СЗО: Фалшивото чувство за сигурност отново превърна Европа е епицентър на пандемията

СЗО: Фалшивото чувство за сигурност отново превърна Европа е епицентър на пандемията
468×60 – top

Европа отново е епицентър на пандемията COVID-19 на фона на фалшиво чувство за сигурност по отношение на защитата, предлагана от ваксините, заяви на пресконференция генералният директор на СЗО д-р Тедрос Аданом Гебрейесус, цитиран от световните агенции.

Експерти на организацията предупредиха, че вирусът SARS-CoV-2 ще продължи да се разпространява интензивно, тъй като обществата се връщат към социалното смесване и високата мобилност от предпандемичния период в навечерието на коледните и новогодишните празници.

През миналата седмица повече от 60% от всички съобщени случаи на новозаразени и починали от COVID-19 в световен мащаб са били в Европа, каза д-р Гебрейесус.

„В много страни и общности сме загрижени за фалшивото чувство за сигурност, че ваксините са сложили край на пандемията и че хората, които са ваксинирани, са освободени от задължението да вземат други предпазни мерки“, посочи той.

Ваксинацията, носенето на маски и социалното дистанциране остават ключови за спиране на предаването на инфекцията, категорични бяха експертите на СЗО.

Според директора на Отдела за спешни ситуации д-р Майк Райън реалността е, че вирусът ще продължи да се предава интензивно в тази среда на повишена мобилност и социално смесване, а епидемиологът на СЗО д-р Мария ван Керхов е изключително важно да се вземат мерки по време на предстоящите празници.

„Социалните мерки не означават локдаун“, допълни тя.

Главният учен на СЗО д-р Сумия Суаминатхан коментира последната препоръка на ECDC за поставянето на бустерни дози от ваксините срещу COVID-19 за всички хора над 40 години, като подчерта, че приоритетът трябва да остане на първо място ваксинирането на всички възрастни и на най-уязвимите групи.

„Фокусирайте се върху неваксинираните и високорисковите групи“, посъветва тя.

На пресконференцията д-р Гебрейесус изрази надежда, че на срещата на върха на Световната търговска организация през следващата седмица ще може да бъде намерен консенсус за отказ от интелектуалната собственост върху COVID ваксините. Подкрепа за това вече са изразили над 100 държави.

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

728×90 – bottom