващата честота на очните заболявания и тяхното подмладяване е необходимо да се търсят комбинации на важни за окото вещества, които подпомагат неговата функция и осъществяват мощна протекция. Препоръчвам продуктите от програма Окомед, защото лекарите могат да ги комбинират съобразно патологията, придружаващите заболявания и целта на терапията.

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

728×90 – bottom