Дa oстаряваме красиво и със самочувствие

Дa oстаряваме красиво и със самочувствие
468×60 – top

Брой 6/2013

Д-р Х. Хайдудова
Специалист по дерматология, венерология и естетична медицина
Клиника Дерматология и венерология, УМБАЛ „Д-р Г. Странски”, Плевен
Сектор по eстетична медицина – AvisBeauty

Стареенето на кожата е естествен, комплексен процес, който най-общо се определя от следните 4 фактора: Хронологично стареене, което е неминуемо, с течение на времето, индивидуално и генетично обусловено; Хормонално стареене – дължащо се на хормонален дисбаланс и климакс; Фотоиндуцирано стареене – от УВ радиация и слънчева експозиция; Миостареене – резултат от естествените, повтарящи се движения и съкращения на мускулите на лицето /мимиката/, които формират бръчки с определена локализация, дълбочина и форма. Върху процесът на стареене оказват влияние и нездравословният начин на живот и хранене, вредните навици, тютюнопушене и стрес.

Стареенето на кожата се изразява в променени контури на лицето, загуба на обеми, увисване, изтъняване, формиране на повърхностни и дълбоки бръчки, смаляване и деформация на устните, поява на пигментни петна и разширени капиляри, повяхване на тена. Тези промени се дължат на загубата на подкожната мастна тъкан, намаления синтез на колаген, еластин и хиалуронова киселина /изключително важна за хидратацията на кожата/.
В съвременния, динамичен и изпълнен със социални контакти живот е факт, че красивата външност е един от ключовете за успех. Това кара все повече хора да се интересуват от процедури, които да запазят или възстановят младежкия си външен вид.
През последните години процедурите, свързани с естетична медицина, като част от общата дерматология и медицинска козметика намират все по-голямо приложение. Те са минимално инвазивни, неболезнени, с незначителен риск, по-бързи и по-евтини, пациентите не се нуждаят от болничен престой, както при пластичните операции.

Кои са тези естетични процедури:

Дермални филъри. Това са вещества от естествен или синтетичен произход, направени за инжектиране в кожата с цел попълване на бръчки, оформяне контура на лицето, придаване обем на устните и корекция на различни дефекти по лицето и тялото. Най-масово поради тяхната безопасност се използват временните филъри, съдържащи гел от 100 % хиалуронова киселина, с трайност на ефекта около 12 месеца. Хиалуроновата киселина е естествен компонент на кожата и отговаря за нейната хидратация и тонус. Инжектирането на дермални филъри отнема минути. Зоната предварително се анестезира със специален крем. Резултатите са видими почти незабавно след терапията, корекциите изглеждат напълно естествено, не се наблюдава алергия или грануломи, субстанцията се разгражда от организма без следа и е напълно безвредна. След процедурата е необходимо да се приема по-голямо количество вода, за да може хиалуроновата киселина да свърже водните молекули и да придаде обем в третираната зона или бръчка.

Ботокс – ботулинов токсин. Инжектирането на ботулинов токсин се използва за изглаждане на мимическата мускулатура най-често в областта на челото и около очите. Това е най-често прилаганата естетична процедура в САЩ. Ботулиновият токсин блокира предаването на нервния импулс към мускулното влакно. По този начин мускулът остава в трайно състояние на релаксация, т.е. не се съкращава и не може да набръчка кожата, която се намира отгоре. Прилага се изключително успешно при третирането на мимическите бръчки на лицето. Най-подходящи за терапия са пациентите след 30 годишна възраст. При тях кожата е със запазена еластичност и не увисва след релаксацията на мускула. Създава се възможност за „консервиране“ на красотата на лицето. Ако манипулацията с ботулинов токсин се извърши правилно лицето се подмладява, очите се отварят, веждите се повдигат. Не трябва да се допуска лицето да остане без мимика. Трайността на ефекта е около 6 месеца, като с всяка следваща процедура се удължава. Най-сериозно усложнение може да е т.н. птоза, спадане на горния клепач, но това състояние е много рядко и след няколко седмици напълно се възстановява. Ботулиновият токсин повлиява успешно и състоянието на обилно изпотяване, което се нарича хиперхидроза. Инжектира се в областта на длани, стъпала и под мишниците.

