Ангелов иска затваряне на училища, магазини и ресторанти (Обновена)

Ангелов иска затваряне на училища, магазини и ресторанти (Обновена)
468×60 – top

Нови, далеч по-сериозни мерки, свързани с овладяване на епидемията от COVID предлага здравният министър проф. Костадин Ангелов. Това стана ясно от негов извънреден брифинг с участието на националния здравен инспектор, директорите на „Пирогов“ и „Александровска“ болница. Изненадващо в него участие взе и председателят на Националния оперативен щаб и началник на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски.

Новите мерки

Макар че здравният министър подчерта, че не налага втори локдаун, „а ние сами ще си го наложим“, предложените от здравното ведомство мерки на практика са почти същите от пролетта, а именно – спиране на стажове и практики във всички университети, всички форми на извънкласни дейности, присъствени форми на обучение в училищата, детските градини и яслите, преустановяват се всякакви вид спортни мероприятия, семирани, конкурси, конгреси и други мероприятия, преустановяване на работата на заведения и сладкарници, като те ще могат да работят само с доставка на домовете, преустановяване работата на Моловете с изключение на аптеки, банки, спиране на вътрешни и външни екскурзии.
Здравното ведомство иска и удължаване на извънредното положение с четири месеца. Създаване на КПП-та между отделните градове не се предвижда. Тази мярка е доказала своята неефективност при дифузно разпространение на вируса, обясни здравният министър. 
Проф. Ангелов посочи, че ще предложи мерките да влязат в сила от този петък, 27 ноември, и ще предложи това на премиера Борисов и коалиционните партньори. „Очаквам всички колеги да подкрепят всички мерки, защото българският народ има нужда от тези мерки сега“, заяви той. 

Основната цел, подчерта проф. Ангелов, е системата на здравеопазването да си поеме глътка въздух. Няма място за паника, няма място за притеснение. Тази битка ще бъде спечелена с разум, интелект и дисциплина, заяви още здравният министър.
„Разумът и сърцето ми казват, че е нужно да предприемем нови мерки, които да скъсат веригата на заразата“, заяви в обръщението си още проф. Ангелов.

Натиск

Колкото и да е подготвена една система, тя не може да издържи на такъв натиск, няма да издържат лекарите ни, сестрите ни, посочи той, като добави, че е готов да поеме всякаква отговорност. Не може да си позволим да губим живота на лекари, учители. Всеки живот има значение. Сега е време, докато спазваме дистанция, да се държим един за друг, каза още здравният министър. Много колеги лекари също са болни, техните близки също са болни. Много колеги починаха, допълни проф. Ангелов. Аз няма да бъда министърът, който ще предаде усилията им в името на живота на пациентите. Длъжни сме да направим това усилие. Защото само живите хора могат да вдигнат една държава, заяви проф. Ангелов.
По думите му няколко седмици дисциплина ще спасят хиляди човешки животи. Ако мерките дадат резултат, около Коледа е възможно да се пристъпи към отхлабване. Най-рано мерките могат да дадат резултат след осем дни, а реално след 21 дни.

Проф. Ангелов обясни, че мерките ще се обсъждат детайлно с всички ресорни министри. „Тази рамка на мерките е част от плана, който следваме“, заяви той, като припомни, че тя се въвежда при 800 на 100 000 души заболяваемост.

Заболяваемост

В началото на брифинга националният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев даде подробности за разпространението на вируса в ЕС и в България. По данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията на 14-дневната заболяваемост тя надхвърля 250 на 100 000 души от населението в почти всички държави в Европа.

У нас за изминалата седмица са регистрирани 23 560 случая, което е нарастване със 102% на седмична база. България е на 11-то място по 14-дневна заболеваемост в Европа с рекордните по думите на доц. Кунчев  666,5 заболели на 100 хиляди. В над три области има над 1000 заболели на 100 000 души – това са Габрово, Кюстендил и София-град.

От думите на д-р Кунчев стана ясно, че нараства броя на хората, имащи нужда от лечение, включително и от интензивно такова – техният брой в момента представлява 6,4 от хоспитализираните.  

Директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов посочи, че приети на болнично лечение в реанимация са 408 души, а над 5000 са в среднотежка и тежка форма на заболяването. От началото на ноември до момента над 4700 пациенти са преминали през триажната система, а над 700 са оставени за лечение. Над 2000 са активните случаи на заразени работещи в системата – 35% са на лекари, а 32% на медицински сестри.
Проф. Мутафчийски ВМА заяви от своя страна, че има десеткратно намаление на заразяванията от коронавирус, регистрирани във военномедицинската служба. Той подчерта, че  има изключително голям натиск върху нашите лечебни заведения. Проф. Мутафчийски обърна внимание на повторното заразяване на лекари, като разказа за четири такива случая. При двама от лекарите то  се е развило по-тежко, докато при други двама с по-леки сиптоми.

Нужда от доброволци

Директорът на „Александровска“ болница проф. Борис Богов посочи, че пет клиники от болницата са ситуирани на друго място, но подчерта, че преструктурирането на болницата не ощетява пациенти с коронавирус. От думите му стана ясно, че заетите легла в Александровска болница са 184 с възможност за разкриване на още 120 легла, но няма персонал, който да обслужва тези легла. Проф. Богов коментира, че всички медици не са си тръгвали от месец от отделенията и апелира студентите по медицина да станат доброволци в отделенията за лечение на COVID.

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *