До 2020 година 50% от цялата човешка популация ще бъде алергична

До 2020 година 50% от цялата човешка популация ще бъде алергична
468×60 – top

 Брой 3/2014

Академик Богдан Петрунов

 

Акад. д-р Богдан Петрунов е един от водещите специалисти в областта на имунологията и алергологията в България, с широка международна известност. Завършил е Медицинския факултет в София през 1960 г. Специализирал е алергология и имунология в Чехословакия, Англия, Франция, Холандия и САЩ и вече повече от 40 години работи в тези области.

Създател е на първата в България лаборатория по алергия, към Националния център по заразни и паразитни болести. Дълги години е завеждащ Отдела по имунология и алергология към НЦЗПБ и в същото време е негов директор. Неговите основни научни интереси са свързани с изучаването на алергизиращите фактори и алергенните препарати, тяхната имунологична характеристика и механизъм на действие в човешкия организъм, влиянието на въздушното замърсяване върху имунологичната реактивност и алергизацията. Той е създател и на ново научно направление, свързано с разработването и изучаването на полибактериалните имуностимулатори, които намират широко приложение в клиничната практика у нас и в чужбина.

Академик Петрунов е дългогодишен преподавател по имунология и алергология в Медицинския университет в София. Има публикувани над 200 научни труда, голяма част от които в най-престижни международни списания и е участвал в написването на 14 монографии.

Представител е на България в Европейския медицински научен съвет към Съвета на Европа. Почетен член е на Руската академия на медицинските науки, както и на Международната асоциация по имунорехабилитация. През 2008 е избран за академик. Председател е на Отделение по медицински науки на БАН.

 

Академик Петрунов, казват, че алергиите са бичът на 21 век.

Това е истина. Алергиите безспорно са болестта на съвременния човек. Всички данни в света – на Световната здравна организация, на Световната алергична асоциация, на Европейската академия по алергология и клинична имунология, говорят, че в момента не по-малко от 40% от човешката популация са алергизирани към най различни фактори. И се предвижда до 2020 година около 50 на сто от цялата човешка популация да бъде алергична. Това е колосален проблем. Той не е само здравен, а социален, икономически, финансов поблем с огромно значение. Това е голямо предизвикателство за цялото общество. Доказателство е фактът, че вече за трети път излиза така наречената Бяла книга, която е изработена от Световната алергична асоциация с оглед да бъдат стимулирани всички обществени институции, правителствени и неправителствени, със знанието какво представалява алергията, огромните вредности, които тя създава в обществото, грамадната трудозагуба, увреждането на здравето на хората, икономическата тежест, която носи. Това е един въпрос, който вече много добре се разбира на най-високо световно ниво и безспорно трябва да се направи нещо за подобряване на качеството на борбата с алергичните заболявания. Защото всички говорим, но всъщност много малко се прави в това отношение, тъй като както всичко друго е свързано с пари.

В момента у нас подготвяме една Национална програма за борба с дихателните заболявания, която е много сериозен документ и вероятно догодина тя ще стане реалност.

Защо алергията стана такъв колосален въпрос?

Първо, няма материален обект, ако мога така да се изразя, който да не е алерген, т.е. да не може да причинява алергични реакции. Всичко може да причинява алергична реакция. Затова много глупаво звучи в различни листовки към лекарства или козметични препарати, в които пише – доказано е , че няма алергизиращо действие. Това е просто смешно. Няма за нас двамата и няма за Иван и Драган, но има някои от милиардите хора, към които е алерген. Тъй че, за да има алергична реакция първо трябва алерген, причинител. Трябва да има и възприемчив организъм. Хората винаги забравят това. Има хора, които са предразположени генетически да имат такъв тип реакция. Контактът на ръката ми с политурата на тази маса, около която седим, нищо не значи, но има хора, които само при неколкократен контакт с политурата ще развият контактен дерматит, те са предразположени да го развият. Това е вече много важният фактор генетична предиспозиция при развитието на алергичните болести. Ние всички сме в контакт с целия материален свят, но само до 50 на сто ще развият алергични реакции, другите няма. Следователно има друг фактор, а този фактор е наследствеността. В алергологията е огромно значението на генетичната предиспозиция, предразположението към развитие на алергични реакции. Това е категорично доказано.

