Бактериални кожни инфекции

Бактериални кожни инфекции
468×60 – top

Брой 7/2012

Доц. д-р Кирил Праматаров, УМБАЛ Лозенец

 

Структура на епидермиса

Епидермисът се състои от 4 слоя – базален, спинозен, гранулозен и корнеален. Всеки от тях има различни функции – защитна, имунологична, секреторно-екскреторна, сетивна, терморегулаторна, комуникационна, синтез на Витамин D и др. Естествената защитна функция на кожата се осъществява от епидермални клетки и междуклетъчно вещество и воднолипидна мантия. Водно-липидната мантия представлява емулсия от вода и мазнина, отделяни от потните и мастните жлези, която създава хидролипиден защитен слой. Действа като външна бариера за патогени. Защитната функция на кожата може да бъде увредена под въздействието на различни фактори – физични и химични, биологични (вируси, бактерии, паразити и др.), ендокринни, генетични, имунологични и др.

Бактериалните кожни инфекции се дефинират като гнойно-възпалителни процеси причинени от стафилококи, стрептококи, коринебактерии, пропионебактерии и др. Най-честите кожни патогени са стафилококи и стрептококи. Инфекциите могат да засегнат както кожната повърхност, така и кожните придатъци. Биват първични – инфекции, които не са в резултат от нараняване на кожата и вторични – инфекции в резултат на нараняване на кожата.

За ефективно лечение на бактериалните кожни инфекции е необходимо подходящ антибиотик и възстановяване на водно-липидната мантия на кожата


фиг. 1

ри избора на подходящ антибиотик трябва да се вземат предвид някои клинични факти. Наличието на гной и секрети намаляват действието на редица антибиотици като аминоглюкозоди, пеницилини, цефалоспорини и др. (фиг.1)

Алергичните реакции към антибиотиците непрекъснато нарастват. В стандартните тестове за алергени вече присъстват gentamycin и neomycin.

Реакции на свръхчувствителност напр. обриви, сърбеж или дори анафилактична реакция се наблюдават често при локано лечение с Neomycin и могат да бъдат маскирани при едновременно лечение с кортикостероиди

( фиг. 2)