Все повече случаи на летни вируси

Все повече случаи на летни вируси
468×60 – top

„Има летни вируси и то много. Илюзията, че те протичат много тежка не е вярна. В повече от 90% от случаите ентеровирусите протичат с температура, отпадналост, гадене, болки в гърлото. Нещата обаче отминават в рамките на два-три дни”. Това обясни пред Нова телевизия Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

„Ентеровирусът 71, който направи миналия месец взрив в Барселона, протича много тежко. Той ни е добре познат, защото през 70-те години в България предизвика много тежка епидемия. Неприятен е, защото води до тежки неврологични усложнения. За сметка на това се среща много рядко. В Барселона засегна около 100 деца, но всички са добре. Добрата новина е, че той се появи само там”, поясни още Кунчев.

Превенцията е хигиена. Трябва да внимаваме какво ядем и пием и редовно да мием ръцете си, посъветва експертът. Ангел Кунчев посъветва, когато става въпрос за малки деца, да се търси лекарска помощ, защото при тях бързо настъпва дехидратация. След включването на система рязко състоянието им се подобрява.

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

728×90 – bottom