Експерт: Ваксина с иРНК е с по-малък риск от алергични реакции

Експерт: Ваксина с иРНК е с по-малък риск от алергични реакции
468×60 – top

„Мутацията не води до по-тежко изкарване на болестта, води само до по-лесно разпространение на вируса. Все повече вируси започват да са с тази мутация.

Това каза зам.-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова за „Денят ON AIR“.

Тя защити ваксинирането и обори някои от притесненията на хората по отношение на ваксините, създадени по нови технологии и с неясни във времето последици.

„Това е начинът, по който се развиват тези епидемии. Без ваксина ще затихват твърде много години. Не мисля, че има много страх за ваксините, по-скоро има недоверие, донякъде. Най-вече защото е по нова технология. Изпитанията показват, че двете първи ваксини показват най-високо ниво на ефективност, както и добър профил на безопасност“, коментира гостът в студиото.

Според нея, при ваксина с информационна РНК е по-малък рискът от алергични реакции.

От първото публикуване на цялостния геном на вируса са наблюдавани огромен брой мутации. А тези, които водят до по-добро разпространение на вируса, се налагат. В днешно време, благодарение на тези мутации, вирусните щамове са групирани в шест големи групи клъстери“.

Тя подчерта, че част от мутациите водят до малко по-висока инфекциозност на вируса.

Експертът посочи още, че донякъде и нашият организъм се адаптира.

Припомняме, че експертите у нас не са на едно мнение относно ваксините срещу коронавируса.

Не трябва да се бърза с мащабно и скоростно ваксиниране, предвид на това, че все още не сме определили коя е най-ефективната ваксина.

Това заяви проф. Христо Найденски, ръководител на департамент „Инфекциозна микробиология“ към БАН.

По думите му все още има да изследваме постваксинационния процес на всяка ваксина.

Той подчерта, че се дава „зелена светлина“ на ваксините, които използват информационна РНК, за да могат да синтезират съответните антигени, които да провокират имунната система да създаде антитела. Професорът уточни, че предстои да се видят резултатите от научните разработки.

„Когато трябва да се работи под напрежение и под натиска на инфекцията, трябва да се използват най-съвременните научни подходи“, категоричен бе той.

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

728×90 – bottom