COVID-19 може да доведе до внезапна загуба на слуха – как и защо?

COVID-19 може да доведе до внезапна загуба на слуха – как и защо?
468×60 – top

„Всеки ден пациенти с доказана или суспектна (б.а. – съмнителна) за COVID-19 инфекция биват диагностицирани с внезапна загуба на слуха поради засягане на слуховия нерв. COVID-19 практически може да засегне всеки орган поради тропизма на вируса към клетките на стените на малките съдове“. Това посочва доц. д-р Тодор Попов в интервю за кампанията „Плюс мен“ на Министерството на здравеопазването за популяризиране на ползите от ваксинацията срещу коронавируса. Д-р Попов е доцент към катедра по УНГ болести и хирургия на глава и шия на МУ – София и част от екипа на Клиниката по ушно-носно-гърлени болести в УМБАЛ „Царица Йоанна“ – ИСУЛ. По думите му – засягането на слуховия нерв се проявява с внезапно намаляване на слуха, a често пъти и с високочестотен шум.

„Изключително важна е бързата реакция. При доказване на това състояние трябва да се започне болнично лечение с вливания. Колкото по-рано стартира терапията, толкова по-висок е шансът за спасяване на слуха. При липса на лечение обикновено намалението на слуха е необратимо, а по-късното търсене на решение става невъзможно“, предупреждава доц. Попов. Той обяснява, че коронавирусната инфекция може да засегне слуха при пациенти на различна възраст.

Проблемите се наблюдават и при деца. По отношение на хората, които имат предхождащо, старо намаление на слуха, добавянето на допълнително усложнение вследствие на коронавирусната инфекция би могло да доведе до наслагване и съответно до тежка инвалидизация, посочва още специалистът. Ваксините срещу COVID-19 категорично са достижение на човешката цивилизация, подчертава доц. Попов. „Има два варианта – да се сблъскаш с коронавируса SARS-CoV-2 контролирано или да го срещнеш неконтролирано.

Ваксината доказано помага този сблъсък да е контролиран и минимализира рисковете за здравето на ваксинираните“, казва той. „За съжаление, една част от обществото ни просто отказва да повярва в истинността, а причината е страх. Не бива да ни е страх. Не бива да бъдем парализирани от „оградите“ на нашето собствено съзнание“, смята доц. д-р Тодор Попов.

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

728×90 – bottom