А новите алергени, вещества, които досега човекът не е познавал и ползвал?

Те още повече усложняват нещата. Защото ние влизаме непрекъснато в контакт с много нови материални обекти, които не знаем – това са храни, лекарства, синтетични материи, огромният проблем въздушно замърсяване, най-различни прахове, газове, аерозоли, които водят до променяне на имунологичната реактивност на човека. Това е безспорно и затова се увеличават толкова много алергичните заболявания.

А подмладяват ли се?

Определено се проявяват в по-ниска възраст. Тъй като детето се храни от майката, една голяма част от алергизиращите фактори преминават и в него, то се алергизира още вътреутробно. Това е напълно доказано и известно. И понеже говорим за наследственост – ако никой от родителите няма алергични реакции, тогава предразположението да се развие алергична реакция в децата е около 10-15%. Ако единият от родителите има алергични реакции, възможността да се развие алергична реакция при детето вече се увеличава до 30-40%. Ако и двамата са били алергични, може да се стигне до 60%. Това, разбира се, не е съдба, предопределеност, но е възможност, риск да бъдат алергични. Изискват се много сериозни грижи, много сериозна профилактика, съответен начин на хранене, начин на живот, за да можем да снижим риска до практически пренебрежим, да няма съществено значение в нашия живот.

Какво бихте препоръчали като профилактика?

За мен в профилактиката първото и най-важно е колкото е възможно повече децата да бъдат на майчина кърма, няма нищо по-добро от това. Тъй като колкото от по-рано и колкото по-дълго време са на майчина кърма, толкова децата се развиват по-добре. Изкуствените млека, въпреки че са хидролизирани, въпреки че са доведени до такива белтъчни молекули, които не са алергизиращи, не са пълноценни като майчиното мляко.

Второто е начинът на хранене. Ние прекалено много прехранваме нашите деца. Винаги казваме – да си хапне още малко, да не остане гладно, шоколадче, бонбонче. Но особено в семейства, в които има данни за алергия в родителите, обезателно в храненето на детето трябва да бъдат ограничени сладките неща. По принцип въглехидратите предразполагат повече към алергична реакция. Ядките също са силно алергизиращи, претоварването с много белтъчни храни също е сериозен проблем. Начинът на хранене трябва да бъде определен от лекар специалист, който знаейки състоянието на детето, знаейки неговата история по отношение на бащата и майката, ще определи най-добрия начин на хранене. Колкото може повече да се консумират нормална витаминозна храна.

Третото направление е начинът на живот. На открито, в условия, в които няма такова високо въздушно замърсяване. Но как да го кажеш на родителите, ако живеят в София, или друг голям град – нищо не може да се направи. Все пак трябва да се търси възможност поне в някъкъв кратък период през годината, лято, зиме, да бъдат изведени децата на чист въздух, за да могат нормално да вентилират белия дроб. Тъй като въздушното замърсяване вече е колосално, колкото и да се мъчим да го ограничим, и увеличава страшно много вредностите, които водят до алергизация на човешкия организъм. Вече е категорично доказано, че въглеродният двуокис, азотните окиси, смоговете, озона причиняват определено предразположение към алергични реакции. Те потискат имунната система и създават възможност за по-лесна алергизация на човека.

Вечният проблем с тютюнопушенето. Категорично е доказано, че никотина води до засилване на алергичните реакции, не просто само поради това, че създава механично и химическо дразнене, а защото стимулира образуването на специфични антитела, които са отговорни за алергичните реакции. Когато един алерген, независимо от какъв произход е, проникне в човешния организъм той причинява образуването на този тип антитела, които са, така да се каже, материалния субстрат на алергичната реакция. Тютюнът причинява това нещо в значително по-висока степен отколкото при непушачите. Тъй че това е един много сериозен рисков фактор.

Точно за тази вреда от тютюнопушенето, като че ли по-малко се знае…

Да малко се знае, и аз затова съм потресен, че има хора в България, високоинтелигентни, умни, които да говорят, че нямало никакво значение тютюнопушенето и да искат да се връща пак по заведения и различните обществени места. За мен това е престъпление, не мога по друг начин да го квалифицирам.

