Водят се преговори за сключване на договор за трансплантации с клиники в Германия, Франция и Белгия

Водят се преговори за сключване на договор за трансплантации с клиники в Германия, Франция и Белгия
468×60 – top

Водят се преговори за сключване на договор за трансплантации с клиники в Германия, Франция и Белгия. Това съобщи пред БНР Росен Иванов, директор на агенция „Медицински надзор”.

„Германия, Франция, Белгия – активно се търсят контакти, и не само контакти, а и преговори се водят. Надявам се в близко време да се сключи договор. До голяма степен решението се взима не от нашата страна”, каза той, цитиран от „Хоризонт“.

От агенцията са подготвили програма за обучение на координаторите по донорство. Работи се по европейски проекти за оборудване на донорските бази и за закупуване на медицински самолет.

Майката на трансплантираната успешно преди седмица 28-годишна Илияна Христова от Варна настоя да има и други клиники в Европа, където да се трансплантират белодробно българи.

Днес сайтът Mediapool.bg информира, че Клиниката във Виена е съобщила, че вече няма възможност да поема пациенти от чужбина. Причината е липса на капацитет и недостиг на донори, за да обслужва вътрешните нужди на страната. Договорът на здравното министерство с виенската клиника обаче не е прекратен и обучението на български медици за извършването на белодробни трансплантации ще продължи, обясниха от агенция “Медицински надзор“ за Mediapool.bg. Оттам казаха, че не става въпрос за целенасочена политика спрямо българските пациенти, тъй като виенската клиника спира трансплантациите за всички чужденци.

468×60 – bottom

Подобни

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

728×90 – bottom