Грижата за очите на децата в предучилищна възраст

Грижата за очите на децата в предучилищна възраст
468×60 – top

Брой 3/2011

д-р Виолета Чернодринска д.м.
ръководител на Детско очно отделение в УМБАЛ -„Александровска”, София

В детска възраст се срещат редица очни заболявания, които са строго специфични. Грижата за очите на децата е обект на офталмопедиатрията. Това се налага от факта, че децата не се оплакват от намалено зрение, не се самонаблюдават и не се самоанализират. С тях комуникацията е по-специфична, по-трудна, по-продължителна. За зрителните им проблеми се разбира едва когато тръгнат на училище и започнат да се оплакват от всекидневно главоболие, невиждане на написаното на дъската, лош почерк, зачервяване на очите особено вечер, честото мигане и др.
При някои деца поради късно откриване на зрителните проблеми се стига до трайно понижение на зрението на едното или двете очи (”мързеливо око”- амблиопия).
Един от сериозните проблеми за децата и родителите е честото главоболие, което се появява след усилени зрителни натоварвания. Най-често причините за това могат да бъдат спазъм на акомодацията или нарушение на бинокуларното зрение.
В случай че тези смущения са били своевременно открити и лекувани, рискът от намаление на зрението многократно намалява.

Мързеливото око (амблиопия) е термин, познат и употребяван още по времето на Хипократ (амблус – тъп и опсис – зрение). Заболяването представлява намаление на зрението на детето – едностранно или двустранно при нормален вид на окото при изследване. При едностранната амблиопия най-често родителите не забелязват, че детето им не вижда ясно с едното око и заболяването се открива случайно или ако мързеливото око се отклонява. Едва тогава родителите завеждат детето си на преглед при очен специалист. При двустранна амблиопия се наблюдава практическа слепота или намалено зрение. Приблизително 2% от децата (по данни на СЗО) страдат от амблиопия.
Най-често амблиопията може да се дължи:

– на нужда от очила (рефракционна амблиопия);
– когато само едното от очите има нужда от диоптър (анизометропична);
– при вродена катаракта или друго заболяване, засягащо прозрачността на очните среди (депривационна);
– при кривогледство (страбизмена).

Диагнозата се поставя след очен преглед от специалист по детска офталмология. В момента благодарение на напредъка на технологията са на разположение скринингови методи за изследване на деца след 6-месечна възраст (Plus optics) fig.1, които откриват опасността от развитие на амблиопия и навременното й предотвратяване. В страната са на разположение такива апарати в специализираните детски очни болници. Препоръчително е профилактични прегледи да се правят до 1-годишна възраст, на 4-годишна възраст и преди училище.

За успеха на лечението на мързеливото око от голямо значение е възрастта на детето. Колкото по-рано се открие, толкова изходът от лечението е по-добър. Трябва да се има предвид, че това е един продължителен процес, свързан с комплексно усилие от страна на лекари, родители и малките пациенти. След прегледа офталмологът преценява как и колко време ще протече лечението. Изисква се разширяване на зениците, за да се установи реалният диоптър, поставянето на очила, закриване на здравото око със специални лепенки (оклудори) и провеждане на светлинна стимулация на болното око (плеоптично лечение). В момента на пазара се предлагат няколко вида оклудори, с които затварянето да се извършва по различен начин и различна степен. Те могат да се поставят върху кожата или върху стъклото на очилата. По-добрият вариант е първият – когато оклудорът е залепен върху окото (Фиг. 2). Оклузията е много ефикасен метод на лечение, но и много продължителен. За по-бързи и трайни резултати се прилага плеоптично лечение – (фотостимулация). Лечението се извършва в болнична обстановка чрез серия от упражнения със специална апаратура (Фиг. 3).

Разработени са програми за лечение на амблиопията в домашни условия, които допълват лечението с оклузия и плеоптика и спомагат за по-бързото излекуване (Фиг. 4). AmbP програмата предоставя кумулативни графики, изобразяващи представянето на всяка сесия. Компютърът записва датата, часа, продължителността и изпълнението на всяка дейност.
При лечението на амлиопията сериозно предизвикателство е липсата на съдействие от страна на детето – отказ да се поставя оклудор. Тогава се използва т. нар. пенеализация – накапване на Atropin collyr в здравото око.
При деца с нистагъм не е желателно амблиопията да се лекува с оклузия поради факта, че затварянето на едното око засилва нистагъма и влошава зрението. В тези случаи единствено полезни са фотостимулациите.
Практиката показва, че успешното лечение на мързеливото око е възможно както при деца в ранна детска възраст, така и при 13-15- годишни деца. В последните години има много публикации от чужди автори за лечение на амблиопията и при по-големи деца.
Новост за България в лечението на амблиопията, както и диагностиката и лечението на бинокуларните и акомодативните разстройства, е Computer Orthoptics Liquid Crystal Automated Vision Therapy System.

Бинокуларното зрение е възможно, когато моторните и сензорните системи на двете очи действат съвместно и осигуряват отделните и леко различаващи се образи от всяко око да се възприемат като един образ, чрез процеса на сливане – ФУЗИЯ. Липса или нарушение на бинокуларността се диагностицира, когато има анатомично изменение в едно от очите, нарушения в сензориката, анизометропия, АКР, фузионни разстройства, нарушения в моториката – страбизъм.

Computer Orthoptics Liquid Crystal Automated Vision Therapy System е диагностична програма, позволяваща на изследващите автоматично измерване на хоризонталната и вертикална phoria; stereopsis (бинокулярно възприемане дълбочината); Fusional амплитуди (максималната степен, при която пациентът може да конвергира или дивегира). Измерванията се записват автоматично и могат да бъдат отпечатани за постоянно съхранение и документация. Computer Orthoptics Liquid Crystal Automated Vision Therapy System помага за бърза диагностика на бинокулярните аномалии. Програмата може да се използва за измерване на окуломоториката, Saccadics, Fusional амплитуди, Phorias, субективните ъгли на отклонение, коордиметрия, Stereopsis и визуална памет (Fig 5).
Направените от нашия екип профилактични прегледи на над 2500 деца от софийските детски градини показа тревожна тенденция. Над 13% от прегледаните деца имаха зрителни проблеми . Голяма част от тези дечица не бяха посещавали очен кабинет и нашият преглед беше първи за тях. Радостен е фактът, че всички родители на децата със зрителни проблеми се отзоваха на предложението ни да бъде направен по-обстоен преглед на децата в детски очен кабинет. Съдействието на родителите, нашите усилия и съпричастността на личните лекари ще са гаранция, че зрението на децата се контролира и лекува.

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

728×90 – bottom