Към съдържанието
  • За нас
  • За реклама
  • За автори
  • Етични норми
  • Контакти
  • Политика GDPR
    Количка 0
    Facebook
    GPNews
    • Начало
    • ИзданияРазширяване
      • 2025
      • 2020 – 2024Разширяване
        • 2024
        • 2023
        • 2022
        • 2021
        • 2020
      • 2015 – 2019Разширяване
        • 2019
        • 2018
        • 2017
        • 2016
        • 2015
      • 2010 – 2014Разширяване
        • 2014
        • 2013
        • 2012
        • 2011
        • 2010
      • 2005 – 2009Разширяване
        • 2009
        • 2008
        • 2007
        • 2006
        • 2005
      • 2000 – 2004Разширяване
        • 2004
        • 2003
        • 2002
        • 2001
        • 2000
    • СъбитияРазширяване
      • Предстоящи събития
      • Конгресен календар
    • Новини
    • СтатииРазширяване
      • АГ и неонатология
      • Алергология
      • В света на вирусите
      • Гастроентерология
      • Дерматология и козметика
      • Ендокринология
      • Кардиология
      • Неврология и психиатрия
      • Онкология
      • Офталмология
      • Педиатрия
      • Ревматология и ставни заболявания
      • Тест по клиничен случай
      • УНГ и белодробни болести
      • Урология и нефрология
      • Хранене, диететика, метаболизъм
      • Нашето интервю
      • Природата учи
      • Историята учи
      • Други
    • Абонамент
    Количка 0
    Facebook

      GPNews
      ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
      • На първо четене: Частните болници да провеждат обществени поръчки за лекарства
      • Според анализ на БАПЗГ: Два пъти по-малко от необходимото са медсестрите в болниците ни
      • Ваксина срещу херпес зостер намалява риска от сърдечни заболявания с 8 години
      • Лекари убийци в България няма: БЛС за починалите деца от Пловдив и Ботевград
      • 5 май – Световен ден на хигиената на ръцете
      В къщи / Други / Антиоксидантните про­дукти в профилактиката

      Антиоксидантните про­дукти в профилактиката

      отGP News публикувано на 01.01.200213.09.2022 Други
      Антиоксидантните про­дукти

      Брой 1/2002

      Д-р В. Василева

      От изследванията в областта на свободно-радикалната патология е из­вестно, че свободните радикали са отговорни за остаряването и дегенерацията на човешките органи и тъкани, както и за развитието на редица социалнозначими заболябания. Първата историческа статия, доказваща ролята на свободните радикали за възникване на редица хронични заболявания, бе публикувана преди 40 години от д-р Denham Harman, по-късно наречен „баща на свободно-радикалната медицина“.

      Upper dyspeptic syndrome ad

      Понастоящем д-р Харман е 80-годишен и е професор по ме­дицина в Университета в Неб­раска. Неговите идеи, както и тези на Едуард Дженер, Луи Пастьор и други пионери в медицината, се пребърнаха в една от най-значимите теории на XX 8ек. Тя ще продължи да се развива и в настоящето столетие, пораждайки нови идеи и концеп­ции за патогенезата на редица заболявания на клетъчно и молекулно ниво, за които в близкото минало не бе възможно дори да се предполага.

      Човешкият организъм разполага със защитни антиоксидантни механизми и системи, с които той се обогатява непрекъснато, под формата на хранителни съставки. Но когато тези съставки са недостатъчно в хранителните продукти, т.е. качеството на храната е незадоволително, може да се достигне до т.нар. „оксидантен стрес“ и последващо заболяване. Защото днес е добре известна максимата: „Кислородът е жизнено необхо­дим, но може да се пребърне и в опасен за здравето фактор11. Последното се случва при отделянето му в организма от т.нар. окси-радикали (ROS reactive oxygen spieces; oxygen-free radi­cals):

      • Супероксидни
      • Хидроксилни
      • Липидо-пероксидни
      • Синглетен кислород
      • Водороден прекис
      • Хипохлорна киселина

      С оглед да се избегнат последиците на оксидантния стрес хроничните дегенеративни и злокачествени заболявания, трябва да се съблюдават някои основни хигиенни правила, като например:

      • Да се редуцира достъпа до вредни за здравето химикали и специално тежки метали;
      • Да се избягва стреса;
      • Непрекъснато да се подобрява качеството на храната и добавените към нея антиокси­дантни съставки;
      • Да се стимулират различни ендогенни антиоксидантни ме­ханизми в човешкия организъм.

      Спазването на тези правила е свързано в една или друга сте­пей с предотвратяване на проблемите, които създават в орга­низма свободните радикали и е добър шанс за профилактика на редица хронични и труднолечими болести. Същевременно, общопрактикуващите лекари, които са добре запознати с основни принципи на свободно-радикална­та медицина, трябва да бъдат експерти и в областта на биохимията на храненето.

      Известно е, че значителен брой „антиоксидантни“ продук­ти, блокирайки действието на свободните радикали, допринасят значително в профилактиката на сърдечно-съдови и неопластични заболявания, както и на редица болестни състояния, свързани с процесите на остаряване. в медицинската практи­ка е потвърдено схващането, че хора, които консумират достатъчно количество плодове и зеленчуци, са по-малко застрашени от възникване на сърдечно-съдови заболявания, някои видове тумори и катаракта.

