Даряваме над 2,8 милиона дози ваксини срещу COVID на „АстраЗенека“ на Иран

Даряваме над 2,8 милиона дози ваксини срещу COVID на „АстраЗенека“ на Иран
468×60 – top

2 830 400 дози ваксина на „АстраЗенека“ със срок на годност до 30 юни тази година ще бъдат дарени на Иран. Това гласуваха на първо четене депутатите в здравната комисия в парламента днес, предаде 24 часа.

Предложеното за дарение количество е за над 9 млн. лв., като всички разходи за доставката ще бъдат за сметка на Ислямска република Иран. С тази стъпка минимализираме възможността от унищожаване на ваксини, обясниха от здравното министерство.
По време на комисията депутатите не приеха предложението на ГЕРБ-СДС за допълнение на Закона за лечебните заведения, чрез което заплатите на лекарите да са не по-малко от 3 хил. лв., на сестрите – не по-малко от 2 хил., а на сантирите – 1000. Гласувалите „въздържал се“ изразиха позиция, че са „за“ увеличаване заплатите на медиците, но не чрез закон. „Много директори на болници показаха, че проблемът е сериозен. Не всички могат да увеличат заплатите“, заяви депутатът от БСП проф. Георги Михайлов. По думите му не може на всички лекари да се сложат еднакви заплати.

„Как на всички ще слагате едни заплати – как ще слате проф. Балтов до един, който сега почва работа“, добави той. Вашите мисли са с любов към лекарите, но са недомислении и неизпипани, каза още Михайлов. Според депутата от ГЕРБ проф. Асен Балтов предложените възнаграждения не са толкова мног, колкото изглеждат. Като се има предвид за COVID колко се взимаха и тези пари се даваха. По думите му в момента много хора негодуват и чакат новите си заплати според Колективния трудов договор. Така едни ще са по-малко лекари от други. На едни ще са увеличени, на други не толкова. Едни болници ще са за по-добрите, а други за по-лошите, защото не могат да стигнат тези нива, каза още Балтов.

Това според него ще доведе до тотално разделение сред медиците и лечебните заведения. Д-р Александър Симидчиев от „Демократична България“ пък попита дали предложените по-високи заплати са достатъчен стимул за кадрите и дали биха останали на работа у нас. „Трудовото възнаграждение е една от водещите причини за липсата на кадри“, обоснова се депутатът от ГЕРБ проф. Костадин Ангелов.

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

728×90 – bottom