Диетичен подход при деца с остра диария

Диетичен подход при деца с остра диария
468×60 – top

Брой 6/2011

Д-р Татяна Боева
Университетска болница „Лозенец”

Tерминът диария датира още от времето на Хипократ. Диариен синдром се дефинира като наличие на 3 или повече изхождания дневно на фекални маси с променена консистенция, цвят, мирис, наличие или не на патологични примеси от слуз и/или кръв. Всяка година в света от диария се разболяват 500 милиона деца, а 5 милиона от тях умират главно в Азия, Африка и Латинска Америка.

Диариите се дължат най-често на ентерални инфекции. Приблизително 50%, а в някои страни до 70% от инфекциозните диарии сред децата са причинени от вируси. За възникването, честотата и разпространението на инфекциозните диарии от значение са и следните фактори: лоши санитарни условия, мръсни ръце и консумация на неподходящи, бактериално замърсени храни и вода. Главна грижа при диарията е опасността от дехидратация поради загубата на телесни течности. Лечението на болните с остри диарийни заболявания включва следните четири основни групи терапевтични средства: течности и електролити, диета, антидиарийни и антимикробни средства. Патогенетичната терапия има за цел възстановяване на отклоненията във водно-електролитния баланс и поддържане жизненоважните функции, както и лечение на усложненията. Повечето деца с диария може да бъдат безопасно лекувани в домашни условия. В това отношение голямо значение има храненето в кърмаческа възраст. Диетата е неизменна част от терапията на болните с остри диарийни заболявания. При избора на лечебна храна за провеждане на диетичното лечение при остри диарии следва да се имат предвид следните обстоятелства: лечебната храна не бива да съдържа лактоза; трябва да доставя максимално количество белтъчени с висока биологична активност; да предлага лесно усвоими, в оптимално количество мазнини, осигуряващи достатъчна енергийна плътност на храната; да задоволява оптимално ежедневните нужди от микроелементи, витамини и биологичноактивни вещества.

Лечебната храна, отговаряща на тези условия и притежаваща добри вкусови качества, е Хумана НN. Тя се приема с охота от децата, чийто апетит е понижен от заболяването.
Лечебната храна Хумана НN е диетична храна, подходяща като единствено хранене на кърмачета при диарии, диспепсии, целиакия. Използва се също така като допълнителна храна в рамките на определената от лекаря диета за кърмачета, деца и възрастни при храносмилателни нарушения с различна генеза. Съдържа всички минерали, микроелементи и витамини, задоволяващи потребностите на растящия детски организъм в количества, съобразени с дневните нужди. Приготвя се като течна храна или каша в зависимост от предпочитанията на детето. Не съдържа консерванти, оцветители и аромати, както и глутен. Лечебната Хумана HN е обогатена с пребиотици. Пребиотични баластни вещества са несмилаеми хранителни съставки, които стимулират растежа и активността на интестиналните микроорганизми. Откриват се в майчината кърма и в някои растителни видове. Достигат непроменени до дебелото черво, където потенцират бифидогенната микрофлора. При остри ентероколити се препоръчва спазването на определен хранителен режим с постепенно увеличаване на количествата на млякото съобразно апетита на детето – до нормализиране на чревната флора, което обикновено изисква около 4-7 дни.

Хумана HN не се употребява при непоносимост и алергия към протеините на кравето мляко, при галактоземия, при непоносимост към лактоза, фруктоза и захароза. В тези случаи се изисква специфичен хранителен протокол след консултация с лекар.
Лечебната храна Хумана НN е с доказана ефективност при диетичното лечение на острите диарии в детската възраст. От практическа гледна точка при всяка остра или протрахирана диария в детска възраст следва да се прилага диетично лечение с Хумана НN.

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

728×90 – bottom