Българският лекарски съюз подкрепи студентите с отрязани стипендии

Българският лекарски съюз подкрепи студентите с отрязани стипендии
468×60 – top

„Решението на управляващите да не включват медицината сред приоритетните направления, за които се полагат европейски стипендии, показва оценката на държавата за бъдещите лекари, стоматолози и фармацевти“. Това заявява председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев в отворено писмо до просветния министър Меглена Кунева.

Днес студенти от различни „неприоритетни” специалности организират протест, но от МОН са категорични – в най-добрия случай може да се говори за по-големи държавни стипендии. Представители на ведомството на Кунева отбелязаха, че издръжката на студентите медици е висока и те след това напускат България, заради ниските заплати в болниците.
Грозев цитира данни, според които 142 лекари са напуснали България само през първото тримесечие на годината, а за цялата минала година броят им е 524 и средната възраст на останалите у нас е над 55 години.

Според Грозев „вероятно е налице едно голямо недоразумение”: „Медицината безспорно е приоритетна за страната ни област и обучението в нея следва да бъде подпомагано и стимулирано от предвидената по оперативната програма система от стипендии.”.
Той призовава за преосмисляне на позицията на държавата и предоставяне на ресурса на програмата на младите медици „като по този начин недвусмислено бъде заявена позицията на държавата ни по отношение значимостта на направения от тях професионален избор“.

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

728×90 – bottom