А може ли науката да се справя с все по-разнообразните алергени?

Много трудно. Проблемът идва от това, че алергизиращите фактори са много различни. В момента това, което имаме в областта на алергологията в България, не отстъпва на най-доброто в света. Това го казвам без капка колебание. В най-развитите страни в света има същото обслужване, каквото има тук за един алергично болен. Ние разполагаме с възможности за диагностика, за определяне на алергизацията, за определяне на специфичността на алергена, който е причинил алергията. Например, от какво е причинена бронхиалната астма – от домашна прах, от бактерии, от микрокърлежи, от полен, от плесен… това можем да го правим много добре. Най-простият, класически метод са кожно алергичните проби, които се извършват с различни видове алергени. В България се произвеждат над 200 вида отделни алергенни препарати за диагностика и лечение, които не отстъпват на най-добрите в света. Т.е. първо се прави диагностика, определя се чувствителността на пациента към дадения алерген, а след това със същия алерген се провежда имунотерапия, ние го ваксинираме. Затова имунотерапията днес се нарича алергенна ваксинация. В този сисъл мисля че това, което може да се направи за пациентите е наистина значително. Имунотерапията, при добра диагноза, правилно проведена, има отлични резултати при не по-малко от 70% от пациентите – не само за света, но и за България.

Другото, което помага за доброто справяне с алергичните заболявания е,че у нас са регистрирани всички основни антиалергични препарати, които са с много високо качество и българския лекар-алерголог може да ги изписва. Така че в това отношение българският добър специалист може да се справи с какъвто и да е случай.

А къде е проблема? Може би докато пациентът стигне до алерголога?

Да, може би там е проблема и аз бих посъветвал колегите общопрактикуващи лекари – аз разбирам, че много от тях имат компетентност и могат да се справят сами, но нека задължително правят консултация с алерголог. Има национален стандарт за лечение на алергичните заболявания, който категорично определя начина, по който болния трябва да се лекува задължително. Иначе, аз се извинявам, че казвам така, но много пъти се провежда фелшерско лечение от колегите и пациентите идват в някакъв краен стадий при алерголога, когато вече много трудно може да се повлияе. Особено при една лошо контролирана бронхиална астма много трудно се въвежда в ред. А днес възможностите, които има алерголога могат наистина да въведат пациента в едно напълно стабилно състояние, което да му даде нормален начин на живот. Вие знаете, сега в медицината се говори постоянно за качество на живот. Доброто лечение на един колкото и да е тежък алергичен болен може да бъде доведено до статус да има наистина едно нормално качество на живот.

Може би първите признаци се разпознават по-трудно от ОПЛ?

Да, за съжаление. Често си мислят, че пациентът влачи някакъв упорит бронхит, а той си прави бронхиална астма. Или още по-тежко – прави хронична обструктивна белодробна болест, така наречения ХОББ, на който в основата е тютюнопушенето, Тъй че, първоначалната ориентация и диагноза е изключително важна. И досега продължава за съжаление колеги от най-различни места да лекуват поленовата алергия, която се появава през май, юни, с антибиотици. Болният идва и казва – имам много силна хрема, зачервени са ми очите, имам температура, отпаднал съм и те казват – сигурно имаш някаква вирусна или бактериална инфекция и почват антибиотици. А това е един поленово болен, който изисква съвсем друг тип антиалергично лечение.

Какво бихте ги посъветвали, за какво да следят общопрактикуващите лекари?

Когато има сезонно проявление на такъв тип оплаквания – зачервени очи, кихане, сърбеж в очите, обилен носен секрет, температура, отпадналост – това са типичните прояви на една полиноза . Тогава може да се появи и кашлица, дихателна алергия, тежък бронхоспазъм също. Това са неща, при които всеки лекар трябва да прецени – ако е май, юни, това най-вероятно е полиноза, в 99 на сто от случаите. Пак повтарям, тука е много важна интелигентността на първия лекар, който ще го срещне. Общопрактикуващият лекар да не се натоварва с нещо, което не е необходимо, дори да го разбира и да го знае, трябва да го насочи към добрия специалист, който да проведе правилното лечение. Аз мисля, че в това няма нищо обидно за колегата. Всеки си е специалист в своята област. Не трябва в никъкъв случай да има някаква болезнена реакция. Пак повтарям Националния стандарт за лечение много точно и ясно определя какво може да се прави от едно джипи, от един специалист Вътрешни болести и от един алерголог.