Мезотерапия.. Серия от процедури, при които се инжектират различни „коктейли“ от традиционни или хомеопатични медикаменти, витамини, минерали, аминокиселини, хиалуронова киселина, колаген и др. Прилага се при третирането на целулит, локализирани мастни натрупвания, стрии, дефлувиум и алопеция, хидратиране, стягане и лифтинг на кожата на лицето и тялото, третиране на бръчки, подмладяване кожата на лицето, шията, деколтето и гърба на ръцете, третиране на околоочния контур – тъмни кръгове, торбички.Инжектирането може да се прави ръчно, чрез специални пистолети и напоследък чрез апаратура за безиглена мезотерапия, използваща принципа на магнитофорезата. Активните вещества се инжектират директно в зоната на третирания проблем, броят на процедурите се определя от вида на проблема и неговата тежест, като той може да варира от 3 до 15-20 терапии през интервал от 1 до 3-4 седмици.

Химически пилинг на кожата. Представлява контролирано кожно увреждане чрез прилагане на органични киселини с цел ексфолииране и физиологична промяна на вида на кожата чрез регенериране на нов епидермис. Профилирано се използва голям асортимент от киселини и субстанции – гликолова, трихлороцетна, салицилова, пирувикова киселина, резорцинол и др. в зависимост от третирания проблем. Използва се за лечение на акне, разширени пори и мазна кожа, пигментни петна, белези, фотостарееща кожа, бръчки и др. за подобряване тена, еластичността, хидратацията, структурата и блясъка на кожата. При процедурата се изпитва лек и краткотраен дискомфорт и парене. Кожата се възстановява в зависимост от дълбочината на пилинга за около 5 – 10 дни. Летният сезон не е подходящ за прилагане на тази процедура поради риск от слънчево увреждане на кожата и поява на тъмни петна. Задължително се използват слънцезащитни продукти с висок фактор.

Апаратни процедури – ELOS технология. Най-съвременната лазерна технология съчетаваща интензивна поляризирана светлина, биполярни радиочестоти и диоден лазер. Прилага се за трайно обезкосмяване, фотоподмладяване, радиочестотен лифтинг, премахване на разширени кръвоносни съдове. Страничните ефекти като изгаряне, хиперпигментации и болка са сведени до минимум в сравнение със стандартните IPL – апарати за фотоепилация, а ефектът е без компромис в качеството.

Къде можете да се подложите на тези терапии?

Филърите, ботоксът, мезотерапията и лазерните терапии се практикуват само от сертифицирани за всяка една процедура лекари – специалисти по дерматология и пластична хирургия, преминали специални курсове за тяхното приложение. Преди да се подложите на някоя от изброените процедури задължително се поинтересувайте от вида на използвания продукт и уменията на лекаря. Поради доста популярният и за съжаление комерсиален характер на пазара за естетични услуги се създадоха условия за злоупотреби и практикуване на тези терапии от лица без медицинско образование, което може да доведе до трайни козметични и медицински нежелани ефекти.Използват се нерегистрирани, със съмнителен произход козметични продукти, вкл. и забранени силиконови пълнители, които не могат да се разграждат в човешкото тяло.

В заключение мога да кажа, че индивидуално подбраните естетични терапии в съчетание с един здравословен начин на живот и хранене, повече движение и прием на хранителни добавки богати на хиалуронова киселина, колаген, витамини А, Е, С, коензим Q10 и др. ще доведе до благоприятни ефекти на подмладяване на кожата на лицето и тялото и по-добро самочувствие. Призовавам красивите български дами да инвестират в своята младост, така както правят това за скъпи бижута, дрехи и обувки т.е. хубавата картина освен златна рамка трябва да е нарисувана добре.

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

728×90 – bottom