Доклад на лекари от Китай: Диабетиците да поддържат добър гликемичен контрол – може да намали риска от COVID-19

Доклад на лекари от Китай: Диабетиците да поддържат добър гликемичен контрол – може да намали риска от COVID-19
468×60 – top

Доклад, включващ повече от 72 000 случая на заразени с COVID-19 показва, че пациентите с диабет имат 3 пъти по-висока смъртност (7.3%) в сравнение с тези без диабет (2.3%). За това съобщава първият за България информационен сайт за диабета – диабет.бг, като се позовава на Китайския център по контрол и превенция на заболяванията.

Клинично проучване за диабета и метаболитния синдром установява, че пациентите с диабет са с повишен риск от инфекции, по-специално грип и пневмония. Те развиват сериозно заболяване, когато са заразени с респираторни вируси. „Разумно е да смятаме, че хората с диабет са в повишен риск да развият инфекцията. Съществуващите наред с диабета сърдечносъдови заболявания, бъбречна увреда, напреднала възраст е вероятно да увеличат тежестта на COVID-19“, споделят авторите

Те допълват, че превенцията трябва да е на първо място.

“Важно е пациентите с диабет да поддържат добър гликемичен контрол, защото това може да помогне да се намали риска от инфекция и нейната тежест“, съветват китайските лекари.

За пациентите с диабет и сърдечно и/или бъбречно заболяване се препоръчва да положат усилия за стабилизиране на кардиореналния статус.

468×60 – bottom

Подобни

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

728×90 – bottom