Вариантите на МЗ: Ваксинацията „такава, каквато е“, сертификат или физически ограничения

Вариантите на МЗ: Ваксинацията „такава, каквато е“, сертификат или физически ограничения
468×60 – top

След 4 часа заседание на Съвета по епидемиология в Министерството на здравеопазването министър Стойчо Кацаров обяви на излизане, че това какви нови мерки ще бъдат предприети, ще стане ясно утре или в сряда.

Преди него министърът на образованието Николай Денков обясни подробно какви ще са мерките в сектора.

Кацаров обаче заяви, че не знае какво е окончателното решение, защото не иска да се създава усещането за натиск. Иначе изборът е между задължителен зелен сертификат за най-обществените професии и заведения или затягане на мерките. „Болничните директори на всички асоциации подкрепят зелен сертификат за работещите в болниците, нараства броят на заболелите, смъртността е висока, това налага допълнителни мерки, най-успешната ваксинацията е такава, каквато е, другата единствена възможност са физически ограничения“, коментира Кацаров.

Той коментира и информацията за липсващи легла за пациенти в София. По думите му това е лоша координация между Спешна помощ и болниците, тъй като легла имало, макар да е „динамична информацията“.

„На три часа я актуализират справката, защото има пациенти, които се изписват. Тя не е постоянно число. На пръв поглед става дума за лоша координация“. Няма недостиг и на линейки в София.

Кацаров уточни още, че „въпреки, че ситуацията е напрегната, въпреки, че са разкрили голям брой легла, все още имат капацитет и могат да разкрият още и затова смятат, че не се налага спиране на плановата дейност, още повече те го обосноваха и с това, че на практика разкриването на нови Covid легла е за сметка на съществуващи легла за лечение на други болни, така че така или иначе се ограничава приемът на болни.“

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

728×90 – bottom