В Русия започват тестове върху трансгенни мишки на ваксина срещу COVID-19

В Русия започват тестове върху трансгенни мишки на ваксина срещу COVID-19
468×60 – top

Екипът от Института по експериментална медицина ще започне до седмица тестването на експериментална ваксина за COVID-19. Тя се основава на отслабена версия на грипния вирус и за опитите ще бъдат използвани хуманизирани трансгенни мишки.

След приключването на тестовете върху мишки, ще започнат опити върху по-големи животни. Очакванията са предклиничните изпитания да приключат до края на 2020 г.

Проф. Лариса Руденко, която е началник на отдела по вирусология в Института по експериментална медицина, обяснява, че традиционно работят по създаването на ваксини на базата на живи вируси.

„В този случай обаче ние разработваме не просто жива, но и векторна ваксина на основата на отслабен грипен щам. Синтезирахме и вмъкнахме в отслабения грипен вирус редици антигени на SARS-CoV-2, които стимулират максимално хуморалния и клетъчен имунитет, включително в носната лигавица и горните дихателни пътища, които представляват истинска „врата“ за инфекцията“, обяснява проф. Руденко

Според нея технологията на производство на такива вирусни частици е много по-лесна, не се нуждае от пилешки ембриони, от скъпи или трудно достъпни компоненти, които обичайно пречат за производството на ваксини в промишлени количества.

Това значително ще опрости и ускори процеса на производство, но и ще направи ваксината достъпна за всеки.
В момента в Русия се разработват девет различни ваксини, които според учените ще бъдат в състояние да защитят хората от новия коронавирус. По шест от тях работят екипи в Държавния център по вирусология и биотехнологии „Вектор“, две се разработват от биотехнологичната компанията „Биокад“, а една от Научния институт за ваксини и серуми в Санкт Петербург.

Преди две седмици ръководителката на руската Федералната медицинско-биологическа агенция (ФМБА) проф. Вероника Скворцова подчерта, че от особено значение е ваксината да бъде не само създадена, но и да е безопасна особено в случаите, когато въпреки, че са имунизирани хората ще се заразят.

468×60 – bottom

Подобни

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

728×90 – bottom