НС одобри дарение на ваксини за РСМ и Босна и Херцеговина, продаваме на Норвегия

НС одобри дарение на ваксини за РСМ и Босна и Херцеговина, продаваме на Норвегия

Трябва да продължим да повтаряме само едно – ваксините спасяват човешки живот, така че повече българи да се убедят, че само те могат да ни избавят от пандемията. За това призова депутатът от ГЕРБ Даниела Дариткова от трибуната на Народното събрание по повод дарението и препродаването на ваксини.

По думите ѝ България била много добре облагодетелствана от общата поръчка на ваксини. Има достатъчно от всички налични ваксини, важното е наистина какво се случва с ваксинационната кампания. Всички трябва да търсим общи познания и решения, че само ваксините могат да ни избавят от пандемията, настоя Дариткова.

Правителството на Борисов компрометира ваксинирането на нацията, посочи депутатът от ИБГНИ Димитър Делчев, като направи отчет колко ваксини са пристигнали в страната през последната година. Докато ГЕРБ били на власт, били ваксинирани малко хора, защото били поръчани грешните ваксини. Когато господин Борисов излезе и каза, че ваксината на „Астра Зенека“ е лоша ваксина и спираме да ваксинираме с нея, той компрометира ваксинирането на населението, категоричен бе Делчев.

Денят се познава по сутринта, но ваксинационният процес започна трудно за България, изтъкна Делчев. Важно е да се ваксинират хората, защото това е спасението от тежката зараза, но как да се обясни на хората, като предишният министър-председател обяснявал коя ваксина може да се слага и коя не може да се слага, посочи Димитър Делчев.

Дариткова заяви, че НС няма да спира дарението и препродажбата на ваксини. Според нея най-добрата ваксина е направената ваксина. Нищо не казахте за това, че първата ваксината, която била доставена на България, била употребена, а сега имаме огромно количество ваксини. Не от отношението на някои политици по темата и от антиваксърските настроения сега България е на първо място по смъртност и с нисък процент на ваксинирани, посочи Дариткова.

В момента умират млади хора и бебета – това е проблемът. Ако някой иска да възрази, че е така, нека направи статистика колко души в момента са в интензивните отделения, настоя тя. ГЕРБ носят цялатаотговорност за ваксините, но в момента отношенията и коментарите трябва да тръгнат в друга посока.

Отговорът на БСП не закъсня. Проф. Георги Михайлов е учуден защо при такъв важен дневен ред на парламента продължават изказванията за дарението и препродажбата на ваксини.

По думите му ГЕРБ превръщат една нормална ратификация в политически дебат по обвинения към служебното правителство. Първото сериозно нещо е, че всяка доза ваксина се употребявала с бой между лекарите пред РЗИ-тата, напомни проф. Михайлов. България се озова на първо място по смъртност по ваше време, обърна се той към ексуправляващите.

„Няма да излезете в бяло пред българската нация. Нека спрем със спекулациите, вашето е спекулации. Да, ваксините спасяват човешки живот, но управлението на ГЕРБ не спасяваше човешкия живот“, подчерта проф. Георги Михайлов.

Депутатът от ИТН Ивайло Христов заяви, че коментарите по темата са излишни, защото, ако ваксините не бъдат дарени или препродадени, ще трябва да бъдат изхвърлени. Мика Зайкова настоя да бъде прекратен дебатът по темата или, ако продължи, трябва да е на тема да изхвърлим ли ваксините, или да ги дарим.

Служебният здравен министър Стойчо Кацаров заяви, че няма Народно събрание, което да не подкрепи, ратифицирайки такъв договор. Ако вие сте против, кажете го ясно, за да може служебното правителство да знае и да не пристъпва към подобен тип действия, настоя Кацаров.

Ако ние днес не вземем решение на НС и отложим ратификацията, не могат да бъдат предоставяне на Република Северна Македония, подчерта Стойчо Кацаров. Не знам какви игрички играете, господин Гаджев, но това не е тема, за която да се вадят партийни или политически дивиденти, категоричен бе Кацаров.

В крайна сметка депутатите решиха да дарим ваксини на две държави, като препродадохме и на Норвегия. Народните представители решиха да дарим 50 000 дози от ваксината на „Астра Зенека“ срещу COVID-19 на Босна и Херцеговина. Законотворците гласуваха със 103 гласа „За“ и 33-ма „въздържали се“ от ГЕРБ.

В споразумението е предвидено всички разходи за доставката да бъдат поети от Босна и Херцеговина.

Народните представители решиха да дарим и 51 480 дози ваксини от Пфайзер-Бионтех. Гласуването бе подкрепено единодушно от 134 депутати. В споразумението между България и Република Северна Македония е предвидено всички разходи за доставката да бъдат поети от Република Северна Македония.

Освен това законотворците решиха да препродадем на 100 000 дози ваксини „Модерна“ на Норвегия. Предложението бе прието единодушно. Предвидено всички разходи за доставката да бъдат поети от Кралство Норвегия. Споразумението беше подписано от Република България и от Кралство Норвегия на 19.08.2021 г. въз основа на Решение на Министерския съвет № 614 от 18.08.2021 г. Препродажбата е на стойност 3 780 620 лв.

Припомняме, към момента интересът към ваксинацията срещу коронавирус в страната остава нисък, въпреки че по думи на медиците се „къпем в море от ваксини„. По тази причина и поради изтичащия срок на годност на голяма част от препаратите страната ни вече се видя принудена да дари десетки хиляди дози на други държави.
В края на май България дари 50 000 дози ваксина срещу COVID-19 на Северна Македония, а през юли направихме дарение от 172 500 дози ваксини и за Бутан.

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

728×90 – bottom