Проф. Ива Христова каза кои възрастови групи се разболяват от Грип А

Проф. Ива Христова каза кои възрастови групи се разболяват от Грип А
468×60 – top

Няма друг вид освен Грип А, като е възможно в края на грипната епидемия да се открият и други варианти на грипа. Грипът е малко по-тежък, с по-голям брой хоспитализации, с отпадналост, с болки в мускулите, с болки в гърлото и със суха кашлица. Децата до 18-годишна възраст и възрастните над 65-години се заразяват най-много от Грип А. Тoва заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова пред БНТ.

В момента има активизиране на грипа, но и на острите респираторни заболявания и парагрипни вируси, посочи проф. Христова. Тя изтъкна, че вече е късно за противогрипна ваксина. За миналата година основното значение да няма грип били по-строгите мерки срещу коронавируса. В момента има толкова случаи на грип, колкото през януари и февруари месец, посочи проф. Ива Христова и даде пример, че в следващите седмици може да има още области с чувствително повишение на болните с грип. Проф. Христова отбеляза, че топлото време ще помогне за острите респираторни заболявания. Ситуацията с коронавируса е доста успокоена за нашата страна. Основно е Омикрон, като единични проби се доказват с Делта варианта. Това, което се очакваше, че вторият подвариант на Омикрон към момента той не е достигнал към чувствително високи стойности, увери проф. Христова и добави, че ковид пандемията у нас засега е овладяна.

Тя съветва хората, когато се разболеят от грип или от коронавирус да търсят лекарска помощ. Проф. Христова заяви, че трябва по-висок колективен имунитет за по-висока протекция. Имаме нелоша защита вече като имунитет в населението на страната, каза още тя.

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

728×90 – bottom