Страни-членки на ЕС призоваха ЕК да не закупува нови ваксини срещу COVID

Страни-членки на ЕС призоваха ЕК да не закупува нови ваксини срещу COVID
468×60 – top

При отчитане на последиците от COVID пандемията и новите предизвикателства, породени от кризата в Украйна, изключително важно е ЕС да гарантира финансова подкрепа, която да укрепи здравните системи на държавите. Това е била позицията на България, изразена по време на редовното заседанието заседание на Съвета на Европейския съюз по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси (част „Здравеопазване“) /EPSCO/, проведено на 29 март 2022 г. в гр. Брюксел, Кралство Белгия.

Това става ясно от решението на Министерски съвет, с което са одобрени резултатите от срещата.

Българската декларация е подчертала, че у нас се осигуряват всички необходими грижи за приетите украински бежанци. С оглед на непрекъснатия бежански поток и предприетите действия на ниво ЕС за координиран отговор на кризата страната ни е определила Механизма за гражданска защита на ЕС като основен канал за осигуряване на помощ. Друга съществена мярка е извършването на ваксинации с цел ограничаване на всички възможности за възникване на огнища на инфекциозни заболявания.

Полската делегация е разпространила декларация, подкрепена от общо 11 държави членки, в т.ч. България, за създаването на специален фонд за целево подпомагане на здравното обслужване и медицинските грижи, полагани за украинските бежанци.

В рамките на втората сесия министрите на здравеопазването са обсъдили бъдещите предизвикателства пред Стратегията на ЕС в областта на ваксинацията срещу COVID-19.

Мнозинството държави членки, вкл. България, са подчертали необходимостта от намиране на устойчиво решение във връзка с възникналите предизвикателства в контекста на констатираните излишъци от ваксини и тяхното споделяне. В тази връзка Европейската комисия беше призована да преговаря за споделянето на неизползваните ваксини от държавите членки на ЕС и да не закупува нови ваксини.

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

728×90 – bottom