Произвеждат кутиите с цигари вече само със „страшни“ снимки

Произвеждат кутиите с цигари  вече само със „страшни“ снимки
468×60 – top

От 20 май влезе в сила забраната на Европейския съюз за производството на тютюневи изделия с овкусители и аромати, както и добавки във филтъра, хартята или в кутията. Напълно се забранява и производството на ментолови цигари, които имат широка популярност сред пушачите в световен мащаб. Срокът, в който забраната трябва да влезе в сила изцяло е до 2022 г.

В края на месец март тази година, българският парламент гласува на второ четене измененията в Закона за тютюна и тютюневите изделия. Освен стандартните цигари, на регулация вече подлежат и електронните.

Според новата нормативна уредба вече е забраноено и върху опаковките да се отпечатват елементи, които да показват, че цигарите имат по-мек вкус или отделят по-малко дим.

От 20 май кутиите с цигари трябва да се произвеждат само с цветни „страшни“ снимки върху тях, които изобразяват страшно заболяване, причинено от тютюнопуенето (болести като рак, сърдечно-съдови проблеми, зъбни заболявания и др.) Изискванията са те да заемат 65% от предната и задната част на кутията. Предупредителните текстове, които досега присъстваха върху кутиите  не отпадат. Те трябва да са разположени по 50 на сто от двете страни на цигарените кутии.

Няма обаче да можем да намерим информация за съдържанието на катран, никотин и въглероден диоксид. Тънки цигари ще продължат да бъдат произвеждани, но се забранява върху кутиите да бъде изписвано, че те са slim.

Новите опаковки най-вероятно ще навлязат на пазара през лятото на тази година, а досегашните кутии ще могат да се продават до май месец на 2017 г.

Вече няма да може и да се продават кутии с по-малко от 20 броя цигари в тях, а опаковките с насипния тютюн за свиване не трябва да са под 30 грама.

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

728×90 – bottom