Силицият спомага за предпазване от болестта на Алцхаймер

Силицият спомага за предпазване от болестта на Алцхаймер

Според дългогодишно проучване във Франция минералът противодейства на рисковия за деменцията алуминий

Проучване, проведено във Франция1, установява, че при лица с по-висок дневен прием на алуминий чрез питейната вода и особено чрез чешмяната вода рискът от развитие на деменция и болестта на Алцхаймер е по-голям с течение на времето. Докато бутилираните минерални и изворни води с високо съдържание на силициев диоксид намаляват този риск. Чешмяната вода за разлика от тях подлежи на обработка и в нея съдържанието на силициев диоксид намалява.

Френското проучване за ролята на алуминия по-специално в питейната вода при развитието на деменция се провежда в продължение на 15 години, като част от въпросниците покриват темите за дневната консумация на чешмяна, както и на бутилирана минерална вода. Изследователите установяват, че рисковете от когнитивен упадък и развитие на деменция и болестта на Алцхаймер нарастват с увеличената консумация на алуминий от чешмяната вода. Става дума за прием на повече от 0,1 мг алуминий на ден. В същото време увеличеният прием на силициев диоксид с 10 мг на ден се свързва с по-нисък риск от деменция.

Съществуват епидемиологични и експериментални проучвания, които потвърждават, че силициевият диоксид може да намали пероралната абсорбция на алуминий и/или да увеличи изхвърлянето на алуминия от организма, като по този начин играе предпазна роля от нежелани ефекти, предизвикани от него2. С други думи силицият има способността да улавя и извежда от организма вредните вещества, вкл. алуминия, а също така спомага за здравината и еластичността на тъканите, мозъчните функции и състоянието на нервната система. Консумацията на литър минерална вода, богата на силиций, ускорява премахването на токсичния алуминий чрез бъбреците. Така натуралните води с наличие на силициеви съединения над 40 мг/л забавят атеросклеротичните процеси.

Според две изследвания, проведени в Египет3 и Великобритания4, бутилираната минерална вода съдържа по-високи нива на силициев диоксид в сравнение с чешмяната вода. Вероятно в процеса на пречистването на чешмяна вода в нея съдържанието на силициев диоксид намалява, докато натуралните води по закон не подлежат на пречистване и запазват съдържанието си на силиций.

  1. https://academic.oup.com/aje/article/169/4/489/119824
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10901330/
  3. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0889157500908585?via%3Dihub
  4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16277785/

 

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

728×90 – bottom