Днес консултират безплатно срещу високо кръвно в 11 града

Днес консултират безплатно срещу високо кръвно в 11 града
468×60 – top

Днес в 11 български града всеки желаещ ще може да се консултира по въпроси, свързани с високото кръвно налягане безплатно. Българската лига по хипертония поставя специални пунктове, в които медицински лица ще дават съвети, свързани с хипертонията и бъбречните заболявания по повод Световния ден за борба с това състояние.

Високото кръвно налягане е рисков фактор за възникване на различни сърдечносъдови, мозъчносъдови, бъбречни и други състояния и усложнения. Мотото на тазгодишната кампания е „Нормалното кръвно налягане – здраве за бъбреците“. Тази година тя се провежда в партньорство с Българското нефрологично дружество, Българският червен кръст, Microlife България и Асоциацията на студентите медици в България.

В пунктовете ще се измерва телесното тегло, коремна обиколка и артериалното налягане, като за целта ще се използват портативни апарати, които дават възможност за откриване на предсърдно мъждене без необходимост от ЕКГ. Въпросният апарат е предназначен за за проследяване ефективността на лечение на пациенти с хипертония и/или с риск от предсърдно мъждене, който те могат да провеждат самостоятелно у дома.

Пунктовете ще бъдат разположени в София, Пловдив, Варна, Русе, Стара Загора, Бургас, Плевен, Благоевград, Кърджали, Хасково и Добрич и консултират пациенти от 10 до 16 часа.

В световен мащаб инициативата се провежда от Международното дружество по хипертония (ISH) и е подкрепена от Световният ден на бъбречните заболявания (WKD), Световната инициатива по проблемите, свързани с консумацията на сол и здравето (WASH) и Международната диабетна федерация (IDF).

Пунктовете ще бъдат разположени на следните места:

София – 1.) пл. ″Света Неделя″ № 7 (до входа на Метростанция „Сердика)“; 2.) Южен парк III (голямата поляна, вход от бул. „Гоце Делчев”)
Пловдив – площад Централен (от западната страна, срещу Централна поща)
Благоевград – ул. „Тодор Александров“ (пред магазин Билла и Съдебната палата)
Стара Загора – Централен парк “5 октомври” (до фонтаните)
Бургас – ул. „Александровска”, пред сградата на Общината
Варна – вход на Морска градина (отстраната на Икономически университет)
Русе – площад „Свобода” срещу Съдебна палата
Плевен – площад „Възраждане” до фонтаните, Община Плевен
Кърджали – площадчето на Москва срещу Мтел, паметник Димитър Маджаров
Хасково – пешеходна зона между Общински и Областен съвет
Добрич – бул. „25-ти септември“, пред бившата сладкарница „Ропотамо“

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

728×90 – bottom