MagCombo – магнезиев препарат на първи избор при симптоми на преждевременно раждане

MagCombo – магнезиев препарат на първи избор при симптоми на преждевременно раждане
468×60 – top

ПирнареваД-р Елена Пирнарева,
СБАЛАГ „Майчин дом” – София

Преждевременно раждане е раждане на жизнеспособен плод преди навършени 37 г.с. от бременността според дефиницията на Световната Здравна Организация (СЗО) (1).

Определени са три подгрупи за преждевременно раждане на новородените в зависимост от гестационната седмица:

 • под 28 г.с;
 • между 28–32 г.с;
 • между 32–37 г.с.

Този проблем засяга близо един милион от новородените, които умират всяка година в световен мащаб поради усложненията, свързани с преждевременното раждане. Оцелелите деца, родени преждевременно, и техните семейства са изправени пред проблемите, свързани със зрението, слуха и обучението. И в почти всички страни честотата на преждевременните раждания според данните на СЗО се увеличава (1).

В България средната честота на преждевременно родените деца е между 8 и 10% (2).

Етиологичните фактори са разнообразни, включващи:

 • епидемиологични;
 • социално-икономически;
 • акушеро-гинекологични (2).

В патогенезата на преждевременното раждане е доказано наличието на повишената маточна активност, която се провокира от ендогенния окситоцин, простагландини и други фактори. Описани са много хипотези и теории, които са свързани с нивата на фетален фибронектин, интерлевкин-6, релаксин, влагалищни инфекции и други.

Това, което води бременните за консултация при акушер-гинеколог по време на бременността, е появата на субективното усещане за болки ниско долу в корема. Най-честите симптоми на преждевременното раждане са появата на маточни контракции през 10 минути или по-често с продължителност 30 секунди или повече. В зависимост от ефекта на маточните контракции и промяната в цервикалния статус съществуват два вида преждевременно раждане:

 • заплашващо преждевременно раждане – с наличие на единични, нерегулярни маточни контракции и липса на промяна в цервикалния статус;
 • декларирано преждевременно раждане – с наличие на повече от една контракция за 10 минути с промяна в цервикалния статус. Установените при гинекологичен преглед промени в маточната шийка са: размекчаване, скъсяване, появата на разширение или преждевременно пукване на околоплодния мехур (2).

По време на бременността е необходимо извършване на следните изследвания:

 • микробиологично изследване на цервико-вагиналната флора;
 • изследване на урина;
 • ултразвуково изследване на дължината на маточната шийка;
 • вагинален преглед.

При симптоми на заплашващо преждевременно раждане прегледът при всяка бременна включва:

 • снемане на анамнеза;
 • вагинален преглед за определяне на цервикалния статус;
 • ултразвуково изследване на дължината на маточната шийка;
 • ултразвуково изследване, включващо биометрия на плода, оценка на околоплодна течност и плацента (2).

В съображение е намаляване на физическото натоварване при бременната и започване на токолитична терапия (потискаща маточните контракции) във втората половина на бременността чрез приложение основно на препарати, съдържащи магнезий, или в комбинация от магнезиеви препарати и спазмолитици.

Магнезиевите препарати се прилагат перорално или венозно. Действието на магнезия се дължи на блокиране освобождаването на ацетилхолина, което променя предаването на нервни импулси в клетките. Друго действие е антагонизиране на калция и намаляване на неговата интрацелуларна концентрация. Това е свързано с намаляване на маточната активност, която е в основата на преждевременното раждане и повлияване на усещането за болки ниско долу в корема при бременните пациентки (2).

В акушерската практика като магнезиев препарат с изключителна ефективност за повлияване на болките ниско долу в корема във втората и трета половина на бременността успешно се доказа MagCombo (Магнезий комплекс). По своята същност той е комбиниран препарат от магнезий в доза от 185 mg (чисти магнезиеви йони) и комплекс от витамини – витамин С, B2, B6 и B12. Дозиран под формата на капсули, MagCombo е изключително лесен за приложение и с гладък ход на поглъщане. Липсата на мирис и вкус го правят изключително предпочитан при пациентки с чувствителен стомах и/или разстройства в дейността на стомашно-чревния тракт.

Оптималната доза, която се препоръчва да бъде прилагана за повлияване на болките ниско долу в корема при бременните пациентки, е две капсули дневно. Количеството е достатъчно, за да се покрият изискваните от патологията високи нива на магнезиево засищане в организма на бременната жена, като в същото време се наблюдава много добър комплайънс (готовност на пациента да следва назначеното му лечение). Продължителността на терапията е индивидуална и се определя от наблюдаващия специалист.

Други симптоми с висока честота по време на бременност, които предизвикват дискомфорт при пациентките, са мускулните крампи, засягащи долните крайници. Тези оплаквания също се повлияват изключително ефективно след приложение на MagCombo в доза една капсула дневно (3).

С доказаната си ефективност магнезиевият препарат MagCombo под формата на капсули се явява препарат на първи избор в практиката на акушер-гинеколога и намира все по-голямо приложение.

MagCombo – магнезиев препарат

468×60 – bottom

Подобни

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

728×90 – bottom