В България имаме достатъчно добри възможности, имаме над 100 сертифицирани алерголози, преминали много сериозна подготовка, хора които работят в цялата страна. Няма криза на специалисти, навсякъде може да се намери компетентна помощ

Предвиждате ли някакви курсове за джипита, те проявяват ли интерес?

Да, проявяват интерес. Трябва да кажа, че джипитата са висока класа, много подготвени хора, сега вече всичките колеги трябва да имат и специалност по Обща медицина. Но, за съжаление, го има и това в практиката – аз ще се справя, не е страшно, знам как се бори бронхиална астма. Да, може да помогне, но това не е истинското комплексно лечение.

Лечението на алергичните заболявания има 4 основни принципа. Първо – отстраняването на алергена от средата на болния, или обратно – отстраняването на болния от средата на алергена, когато е невъзможно това да стане. Второ – симптоматичното, медикаментозно лечение, което е насочено да подобри бронхоспазъма, да намали сърбежа, сълзотечението, носния секрет. То се извършва с групи препарати, които са добре известни и всички ги знаят. Трето, основният подход, това е имунотерапията. С помощта на имуноваксинация, генна ваксинация така да променим чувствителността на болния, че да го имунизираме към съответния алерген. Този основен метод на лечение не се прави самостоятелно никога, а в съчетание с другите. И четвъртото, което пак го смятам като метод за лечение, това е добрата информираност на болния. Той трябва да бъде запознат с болестта си, да знае как да се пази, как да бъде диагностициран, как да бъде лекуван. За съжаление тука сме най-слаби лекарите. Аз го признавам и за себе си. Гледаш да направиш нещо, но не да отделиш 15 минути да му обясниш спокойно всичко. Това много малко колеги го равят и аз ги разбирам, защото те нямат време. Трябва да пишат по цял ден, което е страшно обременително, за 1 час преглеждат по 5-6 души нови пациенти. И да искат да бъдат добре обслужени няма как да стане. А това е страшно важно, пациентът да бъде добре информиран, не толкова за болестта си, колкото за това какво да прави, как да живее, как да се поддържа. Ако се спазват тези четири принципа на лечение, мисля че в алергологията ще има още по-добър ефект.

Общата имуностимулация, засилването на имунната система може ли да помогне за по-малък риск от алергични заболявания?

Разбира се, алергичните заболявания са имунни заболявания, така че определено може да помогне, особено сега в есенно-зимния период, стимулацията на имунната система е изключително важна.За да се разбере защо е необходима, трябва да ви кажа, че не по-малко от 20% от човешката популация са така наречените имунокомпрометирани хора, при които вече генетически имунната система не реагира адекватно, реагира слабо, не реагира съответно. Те се нуждаят постоянно от подкрепа на имунната си система. А ние, живеейки особено в условията на големия град, в това тежко въздушно замърсяване, на радиационния фон, който никак не е малък и продължава да се увеличава, непълноценното ни хранене, в смисъл на изкривено хранене, на липсата на всякакво движение, застоялия начин на живот – това са фактори, които определят потискането на имунната система. Затова имуностимулацията, особено в тези есенно-зимни дни на грип и много други вирусни инфекции, е много необходима. Аз горещо я препоръчвам за алергично болния, особено страдащия от дихателна алергия. На всички мои пациенти им предписвам приемането на мощен имуностимулатор. Трябва да бъде стимулирана имунната му система, за да избегнем вирусните инфекции и собено следващите след тях бактериални инфекции. Знаете класическата приказка, че грипът се прекарва за 7 дни с лечение и за една седмица без лечение. Грипът не е фаталното, ще мине, въпросът е в усложненията, бактериалните инфекции след това.. Активират се всичките пневмококи, стрептококи, стафилококи в белия дроб, дихателната система, нос, гърло, почват тия неприятни усложнения. А именно с имуностимулацията това ще бъде избегнато или намалено в значителна степен.

Разговора води:

Валя Колева

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

728×90 – bottom