      В резултат от фитохимични проучвания е установено, че всяко растение съдържа стотици растителни химични вещест­ва (фитохимични съставки), част от които са с доказани лечебни и/или профилактични свойства при редица заболявания. Широко известни са антиоксидантните свойства на следните фитохимични съставки:

      • витамин С,
      • витамин Е,
      • (3-каротин, който в организма се превръща във витамин А.

      Съществуват сериозни научни доказателства, че витамин Е играе определена роля в профилактиката на атеросклерозата, участвайки в окислението на липопротеините с ниска плътност (LDL), за които е известно, че са фактор, свързан с повишен риск за развитието на сърдечно-съ­дови заболявания.

      Същевремен­но витамин Е притежава и антикоагулантен ефект. През 1993 г., The New England Journal of Medicine публикува две епидeмиологични проучвания, доказващи ролята на витамин Е като хранителна добавка за понижаване смъртността от сърдечносъдови болести. Други клинични проучвания сравняват ефектите на витамин Е (а-токоферол) с тези на (3-каротин и плацебо при клинично здрави пушачи. Съ­ществуват и значителен брой рандомизирани и плацебо-контролирани проучвания относно тройното влияние на витамин С, витамин Е и (3-каротин при рискови сърдечноболни (вкл. и диабетици).

      В повечето случаи не се отчита съществен клиничен ефект, както и статистически значими разлики в профилактичното действие на антиоксидантите при продължителен прием (например в течение на две и повече години). Заключението е, че дори и да имат из­вестен положителен ефект в профилактиката на сърдечносъдови заболявания и неоплазии, той не е значим, без да бъде съчетан с позитивно въздействащи друзи епидемиологични фактори и промени в стила на живот на болните (отказ от тютюнопушене, спазване на диетичен режим и т.н.). Описват се и нежелани ефекти напри­мер случаи на кръвоизливи при прием на вит. Е, обусловени от антикоагулантния му ефект.

      Предвид данните от значите­лен брой съвременни изследвания, Комитетът по хранене при Американската Асоциация по Сърдечно-Съдови Заболявания (American Heart Association), дава следните препоръки на населението и високорисковите му групи:

      • Да се консумира балансирана храна (диета), с включване на достатъчно количество пълноценни зърнени продукти и на съдържащи антиоксиданти плодове и зеленчуци.
      • Подчертава се ролята на цялостния диетичен режим и сти­ла на живот, за повлияване на риска от развитие на социалнозначимите сърдечно-съдови и неопластични заболявания и за успешната им профилактика.
      • В случайте на вторична про­филактика (предпазване от ус­ложнения при пациенти с коронарна болест), резултатите от клиничните изследвания с прилагане на витамин Е са окуражаващи и за окончателното им потвърждаване се очакват по-нататъшни клинични проучвания.

      Съвременните изследвания се стремят да докажат и значението на обогатената с анти­оксиданти хранителна диета за предотвратяване на възрастово-обусловената макуларна де­генерация (AMD) дегенератив­но заболяване, засягащо централната част на ретината, при което не се уврежда само периферното зрение. Екип от авст­ралийски учени е изследвал кон­тингент от 3654 души, на възраст 49 (и повече) години, без да установи статистически зна­чима зависимост между развитието на заболяването и включването в диетичния ре­жим на антиоксиданти витамини А, Е, цинк и (3-каротин.

      OCOLUT BANNER
      LIPIBOR BANNER
      OCOLUT BANNER
      LIPIBOR BANNER

      Навигация

      Предишна Предишна
      Липидна пероксидация и антиоксиданти
      СледващаПродължаване
      Гъбичкови кожни инфекции
      Търсене
      Имунобор стик сашета
      Lekzema Banner
      Psoralek Banner
      GinGira Banner
      hemorid
      fb like

      За нас

      Списание GPNews
      Връстник на GP практиката у нас
      Единственото специализирано издание за общопрактикуващи лекари
      12 месечни книжки на жизненоважни за практиката ви теми

      Меню

      • Начало
      • За нас
      • Контакти

      Информация

      • За автори
      • Етични норми
      • За реклама

      Copyright © 2025 GPNews. Всички права запазени.

      Уеб дизайн и SEO от Трибест

      • ПОЛИТИКА GDPR
      Плъзгане нагоре
      • Начало
      • Издания
        • 2025
        • 2020 – 2024
          • 2024
          • 2023
          • 2022
          • 2021
          • 2020
        • 2015 – 2019
          • 2019
          • 2018
          • 2017
          • 2016
          • 2015
        • 2010 – 2014
          • 2014
          • 2013
          • 2012
          • 2011
          • 2010
        • 2005 – 2009
          • 2009
          • 2008
          • 2007
          • 2006
          • 2005
        • 2000 – 2004
          • 2004
          • 2003
          • 2002
          • 2001
          • 2000
      • Събития
        • Предстоящи събития
        • Конгресен календар
      • Новини
      • Статии
        • АГ и неонатология
        • Алергология
        • В света на вирусите
        • Гастроентерология
        • Дерматология и козметика
        • Ендокринология
        • Кардиология
        • Неврология и психиатрия
        • Онкология
        • Офталмология
        • Педиатрия
        • Ревматология и ставни заболявания
        • Тест по клиничен случай
        • УНГ и белодробни болести
        • Урология и нефрология
        • Хранене, диететика, метаболизъм
        • Нашето интервю
        • Природата учи
        • Историята учи
        • Други
      • Абонамент
      • За нас
      • За реклама
      • За автори
      • Етични норми
      • Контакти
      • Политика GDPR
      Търсене