Потвърждение от управляващите: Готвят се глоби за пациенти, ако не спазват определени правила

Потвърждение от управляващите: Готвят се глоби за пациенти, ако не спазват определени правила
468×60 – top

Искаме да въведем ясни задължения на пациентите, с които да се съобразяват и ако не бъдат спазвани – да се наказват. Обсъжда се в момента да има финансови санкции за съответния пациент, който не спазва задълженията си. Това заяви председателят на здравната комисия в парламента доц. Антон Тонев пред БНТ за нападнатите медици от Спешното отделение в Самоков.

По думите му пациентът винаги е убеден какви са неговите права и задължения, но отказват да приемат, че всяко право върви и със задължение. Нито един от нас не може да си представи, влизайки в полиция, прокуратура или митница, да влезе в забранено за него пространство. Той обясни, че ще се предложат законови промени, за които всеки, който искат да предложи софтуерни услуги за е-рецептите, да носи отговорност. Санкциите биха били финансови или процент от оборота на съответната фирма. Важно гледаме на това хората да получават здравните си услуги, както досега, увери доц. Тонев. За седем дни от 1 юни досега издадените електронни направления и документи са 1 126 000.

Има постоянно нарастване, все повече лекари се справят със задачата с електронните документи. Случаите на несъответствие ще намаляват, докато изчезнат напълни, уточни доц. Тонев. Подготвя се и група от промени, които да намалят административната тежест. Специалистите от Министерство на електронното управление ще предложат надеждни защити, за да няма хакерски атаки и върху електронните направления. Всеки един модул е достатъчно добре защитен. Перфектна защита от хакерски атаки няма, но ние разчитаме на колегите от Информационно обслужване и на министъра на електронното управление Божидар Божанов, уточни доц. Антон Тонев.

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

728×90 – bottom