Д-р Дечо Дечев: Илюзията, че медиците ще продължават да работят при такова заплащане, трябва да отпадне

Д-р Дечо Дечев: Илюзията, че медиците ще продължават да работят при такова заплащане, трябва да отпадне
468×60 – top

Ако се въведе този модел, НЗОК също ще трябва да избира с кой да сключва договори

Аз съм от хората, които подкрепят идеята за демонополизация на Здравната каса. От тази гледна точка съм привърженик на направените предложения. Привърженик съм и заради това, че политическата класа като цяло също подкрепя идеята. Подкрепяйки го обаче, волно или неволно, косвено или пряко, те потвърдиха, че всички промени, които бяха направени в първоначалния формат на осигурителния модел, които ги направиха те, доведоха Националната каса до един вид, в който повече не може да функционира“. Това каза управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев пред БНТ по повод предложения от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев нов здравноосигурителен модел.

Той подчерта, че независимо дали тези промени са били направени от популистка гледна точка, партийни интереси, корпоративни интереси или лични интереси на политиците, резултатът е налице и той не е добър.

„Това, което виждате в момента като формат на Здравната каса, няма нищо общо с това, което беше заложено.

Първото нещо, че идеята за такъв фонд беше тя да бъде обществена институция, а не филиал на някое министерство и чрез нея някой да решава свои политически или корпоративни интереси. Беше променена идеята да бъде обществен фонд и тя на практика се одържави“, каза д-р Дечев.

Той уточни, че независимо, че държавата внася около една трета от вноските в бюджета на Касата, на практика контролира изцяло ръководството като кадри, ръководителите на Районните каси, политиката, която се провежда.

Д-р Дечев допълни, че не може да се взимат чисто експертни решения, тъй като не можело например да се закриват губещи отделения в областни болници, защото областите щели да останат без достъп до такава медицинска помощ.

На въпроса дали визира отказа на министъра да закрие болници в Северозападна България и дали не го критикува за това, д-р Дечев отговори: „Не го критикувам. Аз поддържам това, което здравният министър беше казал първоначално – че ще ги преструктурира. В последствие посланието, което излезе беше, че ние ще подсигурим поток от средства и дейност за тези болници. Как ще ги подсигурим дейностите, след като, когато е била планирана болницата във Видин, в областта са живели четири пъти повече хора? Там сега има записани при лични лекари 90 000 души, от които 20 и няколко хиляди са неосигурени и ние искаме да подсигурим поток от пациенти и поток от средства?! Това просто няма как да стане.“

„Мисля, че състоянието в момента на НЗОК, скромно казано, в никакъв случай не е по-лошо от преди една година.

Точно обратното, има определени сфери, в които са постигнати успехи, и то много добри. Но не можахме да решим, и все още не можем да решим генерални проблеми, основни, които се надявам, ако се въведе този модел, да бъдат решени, още повече че министърът обяви, че НЗОК ще бъде абсолютно равнопоставена спрямо другите фондове, т.е. ако те ще могат да избират с кой да сключват договори, би трябвало бъдещата НЗОК или фонд, както се казва, той също да може да си избира с кой да сключи договор“, каза д-р Дечев.

По думите му парите, които ще постъпват във фондовете след демонополизацията, дори ще бъдат по-малко отколкото са в момента, независимо че ще се запази вноската от 8%.

„От 100 лв. постъпили като приход в Касата в момента, НЗОК инвестира близо 99 от тях под формата на заплащане на медицинска дейност. Сега, за мен най-всеобхватният като качества и като познания експерт в България, д-р Семерджиев, изнесе данни, че от същите влезли 100 лв., преминали през частния фонд, не повече от 50 от тях ще отидат за плащания за медицински дейности, другите ще отидат за печалба, за други разходи. Не трябва да се вдига здравната вноска, но по какъв начин трябва да се повишат приходите, това е вече политическото решение. Но, казвал съм го пред вас, казвам го за втори път категорично и ясно. Илюзията, че медицинското съсловие ще продължава да работи при такова заплащане трябва да отпадне като визия. Това, което виждате в момента, което в последните месеци се получи – напрежение в едно съсловие, имаме предвид медицинските сестри, рано или късно ще се появи и при другото съсловие – лекарите“, каза управителят на НЗОК.

Той допълни, че от Лекарския съюз също са прави, когато казват, че няма реални разчети в това, което са чули от министъра, че няма прогнози, че няма оценка на риска на въздействието. „Те са прави, но трябва да разберат, че това, което беше презентирано, това не беше модел, който е конкретен. Беше изразено едно намерение, една визия, по-скоро едно пожелание накъде да отиват нещата. Ако до преди половин година, когато се презентираха два модела, този, който чухме сега в момента, имаше и един друг, който беше с надграждане, вече има една еволюция в посока на този екип, който го предлага, в това, че са се концентрирали върху модела, а именно – остава 8-процентова вноска, в нея влизат и други играчи на пазара, да го наречем, и вече потребителят да има право да си избере кой да бъде фондът“, каза д-р Дечев.

Той допълни още, че на теория има вероятност в НЗОК да останат само тежките случаи и по-бедните хора.
„От тези 6.5 млн. на книга осигурени лица, има между 3 и 3.5 млн., които живеят на прага на бедността и под него. Т.е. апетитите на един частен осигурител, който влиза в този бизнес, защо това е бизнес, за да печели, този контингент от 3.5 млн. бедни хора, той ще бъде нежелан за тях при всички положения“, каза д-р Дечев.
Ако има твърдение, че здравният статус на българина е публично известен в тези фондове, т.е. те имат пълната информация за всеки един от нас. Казвам, ако има такова твърдение, аз не мога да го отрека. Така че те ще знаят кой с какви тежести кандидатства при тях. Дали ще се въведат такива правила, които да гарантират, че няма да могат да отказват, това е под въпрос. така че да го оставим на бъдещето да видим какво ще се случи. Но държавата не може да абдикира от този контингент хора, и тя трябва да им осигури достъп до здравеопазване“, допълни той.

468×60 – bottom

Подобни

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

728×90 – bottom